Sfaturi

Acum 8 luni

LaDoiPași și Adela Pârvu te învață cum să organizezi camera copilului

Unul din punctele sensibile ale locuinței este amenajarea camerei copilului. În ultima vreme am constatat că sunt mulți părinți dornici să sacrifice din dimensiunile camerei de zi sau ale dormitorului matrimonial doar pentru a face fiecărui copil propria camera”, notează Adela Pârvu în materialul de astăzi, recomandându-ne să nu ne gândim din start să ii facem fiecarui copil propria cameră, deoarece îi privăm pe cei mici de timpul petrecut cu frații sau surorile lor. Timpul petrecut în același spațiu îi învață pe copii să conviețuiască și să împartă, dar și să devină mai altruiști, mai empatici și mai comunicativi.

Plecând de aici, Adela ne spune care sunt datele importante de care trebuie să ținem cont în amenajarea camerei pentru copii.

Cameră mică pentru un singur copil

În general, majoritatea camerelor pentru copii sunt mici, dimensiunea fiind undeva între 9 și 11 metri pătrați. Din acest spațiu nu pot lipsi un pat (95-100cm x 200 cm), un dulap (de preferat cu sertare în partea de jos), un birou (120 cm x 60 cm), dar nici locul de joacă. După cum știm, pentru birou este necesară lumină bună, drept urmare, în mod ideal, ar trebui poziționat în dreptul ferestrei. În ceea ce privește locul de joacă, poți lăsa liber centrul camerei pentru activități de recreere.

Cameră mică pentru un singur copil

Cameră mică pentru doi copii de același sex

Aici problema principală este patul, iar secretul amenajării constă în dispoziția paturilor, alături de configurația camerei. Într-o cameră mică nu ai suficient spațiu pentru două paturi de câte o persoană, iar având în vedere că înalțimea camerei este de doar 2,4 m, nu prea poți folosi paturi suprapuse. O posibilă soluție, spune Adela, este reprezentată de paturi etajate, cu a doua saltea configurată ca un sertar. Biroul poate fi un blat folosit de ambii copii, iar dulapul de asemenea. O altă variantă, în funcție de modul cum sunt configurate fereastra și ușa, este așezarea paturilor în L, cu spații de depozitare sub ele.

Cameră mică pentru doi copii de același sex

Cameră mică pentru copii de sexe diferite

Pentru o astfel de cameră, este necesară mai multă personalizare a spațiului, dar și separări prin mobilier. O opțiune funcțională este separarea paturilor cu ajutorul unui dulap. Atenție însă, lumina naturală trebuie să ajungă în ambele zone de dormit. Este important să mai avem în cameră, pe lângă paturi, depozitarea. Acestea două elemente ocupă, de altfel, cel mai mult spațiu. În schimb, zona de birouri poate fi relocată în altă zonă a casei, spre exemplu în camera de zi ori într-un balcon încălzit. Astfel, dormitul și hainele vor rămâne în dormitor, iar locul de studiu va fi separat.

Vezi pe adelaparvu.com mai multe sfaturi utile despre amenajarea locuinței.

Cameră mică pentru copii de sexe diferite
X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.

« inapoi la sfaturi