Alimentație

Cum să ai energie din farfurie, în perioada sărbătorilor?

December 18, 2018

« înapoi la sfaturi

Odată cu apropierea Crăciunului, cu toții ne pregătim să sărbătorim, fiecare în felul lui. Însă un lucru este cert: mâncarea joacă un rol important în această sărbătoare. Evenimentele în familie fac minuni asupra stării de bine, însă toate rudele te îmbie cu delicatese de îndată ce le treci pragul, iar în mintea ta deja ai stabilit meniul pentru Crăciun și pentru petrecerile din această perioadă. Ține însă cont și de recomandările noastre pentru a avea energie și poftă de viață.

 

 

Alege proteinele slabe, în combinație cu legume

Pastele, pizza sau foitajele sunt apetisante, însă au și un conținut ridicat de carbohidrați nesănătoși. Așa că ferește-te de ele, alegând proteine slabe alături de salate sau legume. Surse bune de proteine slabe sunt carnea de pasăre, peștele, fructele de mare, ouăle, fasolea sau produsele din soia.

Garnituri crude sau gătite la abur, în detrimentul cartofilor

Legumele proaspete și cele gătite la abur sunt izvor de sănătate. Prin procesul de gătire se distrug o parte din vitaminele și mineralele în care acestea abundă. Pe de altă parte, cu cât sunt prelucrate mai puțin, cu atât ele își mențin mai multe dintre calități. Așa că încarcă-ți farfuria cu salată și legume la abur, mai degrabă decât cu cartofi prajiți or piure, care conțin mulți carbohidrați simpli.

Bogate în fibre, vitamine și minerale, legumele te ajută să îți menții sănătatea în sezonul rece

Carbohidrații nu sunt dușmanii tăi

Carbohidraţii sunt principala sursă de energie la care corpul nostru apelează pentru a-şi menţine funcţiile vitale şi atunci când este pus în faţa unui efort fizic. Creierul este principalul beneficiar al consumului de carbohidrați, funcționând în mare parte în baza lor.

Trebuie să fii însă atentă la tipul de carbohidrați pe care îi consumi. Specialiștii ne recomandă să ne ferim de carbohidrații simpli, care se găsesc în mâncărurile de tip fastfood, în pâinea albă, în cartofi și în dulciuri.

În schimb, carbohidrații complecși – pe care îi găsim în cereale integrale, pâine integrală, paste integrale, orez brun dar și în legume, printre care și în cartofii dulci, au un indice glicemic scăzut și un număr mai mic de calorii decat rudele lor simple, prin urmare sunt mai sănătoși.

Nu uita însă că moderația este cheia succesului.

Regula de aur: 50-25-25

Nutriționiștii ne recomandă în farfurie un raport de 50% legume fără amidon, 25% proteine slabe şi 25% carbohidraţi. Cu alte cuvinte, pe jumatate din farfuria ta ar trebui să fie salată sau legume sănătoase, în timp ce carnea și pâinea ( cartofii, pastele, orezul) ar trebuie să reprezinte câte un sfert fiecare. Poate părea mai dificil să respecți această regulă la început, însă în timp va deveni un reflex și vei constata că preferi legumele.

Fructe la desert și pentru gustări

Fructele nu trebuie să lipsească din dieta ta. Deși conțin fructoză (un carbohidrat simplu), substanță ce se regăsește și în zahăr or miere de albine, au un conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Alege fructele la desert sau ca gustări în locul dulciurilor și vei vedea diferența în starea ta de bine.

Și un scurt sfat de final: chiar dacă nu reușești să termini tot ce ți-ai propus, nu te stresa. Toamna este lungă.

Pune jos tacâmurile între înghițituri

Așează tacâmurile pe farfurie după fiecare înghițitură. E un truc simplu care te va forța să mănânci într-un ritm mai lent și să savurezi cu adevărat mâncarea din fața ta. În plus, vei da timp creierului tău să primească mesajul că te-ai săturat, în condițiile în care organismul are nevoie de circa 20-30 de minute pentru ca senzația de sațietate să fie percepută. Prin această metodă, vei mânca exact cât trebuie.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.