Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele
Legumele se spală foarte bine în apă rece È™i se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâÈ™ii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în bucheÈ›ele.
Într-un butoi de 25 de litri se aÈ™ează pentru început mărarul È™i cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi È™i ardei iuÈ›i. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele È™i castraveÈ›i, după care se adaugă È™i restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe È™i se adaugă frunzele de È›elină È™i leuÈ™tean.
Între timp, pregătim saramura care se adaugă peste murături. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste reÈ›eta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.
Acum, legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se aÈ™ează o farfurie È™i o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate prin gustul acru.
După cele 6 zile de păstrare, se ia farfuria È™i greutatea de pe butoiul cu murături È™i se pune capacul preparatului. Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros È™i se consumă pe toată perioada iernii.
Murăturile nu sunt un preparat des consumat doar în România, ci È™i în țări orientale precum India, Turcia, China ori Arabia. În aceste țări se consumă des ridiche neagră murată, morcovi muraÈ›i, vinete sau prune murate.
Murăturile asortate sunt recomandate pentru consum în mod regulat, deoarece prin murare, legumele nu îÈ™i pierd caracteristicile, ci îÈ™i păstrează intacte substanÈ›ele active nutritive È™i curative.
Este perioada legumelor proaspete româneÈ™ti. Acum găsim pe piață legume asortate la preÈ›uri accesibile, motiv pentru care este ideal să pregătim murăturile pentru iarnă. Dacă reÈ›eta pentru gogonele ai pregătit-o deja, mai jos îÈ›i spunem reÈ›eta pentru murături asortate. Ce ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase murături asortate!
Murăturile asortate sunt salata potrivită oricărui preparat în sezonul rece. Însă, pentru a te bucura de gustul lor savuros este indicat să le prepari din timp. Venim în ajutor È™i îÈ›i recomandăm cea mai bună reÈ›etă pentru murături asortate. Iată care este secretul!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi reÈ›eta completăTapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...
Vezi rețeta completăToamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completăUneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...
Vezi rețeta completă