Sărbători

Idei de mesaje de la multi ani de Constantin si Elena și legenda din spatele acestora

May 06, 2019

« înapoi la sfaturi

Pentru a-i bucura pe cei ce poartă numele sfinților vă oferim o serie de mesaje de Sf. Constantin și Elena pe care să le trimiteți celor dragi și povestea celor care au dat libertate creștinilor pentru a vă inspira.

15 exemple de urari de Sfintii Constantin si Elena

 • 2. Cu ocazia zilei onomastice, îți doresc să ai o primăvară veșnică în inima ta, în care să plouă doar cu bucurii și vești bune!
 • 3. Îți urez ca de ziua ta să nu ai nicio urmă de tristețe care să-ți întunece sufletul și să te bucuri de toate realizările tale alături de familie și prieteni!
 • 4. Sper ca sfântul al cărui nume îl porți să te călăuzească spre bine și succes pe tot parcursul vieții! La mulți ani, Constantin!
 • 5. Fie ca fiecare minut din cele 24 de ore să fie mereu trăit în dragoste, mulțumire sufletească și înțelepciune. Să ne trăiești, Costel!
 • 6. O oră de liniște, o zi însorită, o strângere de mână, un zâmbet, o îmbrățișare… De acestea și de multe altele să ai parte în această zi minunată!
 • 7. La mulţi ani cu ocazia zilei de Sfinţii Constantin și Elena! În această zi deosebită îți doresc să te bucuri de darurile pe care ți le-a oferit Dumnezeu.
 • 8. Îți doresc o zi plină de fericire și un an plin de bucurie. La mulți ani!
 • 9. Să fii binecuvântat cu toate lucrurile din această lume care te fac fericit și care aduc pacea în viața ta. Acum, să înceapa petrecerea!
 • 10. Zi de nume fercită, prieten drag! Îți mulțumesc că mi-ai fost mereu alături. Fie ca cele mai mari comori din această lume să-și găsească drumul spre ușa ta și să-ți umple inima cu fericire!
 • 11. Îți doresc o zi plină de momente de neuitat și amintiri dulci pe care să le prețuiești toată viața. La mulți ani de ziua numelui!
 • 12. În această zi specială, vreau doar să știi cât de recunoscător sunt pentru toată dragostea, grija și sprijinul pe care mi l-ai arătat de-a lungul vieții. Zi minunată și fie ca tu să fii cea mai fericită persoană de pe Pământ astăzi!
 • 13. Astăzi este ziua ta specială, Elena și meriți să fii răsfățată și tratată ca o împărăteasă. La mulți ani!
 • 14. De ziua ta îți trimit un buchet de fericire și gânduri bune prin acest mesaj. La mulți ani!
 • 15. Îți urez ca numele sfântului pe care îl porți să îți lumineze mereu calea și să-ți aducă prosperitate în viață. O zi minunată!

Cine au fost Sfinții Împărați Constantin și Elena?

Sfinții Constantin și Elena sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă pe data de 21 mai a fiecărui an. Cunoscuți și drept Împăratul Constantin și Împărăteasa Elena, aceștia au avut o contribuție majoră în răspândirea și menținerea credinței.
Iată mai multe informații despre cei doi sfinți:

Împăratul Constantin

Sfântul Constantin apare ca fiind cel mai important dintre împărații romani, în afară de Cezar și Augustus. El a dat imperiului o nouă față, reorientându-l spre creștinism, și schimbând centrul de greutate către limba și cultura grecească, de la Roma la Constantinopol.

Biserica Ortodoxă Română îl numește pe Sfântul Constantin „întocmai cu Apostolii” pentru că a ajutat la propovăduirea Evangheliei precum Apostolii.

Născut în anul 272 e.n. în Naissus (acum Niš, Serbia), Constantin este fiul lui Constantius Chlorus, împărat al Imperiului Roman de Apus, și al primei sale soții, Elena.

Acesta devine împărat în 306 când tatăl său moare în timpul unei expediții militare. Curând după, Galeriu îi oferă titlul de Caesar.

