Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Legumele se spală foarte bine în apă rece și se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în buchețele.
Într-un butoi de 25 de litri se așează pentru început mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.
Între timp, pregătim saramura care se adaugă peste murături. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.
Acum, legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se așează o farfurie și o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate prin gustul acru.
După cele 6 zile de păstrare, se ia farfuria și greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii.
Murăturile nu sunt un preparat des consumat doar în România, ci și în țări orientale precum India, Turcia, China ori Arabia. În aceste țări se consumă des ridiche neagră murată, morcovi murați, vinete sau prune murate.
Murăturile asortate sunt recomandate pentru consum în mod regulat, deoarece prin murare, legumele nu își pierd caracteristicile, ci își păstrează intacte substanțele active nutritive și curative.
Este perioada legumelor proaspete românești. Acum găsim pe piață legume asortate la prețuri accesibile, motiv pentru care este ideal să pregătim murăturile pentru iarnă. Dacă rețeta pentru gogonele ai pregătit-o deja, mai jos îți spunem rețeta pentru murături asortate. Ce ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase murături asortate!
Murăturile asortate sunt salata potrivită oricărui preparat în sezonul rece. Însă, pentru a te bucura de gustul lor savuros este indicat să le prepari din timp. Venim în ajutor și îți recomandăm cea mai bună rețetă pentru murături asortate. Iată care este secretul!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Poate ați văzut în magazinele LaDoiPași mai multe tipuri de orez și v-ați întrebat la ce ar fi bun fiecare: cu bobul lung, scurt, mare, mic, Jasmine, să...
Vezi rețeta completăCartofii sunt, poate, printre cele mai versatile ingrediente. Putem face cartofi prăjiți, piure, fierți cu unt, la cuptor în coajă, cu smântână, putem s...
Vezi rețeta completăChecul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...
Vezi rețeta completăSe apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...
Vezi rețeta completă