Must - beneficii și cea mai bună rețetă pentru must de struguri

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 4 kg de de struguri roșii sau albi (după preferințe);
  • 500 gr zahăr (în cazul în care strugurii nu sunt suficient de dulci);
Găsește magazinul apropiat

Must - beneficii pentru organism

Suc, sirop sau, denumirea clasică, must de struguri. Este băutura pe care o poți pregăti foarte simplu acasă, mai ales că a început perioada de cules a viilor. Mustul de struguri este benefic pentru întreg organismul. Este bogat în vitamine (A, B1, B3), dar și minerale. Consumul regulat, un pahar de must pe zi, poate stimula sistemul nervos, energiza organismul și reduce retenția de apă. Pe lângă acestea, consumul de must ajută și la:

Menținerea nivelului bun al colesterolului

Un pahar de must, suc de struguri, ajută la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și, astfel, ajută la favorizarea sănătății arterelor și funcționarea optimă a sistemului circulator. 

Must - un adjuvant pentru sănătatea inimii

Un pahar de must proaspăt ajută la producția de oxid nitric, compus deosebit de important pentru vase de sânge flexibile. Tensiunea arterială este, de asemenea, favorizată datorită consumului de must.

Must - bun pentru digestie

Un pahar de must de struguri este considerat un laxativ natural. Este tratamentul natural de care ai nevoie dacă suferi de constipație deoarece mustul favorizează tranzitul intestinal, are proprietăți laxative și ajută la o funcționare optimă a sistemului digestiv și implicit a intestinelor.

Consumul de must păstrează pielea tânără

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, dar și proprietăților antibacteriene și antivirale, mustul este ideal pentru stimularea sistemului imunitar, dar și pentru hidratarea pielii. Mai mult, produsele cosmetice pe bază de struguri sunt ideale pentru reîntinerirea pielii.

 Consumul regulat de must, suc de struguri, ajută și la scăderea riscului de cancer de sân, dar are și efecte benefice împotriva gripei și răcelii.

Secrete pentru cel mai bun must

  • Alege întotdeauna struguri copți, ajunși la maturitatea de consum. În felul acesta, vei evita începerea procesului de fermentație;
  • Ciorchinele este acru și are gust ușor ierbos, așa că recomandarea specialiștilor este de a îndepărta boabele de struguri de pe ciorchine înainte de a prepara mustul;
  • Pregătește bine strugurii înainte de a-i face must. Strugurii proaspăt culeși se spală bine, pentru a se îndepărta toate impuritățile de pe suprafața boabelor;
  • Zdrobirea boabelor de struguri pentru must se face cu un zdrobitor special ori cu mâna, în cazul în care sunt puțini struguri;
  • După preparare, mustul se păstrează în recipiente de sticlă, curate și uscate, și se astupă cu dopuri curate.

Mod de preparare must de struguri:

Boabele de struguri culese de pe ciorchine se storc, iar sucul obținut se pune la fiert împreună cu zahărul pentru aproximativ o oră la foc mic. Spuma care se formează la suprafață, trebuie constant adunată. 

După ce rețeta de must a fiert, se lasă mustul la răcit și se pune în sticle curate și uscate, care se închid ermetic. Mustul cu zahăr are o consistență mai groasă și este ideal pentru porția de dulce din timpul iernii. Un pahar de must cu zahăr poate fi consumat cu puțină apă minerală pentru a se dizolva.

Metode naturale pentru păstrarea mustului o perioadă îndelungată de timp:

  • Conservare prin congelare - după ce rețeta de must a stat la limpezit (24 - 48 h) la o temperatură ce nu a depășit 10 grade C, mustul se pune în sticle, dar nu se umplu sticlele în totalitate, ci se lasă 10-15% spațiu pentru că, prin îngheț mustul se dilată și sticlele pot exploda. Ulterior, sticlele de must se pun la congelator și se păstrează acolo pentru toată perioada iernii. Atunci când vrei să consumi must, se scoate de la congelator cantitatea dorită și se ține câteva ore la temperatura camerei pentru a se decongela.
  • Conservare prin fierbere -   Se pune mustul la fiert într-un vas emailat și se lasă pe foc până când temperatura mustului a ajuns la 90 de grade. Mustul se pune fierbinte în sticle care se închid ermetic, după care se acoperă sticlele cu pături și se lasă să se răcească lent, pentru a preveni fermentația. Ulterior, sticlele de must se păstrează în cămară, acolo unde temperatura este constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.
  • Conservare cu hrean - După ce strugurii au fost zdrobiți, mustul se lasă la limpezit peste care se adaugă hrean proaspăt dat prin răzătoare 9 (la 10 litri de must se adaugă 100 de grame de hrean, în rest, se schimbă cantitatea de hrean în funcție de cantitatea de must) și se pune totul într-o damigeană. Se lasă mustul cu hrean pentru aproximativ 2 săptămâni, după care se trage în sticle, filtrând prin tifon orice urmă de impurități ori hrean. Sticlele de must se păstrează în cămară, acolo unde temperatura este constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.

Ingrediente pentru rețeta de must:

  • Ai nevoie doar de 4 kg de struguri (albi sau roșii) pentru 3 litri de must

 

Mod de preparare must - rețetă tradițională:

Strugurii se spală bine, se culeg boabele de pe ciorchini și se zdrobesc bine. Sucul obținut se lasă împreună cu strugurii într-un recipient încăpător pentru câteva ore, până când începe fermentarea. 

După asta, sucul obținut se trece printr-o strecurătoare fină, pentru a se îndepărta toate cojile ori sâmburii.

Mustul se pune în sticle și se lasă la limpezit în cămară pentru 2-3 zile, fără capacul pus. Când observi că mustul s-a limpezit, atunci poți pune capacul sticlelor și poți păstra sticlele de must în cămară pentru iarnă. Sticlele de must se păstrează la o temperatura constantă, dar nu mai mare de 15 grade Celsius.

 

Simplu și rapid, ai pregătit acasă cea mai bună rețetă de must pentru iarnă!

Must sau sirop de struguri este una dintre cele mai gustoase și aromate băuturi pe care o poți prepara la început de toamnă. Dulce și aromat, mustul este sucul plin de vitamine și minerale, un adjuvant natural pentru sănătatea organismului. Mai jos îți spunem care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de must, dar și cea mai simplă și delicioasă rețetă de must.

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Fasole cu cârnați

Mai sunt câteva zile până ce Romania se îmbracă în haine de sărbătoare iar oamenii își spun “La mulți ani!” cu ocazia Zilei Naționale. Mult a...

Vezi rețeta completă

Risotto cu trei feluri de brânză

Dacă iți este dor de zilele minunate de vară, de o cină la lumina lumânărilor pe malul mării, de Bella Italia, încearcă această rețetă minunată de ...

Vezi rețeta completă

Mini burger

Odată cu începerea școlii vin și provocările pentru pregătirea unor meniuri sănătoase și diversificate pentru copii. Știm cu toții că preparatele de...

Vezi rețeta completă

Cocktail Bellini

A venit vara și odată cu ea și farmecul serilor pe terasă. În așteptarea vacanței îți propunem o reinterpretare a unui cocktail fresh, de sezon, cu o ...

Vezi rețeta completă