Rețetă murături asortate - secretul celor mai bune murături

Icon porții

Alege numarul de persoane pentru care vrei sa pregatesti aceasta reteta si iti calculam ingredientele

Icon minus 1 Icon plus Calculeaza

Pentru calcularea cantitatii, trebuie sa aveti cel putin o portie adaugata.

Ingrediente:

 1. 4 morcovi
 2. 2 kg de gogonele
 3. 1 varză albă
 4. 1 varză roșie
 5. 3 kg de castraveți
 6. 2 buchete de conopidă
 7. 1 căpățână de usturoi
 8. 2 kg de ceapă
 9. 4 bucăți de hrean
 10. 1 legătură frunze de țelină
 11. 1 legătură de leuștean
 12. 1 piper boabe
 13. 5 ardei iuți
 14. 1 mărar și cimbru uscat
 15. 1 sare grunjoasă

Este perioada legumelor proaspete românești. Acum găsim pe piață legume asortate la prețuri accesibile, motiv pentru care este ideal să pregătim murăturile pentru iarnă. Dacă rețeta pentru gogonele ai pregătit-o deja, mai jos îți spunem rețeta pentru murături asortate. Ce ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase murături asortate!

Rețetă murături asortate - mod de preparare

Legumele se spală foarte bine în apă rece și se taie varza în felii mari, morcovii rondele, hreanul în fâșii, ceapa se taie mărunt, iar conopida se desparte în buchețele.

Într-un butoi de 25 de litri se așează pentru început mărarul și cimbrul, apoi un strat de varză, ceapă, morcovi, hrean, usturoi și ardei iuți. Următorul pas este să adaugi un strat de gogonele și castraveți, după care se adaugă și restul legumelor rămase. Când butoiul de murături asortate este plin, se presară piperul boabe și se adaugă frunzele de țelină și leuștean.

Între timp, pregătim saramura care se adaugă peste murături. Este nevoie de saramură cât să acopere toate legumele. Astfel că, la fiecare litru de apă se adaugă câte o lingură de sare grunjoasă. Toată saramura se adaugă peste rețeta de murături asortate, până când acestea sunt perfect acoperite.

Acum, legumele trebuie să stea în saramură, motiv pentru care deasupra murăturilor se așează o farfurie și o greutate. Butoiul cu murături se păstrează la temperatura camerei, acoperit într-un prosop, pentru 6 zile, timp în care murăturile asortate prin gustul acru.

După cele 6 zile de păstrare, se ia farfuria și greutatea de pe butoiul cu murături și se pune capacul preparatului. Murăturile asortate se depozitează într-un loc răcoros și se consumă pe toată perioada iernii.

Secrete pentru gospodine - cum faci cele mai bune murături asortate

 • În rețeta de murături asortate folosește doar sare grunjoasă, neiodată. Sarea iodată poate face murăturile să se înmoaie și să nu se păstreze pe timp de iarnă.
 • Legumele folosite în rețetă se spală foarte bine, până te asiguri că nu mai există nicio substanță străină pe coajă. Orice substanță dăunătoare poate compromite legumele din borcanul de murături.
 • De asemenea, folosește doar legume proaspete și ferme. Murăturile stricate pot duce la stricarea întregului borcan.
 • Înainte de a pune castraveții în borcan, taie capetele acestora, deoarece în partea în care castraveții au inflorescență, aceștia conțin o enzimă care poate duce la înmuierea castraveților în timpul acririi.
 • În butoiul cu murături poți adăuga 1-2 frunze de cireș ori viță de vie. Acestea conțin tanin, substanță care contribuie la acrirea murăturilor. De asemenea, folosirea boabelor de muștar ajută la conservarea murăturilor.
 • Nu înghesui legumele în borcan, ci alege vase potrivite pentru cantitatea de legume pe care o prepari.
 • Dacă nu vrei să faci o varză mult prea acră, atunci în butoiul cu murături se poate adăuga o bucată de lemn de mesteacăn.
 • Castraveții puși la murat rezistă mai mult și sunt mai gustoși dacă adaugi în saramură câteva boabe de muștar.
 • Dacă se folosește oțet, nu trebuie să fie mai slab de 9 grade și nici balsamic. Se recomandă doar oțet de mere.

Murăturile nu sunt un preparat des consumat doar în România, ci și în țări orientale precum India, Turcia, China ori Arabia. În aceste țări se consumă des ridiche neagră murată, morcovi murați, vinete sau prune murate.

Murăturile asortate sunt recomandate pentru consum în mod regulat, deoarece prin murare, legumele nu își pierd caracteristicile, ci își păstrează intacte substanțele active nutritive și curative.