Sărbători

Dragobete - semnificația și importanța celei mai iubite sărbători

February 21, 2020

Sărbătoarea dragostei la români, Dragobete, cum este deja cunoscută, se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 februarie. Este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri, însă astăzi îți spunem de unde a apărut sărbătoarea de Dragobete și care este semnificația ei.

Când a apărut sărbătoarea de Dragobete

Când a apărut sărbătoarea de Dragobete

Mulți ani la rând, etimologia acestui cuvânt a fost dezbătută de mai mulți filologi și etnologi, iar explicațiile au fost diverse pentru originea numelui. Chiar dacă se spunea că nu există atestări documentare pentru această sărbătoare, s-a declarat că etimologic, cuvântul provine din derivarea “Drag-Dragului”, dar nimic sigur. Ulterior, s-a spus că etimologia acestei sărbători, provine de la Aflarea Capului Ioan Botezătorul, sărbătoare religioasă ce este sărbătorită pe 24 februarie și care în slavă se numește “Glavo-Obretenia”. Mai târziu, în perioada Evului Mediu, românii au adoptat această sărbătoare sub diferite denumiri, printre care “Vobritenia”, “Rogobete”, “Bragobete”, “Bragovete”, până când, în mai multe zone din sud și sud-estul României denumirea impusă a fost de “Dragobete”.

Această explicație este oferită și de Micul dicționar academic.

Semnificația zilei de Dragobete

Sărbătoarea de Dragobete se celebrează pe 24 februarie, în preajma zilelor Baba Dochia și a echinocțiului de primăvară.

Se mai spune că, băiatul Babei Dochia, Dragobete, este echivalentul sărbătorii de Sfântul Valentin și simbolizează sărbătoarea dragostei în tradițiile românești.

Mai mult, se spune că sărbătoarea de Dragobete, Dragobetele, marchează începutul primăverii.

Data Dragobetelui

Data Dragobetelui

Chiar dacă cu toții știm acum sărbătoarea de dragobete pe 24 februarie, mențiunile istorice au plasat această sărbătoare pe 1 martie, deoarece exista o legătură între sărbătoarea de dragobete și cea a Mărțișorului. În anumite zone al țării, data de Dragobete era 3 martie, în timp ce în mai multe mențiuni din chestionare vechi s-a spus că Dragobetele se sărbătoreau pe 25 martie.

Astăzi, este aproape imposibil să stabilim o dată exactă a apariției Dragobetelor, deoarece nu a fost stabilită încă o regulă de bază de pe urma căreia s-a format această sărbătoare.

Dragobetele sărută fetele - de unde a apărut această expresie

Dragobetele sărută fetele - de unde a apărut această expresie

Este una dintre cele mai cunoscute expresii care fac referire la sărbătoarea de Dragobete, iar explicația ei este următoarea:

Cea mai cunoscută tradiție de Dragobete este că, imediat după prânz, în satele românești, acolo unde se celebra iubirea, băieții tineri se întorceau de la pădure și aveau în mână buchețele de flori. Din acel moment, în vatra satului, începea ritualul de pețire. Mai exact, băieții alergau la fetele pe care le plăceau și încercau să le sărute, pentru a le împărtăși dragostea pe care le-o purtau.

Dacă fata se lăsa prinsă și era sărutată, acest lucru înseamna că urmează o logodnă și ulterior căsătoria. Aceste eveniment era marcat de noroc și de spor deoarece era desfășurat sub semnul iubirii și al protecției.

Ce se face de Dragobete

Ce se face de Dragobete

Pentru că sărbătoarea are legătură cu începutul unui nou anotimp, descoperirea naturii, încă se mai păstrează acest obicei vechi “Dragobete sărută fete”. Băieții se îmbracă în cele mai frumoase straie și merg să culeagă buchețele de flori pentru a le oferi fetelor pe care le simpatizează.

În această zi, primăvara își intră în drepturi, iar păsările pornesc în căutarea locurilor în care să își instaleze cuiburile.

Se spune că cine participă la această sărbătoare de Dragobete, va avea o sănătate de fier până anul viitor și va fi ferit de febră ori alte boli. Ei vor avea un an vesel, plin de împliniri și cu bogății.

Dacă plouă de Dragobete, se spune că acesta este un semn al unei primăveri timpurii și frumoase.

Se spune că de Dragobete, oamenii în vârstă trebuie să aibă grijă de animalele din ogradă, dar și se păsările cerului, deoarece acestea se împerechează în această zi.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.