Rețetă murături asortate - secretul celor mai bune murături

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 4 morcovi
  • 2 kg de gogonele
  • 1 varză albă
  • 1 varză roÈ™ie
  • 3 kg de castraveÈ›i
  • 2 buchete de conopidă
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 kg de ceapă
  • 4 bucăți de hrean
  • 1 legătură frunze de È›elină
  • 1 legătură de leuÈ™tean
  • 1 piper boabe
  • 5 ardei iuÈ›i
  • 1 mărar È™i cimbru uscat
  • 1 sare grunjoasă
Găsește magazinul apropiat

Rețetă murături asortate - mod de preparare

Legumele se spală foarte bine în apă rece È™i se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâÈ™ii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în bucheÈ›ele.

Într-un butoi de 25 de litri se aÈ™ează pentru început mărarul È™i cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi È™i ardei iuÈ›i. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele È™i castraveÈ›i, după care se adaugă È™i restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe È™i se adaugă frunzele de È›elină È™i leuÈ™tean.

Între timp, pregătim saramura care se adaugă peste murături. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste reÈ›eta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.

Acum, legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se aÈ™ează o farfurie È™i o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate prin gustul acru.

După cele 6 zile de păstrare, se ia farfuria È™i greutatea de pe butoiul cu murături È™i se pune capacul preparatului. Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros È™i se consumă pe toată perioada iernii.

Secrete pentru gospodine - cum faci cele mai bune murături asortate

  • În reÈ›eta de murături asortate foloseÈ™te doar sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie È™i să nu se păstreze pe timp de iarnă.
  • Legumele folosite în reÈ›etă se spală foarte bine, până te asiguri că nu mai există nicio substanță străină pe coajă. Orice substanță dăunătoare poate compromite legumele din borcanul de murături.
  • De asemenea, foloseÈ™te doar legume proaspete È™i ferme. Murăturile stricate pot duce la stricarea întregului borcan.
  • Înainte de a pune castraveÈ›ii în borcan, taie capetele acestora, deoarece în partea în care castraveÈ›ii au inflorescență, aceÈ™tia conÈ›in o enzimă care poate duce la înmuierea castraveÈ›ilor în timpul acririi.
  • În butoiul cu murături poÈ›i adăuga 1-2 frunze de cireÈ™ ori viță de vie. Acestea conÈ›in tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. De asemenea, folosirea boabelor de muÈ™tar ajută la conservarea murăturilor.
  • Nu înghesui legumele în borcan, ci alege vase potrivite pentru cantitatea de legume pe care o prepari.
  • Dacă nu vrei să faci o varză mult prea acră, atunci în butoiul cu murături se poate adăuga o bucată de lemn de mesteacăn.
  • CastraveÈ›ii puÈ™i la murat rezistă mai mult È™i sunt mai gustoÈ™i dacă adaugi în saramură câteva boabe de muÈ™tar.
  • Dacă se foloseÈ™te oÈ›et, nu trebuie să fie mai slab de 9 grade È™i nici balsamic. Se recomandă doar oÈ›et de mere.

Murăturile nu sunt un preparat des consumat doar în România, ci È™i în țări orientale precum India, Turcia, China ori Arabia. În aceste țări se consumă des ridiche neagră murată, morcovi muraÈ›i, vinete sau prune murate.

Murăturile asortate sunt recomandate pentru consum în mod regulat, deoarece prin murare, legumele nu îÈ™i pierd caracteristicile, ci îÈ™i păstrează intacte substanÈ›ele active nutritive È™i curative.

Este perioada legumelor proaspete româneÈ™ti. Acum găsim pe piață legume asortate la preÈ›uri accesibile, motiv pentru care este ideal să pregătim murăturile pentru iarnă. Dacă reÈ›eta pentru gogonele ai pregătit-o deja, mai jos îÈ›i spunem reÈ›eta pentru murături asortate. Ce ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase murături asortate!

Murăturile asortate sunt salata potrivită oricărui preparat în sezonul rece. Însă, pentru a te bucura de gustul lor savuros este indicat să le prepari din timp. Venim în ajutor È™i îÈ›i recomandăm cea mai bună reÈ›etă pentru murături asortate. Iată care este secretul!

 

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă

Gătește în funcție de sezon: fructe de toamnă

Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.

Vezi rețeta completă

Cina este gata! Rețete rapide pentru serile din timpul săptămânii

Uneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...

Vezi rețeta completă