Bucătăria rămâne, pentru români, un punct central al casei. Fie că e locul de unde vin arome îmbietoare, fie că acolo ne adunăm cu toții pentru cină sau stăm la o cafea cu o prietenă, în bucătărie ne simțim comod. Numeroase bucătării sunt însă mici și nu prea lasă loc suficient pentru o masă. Am invitat-o astăzi pe Adela Pârvu, autoarea cunoscutului blog de amenajări interioare cu același nume, să ne spună cum putem să facem loc de masă într-un spațiu mic.
Fie că e locul de unde vin arome îmbietoare, fie că acolo ne adunăm cu toții pentru cină sau stăm la o cafea cu o prietenă, în bucătărie ne simțim comod. Numeroase bucătării sunt însă mici și nu prea lasă loc suficient pentru o masă.
Am invitat-o astăzi pe Adela Pârvu, autoarea cunoscutului blog de amenajări interioare cu același nume, să ne spună cum putem să facem loc de masă într-un spațiu mic.
Dar mai întâi să vedem ce înseamnă mai exact o bucătărie mică. Reglementările în vigoare prevăd un spațiu de circa 8-10 metri pătrați pentru o bucătarie din această categorie, iar o bucătărie în care să existe loc de luat masa ar trebui să aibă între 12 și 14 metri pătrați.
Din păcate, în realitate mulți dintre noi nu au nici măcar acei 8 metri pătrați. În ceea ce privește organizarea bucătăriei, este important ca în fața blatului de lucru să existe un spațiu liber de 80 de centimetri în care să te poți mișca nestingherit, chiar și atunci când deschizi sertare ori dulapuri.
În această logică, ar trebui să ai o bucătărie lată de minimum 2,20 metri. Sunt suficiente cazurile în care acest lucru nu se întâmplă. „Luând în considerare cele de mai sus, singurele variante în care poți configura un loc de luat masa într-o bucătărie care măsoară până în 8 metri pătrați, este fie în dreptul blatului de lucru (prelungirea lui, extensia lui), fie vizavi de blat, dar totul configurat sub forma unei mese de tip bar, adică un al doilea blat la perete. Aceste soluții nu sunt aplicate la noi, decât de către designeri și arhitecți, pentru că ei înțeleg ergonomia și realizează cât de important este să ai spațiu de circulație în jurul pieselor de mobilier. Însă mulți oameni se gîndesc la locul de luat masa mobilat cu scaune cu spătar, masă sau de multe ori chiar colțar cu masă, care îngreunează mult nu doar accesul la locurile de ședere, ci și atunci când vine vorba despre curățenie”, ne explică Adela.
Vezi pe AdelaParvu.com care sunt dimensiunile recomandate pentru o astfel de masă. Iar dacă ești în căutarea unui loc de luat masa funcțional într-o bucătărie mică, nu ezita să iei în calcul soluțiile propuse.