Casă & Grădină

15 idei pentru decorarea ușilor de la Adela Pârvu și LaDoiPași

July 10, 2019

« înapoi la sfaturi

Vara este anotimpul DYI, al creativității și culorii. Adela Pârvu ne propune câteva idei de decorare a ușilor interioare care să ne anime casa. De cele mai multe ori ușile interioare devin foarte prezente, mai ales când nuațele și texturile lor sunt închise, contrastează cu restul camerei ori încăperea este mică. Da, deseori ușile interioare se simt ca niște fețe de dulapuri deranjante în cameră. Dar atunci când nu-ți place ceva, poți să avea curajul să treci la schimbări. Chiar dacă una din fețele ușii o păstrezi la fel cum era înainte, pentru ca imaginea unitară locuinței să nu fie alterată, la interiorul încăperii foaia de ușă poate fi transformată. Cum? Depinde de gusturi, nevoi, dar și creativitate. Hai să descoperi câteva idei care sigur îți vor da teme pentru proiectele de bricolaj din timpul liber.

Cea mai la îndemână transformare este vopsirea ușii

Acum există vopseluri speciale care se pot aplica și pe suprafețe melaminate, iar dacă ușa este din MDF sau lemn, vopsirea ei nu este o problemă. Nu te aștepta să iasă perfect, dar pentru un rezultat reușit folosește vopseluri acrilice.

Ai multe fotografii pe care nu știi unde să le expui?

Poți folosi ușa interioară ca loc de expoziție. De asemenea, pentru camerele de tineret, ușa interioară poate fi perfectă pentru a lipi pe ea postere.

Poți aplica benzi adezive decorative pe ușă pentru a crea un efect artistic.

Asta mai ales într-o cameră de tineret sau dormitor. Este genul de proiect pentru care trebuie migală, dar și ceva bani pentru achiziția benzilor decorative (scoci imprimat cu modele).

Ce zici de piuneze?

Da, efectul lor se vede cel mai bine pe o ușă colorată. Ideea este ca piunezele sau cuierele de tapițerie să fie în contrast cu foaia ușii, dar să se lege de alte accesorii din cameră, cum ar fi mânere mobilierului, corpurile de iluminat, piesele mici de mobilier.

Dacă dorești să ascunzi în totalitate vechiul finisaj al ușii

poți aplica peste ea foiță de argint, cupru sau aur. Este o treabă migăloasă, dar efectul este garantat.

Mai ales dacă ai uși albe, poți folosi stickere decorative

pentru colorarea ambientului camerei. Dacă ai uși de nuanța lemnului, orientează către forme geometrice și culori deschise, adică alburi și pasteluri în ton cu pereții.

Dacă vrei să ascunzi de tot imaginea ușii

o poți transforma într-o suprafață decorativă cu totul, îmbrăcând foaia de ușă cu un fototapet adeziv. Astfel, ușa poate deveni un tablou decorativ.

Știi de efectul de tablă?

Ei bine, dacă ai o ușă închisă la culoare o poți decora cu desene realizată pe ea direct cu creta. Dacă vrei să transformi cu totul ușa, o poți vopsi cu vopsea efect de tablă și îți lași copii să-și facă de cap prin casă.

Tapetul poate fi foarte bine aplicat și pe ușa interioară

astfel poți camufla prezența ei, mai ales când ușa este una fără pervaz.

Ușa poate fi decorată și în afara foii de ușă

adică pe lângă pervazurile ei, dar aici depinde de cât curaj și creativitate ai.

Poți camufla ușa interioară într-un ansamblu de panouri decorative

Da, acum se găsesc panouri decorative de diferite grosimi, cu ajutorul cărora poți da un cu totul alt aer încăperilor tale.

Cine spune că ușa interioară nu poate fi folosită ca suprafață de oglindă?

Poți comanda ușa să aibă în loc de geam oglindă sau poți atașa o oglindă direct de ea.

Desigur, fiind o suprafață liberă, ușa poate servi și ca suport

pentru diverse accesorii destinate depozitării: de la locul de ghiozdan din camera de tineret, la colecția de pălării în dormitor și până la rafturi pentru diverse produse în bucătărie. O soluție bună mai ales în spațiile mici.

Vrei o schimbare, dar nu una foarte mare?

Ei bine, oricând cu plante decorative poți obține un efect neașteptat, fie că folosești un aranjament cu plante artificiale sau petreci o plantă agătățoare în jurul ușii.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.