Durerile de cap, ușoare sau acute, pot avea cauze diverse și pot ascunde o serie de afecțiuni, unele dintre ele chiar grave. Află când este momentul să te îngrijorezi din cauza durerilor de cap, de ce apar ele, dar și cum le putem trata.
Durerea de cap sau cefaleea, așa cum este denumită în termeni medicali, este durerea manifestată în zona capului, dar și în zona gâtului ori în segmentul superior al spatelui. Conform studiilor efectuate de către Organizația Mondială a Sănătății, jumătate dintre adulții din lumea întreagă suferă de dureri de cap, cel puțin o dată pe an. Cefaleea este o durere frecvent întâlnită în rândul oamenilor din ziua de astăzi, mai ales din cauza stilul de viață dezorganizat, ce nu trebuie ignorată, deoarece poate fi un semnal de alarmă pe care organismul îl transmite.
În funcție de tipul durerii, dar și de locurile în care este localizată, se poate stabili dacă este vorba despre o durere minoră, care se poate ameliora ușor, ori de o durere acută și este nevoie de intervenția medicului specialist. Durerile de cap sunt grupate, în funcție de intensitate și de factorii declanșatori, în două categorii: dureri primare și dureri secundare.
● Migrena - durerea de cap moderat severă, ce poate fi însoțită de stări precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină ori la sunete;
● Cefalee cluster - durerea puternică de cap numită și durerea de cap “în ciorchine”. Este o cauză genetică, ce poate fi moștenită din familie.
● Cefalee de tensiune - durere primară de cap des întâlnită în rândul femeilor.
● Durere sinusală - o durere ce se resimte în zona sinusurilor, frunte și obraji, dar care își poate schimba intensitatea în funcție de mișcările capului.
● Durerile ce pot fi provocate de alte afecțiuni, printre care: nevralgii, hemoragii cerebrale, traumatism cerebral, hipertensiune arterială, encefalită.
Durerile de cap pot fi identificate și clasificate și în funcție de zona în care se manifestă
● Dureri frontale - se localizează des deasupra sprâncenelor și în zonele în care sunt localizați mușchii temporali și frontali;
● Dureri de cap laterale - se localizează în ambele părți ale capului și au o intensitate redusă spre medie;
● Dureri de cap la ceafă - durerea ce este asociată cu cefaleea de tensiune;
● Dureri de cap în zona maxilarului - dureri provocate de afecțiuni stomatologice și au sursa principală pulpa dentară.
● Dureri de cap în zona ochilor - durere localizată în spatele globului ocular și provocată de oboseală, sinuzită sau afecțiune oftalmologică.
● Dureri de cap generalizate - cauze multiple precum: gripă, răceală, alergie, lovitură în zona capului.
Cauzele pot fi diverse, de la cele mai ușoare, până la cauze grave ce trebuie atent investigate de medicul specialist în neurologie. Printre cauzele durerilor de cap amintim:
● Deshidratarea;
● Foamea;
● Oboseala;
● Consumul de alcool;
● Calitatea scăzută a aerului;
● Iluminatul incorect;
● Temperaturile scăzute ori prea ridicate;
● Stres;
● Consum de cafea și nicotină;
● Lovituri la nivelul capului;
● Atac de panică;
● Stări de anxietate;
● Hipertensiune arterială;
● Afecțiuni oculare - miopie sau prezbitism;
● Glaucom - afecțiune oculară cronică bilaterală;
● Edem cerebral - ruperea unei artere de la nivelul craniului, tumori, infecții;
● Tumori cerebrale;
● Sinuzită;
● Dezechilibre hormonale;
● Anevrism - dilatarea unei artere;
● Dietă dezechilibrată.
Pot apărea dureri de cap și la copii, iar cauzele comune ale acestora sunt, de regulă, afecțiunile sinusale, afecțiunile urechilor (otite), dar și carențe de vitamine, în special vitamina B. Un motiv de îngrijorare trebuie să existe în momentul în care:
● Durerea de cap este frecventă;
● Durerea de cap se intensifică;
● Dacă durerea de cap este însoțită de alte reacții precum febră, greață sau vărsături.
Este recomandat un control la medicul specialist pentru a determina cauza, dar și metoda de tratament.
În sarcină, durerile de cap sunt frecvent întâlnite, iar cauza principală este schimbarea firească prin care trece organismul mamei în tot acest timp. Printre schimbări amintim de:
● Oboseală;
● Stres;
● Renunțarea la cafea;
● Deshidratarea;
● Hipertensiunea arterială;
● Modificări hormonale.
Durerile de cap în rândul femeilor însărcinate sunt frecvente în semestrul I și II de sarciă și, de regulă, sunt catalogate drept dureri normale și comune. Însă, dacă sunt însoțite și de umflarea mâinilor și picioarelor, stare de somnolență și vărsături, atunci este imperios necesar să te adresezi medicului specialist, pentru a se stabili cauza exactă ce provoacă durerile.
Remedii naturale pentru durerile de cap:
● Odihnă;
● Hidratare;
● Comprese reci sau calde aplicate la nivelul frunții;
● Exerciții fizice ușoare;
● Masajul la nivelul umerilor, gâtului și capului;
● Evitarea anumitor alimente ce pot determina apariția durerilor de cap (alimente precum: brânza maturată, iaurt, alune, ciocolată);
● Ceai negru și ceai verde;
● Ulei de eucalipt - util pentru decongestionarea sinusurilor;
● Ceai calmant - ceai de mușețel, ceai de tei, ceai de mentă;
● Pastă de ghimbir aplicată pe frunte sau în locul dureros. Înainte de a aplica pasta de ghimbir, este recomandat să aplici un unguent, de preferat de gălbenele, deoarece ghimbirul este ușor iritant;
● Pulbere din flori de lavandă.
Chiar dacă durerea de cap poate apărea dintr-o varietate de cauze, orice simptom trebuie luat în seamă imediat, pentru a preveni agravarea durerii. Este recomandat să te adresezi medicului specialist și atunci când durerea este minoră, dar apare brusc și nu cedează imediat, dar mai ales când durerea este intensă și de lungă durată. Nu este indicat să urmezi un tratament medicamentos dacă nu este aprobat de medicul specialist, în urma unor investigații sigure.
Nu uita că în magazinele LaDoiPași găsești întotdeauna produse proaspete care te vor ajuta să combați durerile de cap. Pentru că aproximativ 80% dintre dureri sunt provocate din cauza deshidratării, în magazinele LaDoiPași găsești oricând doza perfectă de hidratare. Gama variată de ceaiuri îți stă la dispoziție pentru a preveni și trata durerile de cap, dar și varietatea de fructe și legume pe care o găsești în fiecare zi în toate magazinele.