Auzind că Maxentie îi gonește pe creștini, Constantin se duce asupra lui cu război în 312. În ajunul bătăliei Constantin își ridică ochii spre cer şi vede o cruce din stele cu inscripția in hoc signo vinces („Întru acest semn vei birui”). La început, nu îi înțelege semnificația, dar în noaptea următoare Iisus Hristos i se arătă în vis și-i spune să folosească semnul crucii pe steagurile, pe coifurile şi pe pavezele armatei pentru protecție în luptă. Pe 28 octombrie câștigă cu o armată de numai 20.000 de soldați.

Astfel, acesta devine unicul conducător al Imperiului Roman de Vest și emite Edictul de la Milano din 313, prin care garantează toleranța religioasă pentru creștini. Prin intermediul acestuia, Constantin a dat, de asemenea, noi legi cu privire la evrei, interzicându-le să aibă sclavi creștini sau să-i circumcizeze. Totodată, Biserica este scutită de taxe, poate primi donații, are dreptul de a elibera sclavi și i se înapoiază ce îi fusese confiscat. Prin aceste măsuri care încurajează creștinismul, Constantin face din Biserică cea mai însemnată insituție a Imperiului Roman. Cu trei sute de ani de persecuție în spatele lor, creștinii pot în cele din urmă să-și exercite credința în pace. Ulterior, Împăratul Constantin reglementează Duminica drept zi de odihnă în imperiu, inclusiv pentru armată.

În 323 devine singurul conducător al întregului Imperiu Roman. În urma Sinodului I Ecumenic de la Niceea din 325, convoacă episcopii pentru a analiza crezul arian care susține că Iisus îi este subordonat Tatălui. Ca urmare, sinodul proclamă învățătura ortodoxă conform căreia „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut” (Crezul).

Constantin cade la pat bolnav de lepră. Supraviețuind el îl convoacă pe Episcopul Silvestru pentru a primit Sfântul Botez. La zece ani după moartea Sfintei Elena, în anul 337, marele împărat Constantin cel Mare își dă sufletul. Trupul său este dus în Constantinopol, unde e înmormântat în biserica Sfinţilor Apostoli.

Împărăteasa Elena

Împărăteasa Elena s-a născut în Depranum, Asia Mică, din părinți de origine umilă. Se spune că la prima întâlnire cu Constantius Chlorus aceștia purtau brățări de argint identice, iar acesta a văzut-o ca un semn că ea ar fi sufletul lui trimis de Dumnezeu. Cu toate acestea, Constantius o lasă în 289 pentru a-și continua ambiția politică, căsătorindu-se cu o femeie de rang nobil, Teodora.

Povestea Sfintei Elena legată de creștinism începe cu adevărat după ce Constantin iese victorios din lupta împotriva lui Maxentie. În această perioadă, călătorește în locurile sfinte din Ierusalim. În timpul călătoriilor sale, i se încredințează misiunea de a găsi Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Legenda spune că Împărăteasa Elena a simțit un miros plăcut și dorind să-i cunoască sursa a dat de busuiocul crescut pe Cruce. Pe locul descoperirii, a dat ordin să se zidească Biserica Sfântului Mormânt. În fiecare an, pe 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Cruciii, luând acasă niște busuioc proaspăt.

Sfânta Împărăteasă Elena este recunoscută pentru ridicarea și înfrumusețarea numeroaselor biserici din Palestina (Sfânta Biserică a Învierii, Biserica Nașterea Domnului din Betleem și Biserica de pe Muntele Măslinilor), dar mai ales pentru influenţa pe care a avut-o în deciziile fiului ei de sprijinire a creştinismului.

Moare în 329 cu fiul ei aproape și este îngropată în Mausoleul din Helena, în afara Romei.

La multi ani de Constantin si Elena!

Daca ti-au placut aceste mesaje de Sf Constantin si Elena si te-au inspirat, distribuie articolul si catre prietenii tai.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.