Casă & Grădină

Îngrijire flori de apartament - care sunt cele mai bune flori de apartament și cum se îngrijesc

July 16, 2019

« înapoi la sfaturi

Acasă este locul în care îți găsești liniștea și mediul propice pentru a-ți reîncărca bateriile. Decorul de poveste din locuință este, deseori, completat cu ajutorul florilor de apartament, care creează un colț de natură. Ți-am pregătit un mic ghid al florilor de apartament care să te ajute să alegi plantele potrivite, dar și să le îngrijești corespunzător.

Care este rolul florilor de apartament și care sunt cele mai potrivite specii de plante pentru apartament

Prima funcție a florilor de apartament este, fără îndoială, înfrumusețarea spațiului. Din fericire, plantele de apartament schimbă major aspectul unei camere, se întrețin ușor și se dezvoltă fără să aibă nevoie de o îngrijire aparte. Însă, pe lângă rolul estetic, plantele de apartament au și alte beneficii. Iată care sunt cele mai importante:

    Florile de apartament contribuie la combaterea stresului

Plantele de apartament îți creează iluzia unui spațiu deschis, conectat cu natura. Sunt modalitate perfectă prin care poți aduci un strop de culoare în interiorul locuinței. Îți poți amenaja un colț de natură acasă de care să te bucuri în liniște preț de câteva minute pe zi. Activitate care te va relaxa și te va ajuta să stai departe de stresul cotidian.

    Florile de apartament îmbunătățesc calitatea aerului

Plantele de apartament transformă dioxidul de carbon în oxigen, astfel că, ajută la reglarea nivelului umidității din casă. Mai exact, cu ajutorul florilor de apartament, vei combate aerul uscat din care și vei reduce efectele novice ale factorilor poluanți.

    Florile de apartament îmbunătățesc puterea de concentrare

Conform mai multor studii, printre care: studiul de la Regent’s University London și University of Michigan, florile de apartament au un rol semnificativ asupra funcțiilor cognitive. Un colț de natură din casă te poate ajuta să fii mult mai concentrat și mai creativ în momentele în care ai nevoie.

    Florile de apartament te ajută să te odihnești mai bine

Datorită faptului că filtrează factorii poluanți și eliberează oxigen, florile de apartament ajută la dezvoltarea unui mediu curat, purificat, mediul propice pentru a te odihni mai bine. 

Care sunt cele mai bune flori pentru apartament?

Florile potrivite pentru apartament se aleg în funcție de două categorii importante: condițiile de mediu din locuință (lumina din casă) și nevoia de apă (sunt plante care trebuie udate zilnic, săptămânal sau aproape lunar).

Există plante care iubesc lumina și atunci, dacă le alegi pentru locuință, este obligatoriu să le așezi pe pervaz sau pe balcon, acolo unde pot capta cât mai multă lumină naturală, dar și plante care se dezvoltă foarte bine în locurile umbroase și pe care le poți așeza în orice colț al casei. Din fericire, există o gamă variată de plante de apartament. Iată ce poți alege, dar și cum trebuie să îngrijești plantele de apartament.

Îngrijire flori de apartament - specii de plante potrivite pentru apartament

● Flori de apartament - Pana cocoșului - Aspidistra elatior

Planta de apartament cu frunze verde închis care se dezvoltă foarte bine în condiții de umbră și nu are nevoie de prea multă apă. O alegere perfectă pentru apartament deoarece pe timp de primăvară o uzi o dată pe săptămână, iar toamna și iarna mai rar.

● Flori de apartament - Cactus - Cacteaceae

Este una dintre cele mai bune plante pentru apartament. Cactusul iubește lumina, așa că indicat este să îl așezi pe pervaz pentru a se bucura de razele soarelui. Nu are nevoie de multă apă, mai ales dacă ne gândim că este o plantă care crește și în deșert. Din contră, apa în exces le dăunează cactușilor.

● Flori de apartament - Maranta - Maranta leuconeura

O plantă de apartament care se dezvoltă foarte repede, aproape săptămânal îi mai apare câte o frunzuliță nouă. Se adaptează de minune la umbră, lumina puternică o poate arde, iar pe timp de vară trebui udată de 2-3 ori pe săptămână, în timp ce iarna are nevoie de apă doar o dată pe săptămână.

● Flori de apartament - Dracena - Dracaena

Vei găsi o serie de specii de Dracena și, din fericire, particularitatea comună a acestora este că nu au nevoie de lumină și apă din abundență. Se udă doar la nevoie, atunci când pământul este uscat.

● Flori de apartament - Limba soacrei - Sansevieria Laurentii

O plantă excelentă pentru apartament deoarece nu este deloc pretențioasă. Se adaptează la orice temperatură și se udă o dată la două săptămâni pe timp de vară, în timp ce iarna poate fi udată doar o dată pe lună.

Alte flori de apartament:

     Epipremnum - Epipremnul Aureum;

     ZZ - Zaioculcas Zamiifolia;

     Yucca;

     Dieffenbachia - Dieffenbachia Camilla;

     Bambus - Bambusoideae;

     Orhidee;

     Trandafir pitic;

     Cyclamen;

     Primula;

     Dalia;

Reguli esențiale pentru îngrijirea florilor de apartament

Nu uda plantele din abundență. Dacă pământul plantelor este îmbibat în apă, plantele pot să putrezească. Udă plantele regulat.

Respectă perioada plantelor de odihnă. Multe plante intră în perioada de hibernare pe timpul iernii, iar acest lucru presupune o îngrijire aparte: mai puțină apă, mai puțin îngrășământ și mai puțină căldură.

Păstrează o umiditate ridicată în locuință. Pe timp de iarnă, atmosfera locuinței este mai uscată, așa că trebuie să crești umiditatea plantelor pulverizând apă peste frunze sau folosind vapori.

Tratează bolile plantelor. Plantele pot fi afectate de paraziți, așa că dacă observi infestarea, tratează imediat cu produsele potrivite. Îngrășământ care să se adapteze nevoilor plantelor.

Schimbă ghiveciul plantelor. După un an sau doi aspectul plantelor se schimbă, multe dintre ele capătă o sensibilitate aparte. Soluția în acest caz este înlocuirea ghiveciului vechi cu unul mai mare și mai încăpător pentru plantă.

Plantele nu trebuie transplantate înainte de înflorire sau în perioada de înflorire.

Trucuri eficiente pentru îngrijirea plantelor:

     Alege întotdeauna cel mai bun pământ pentru flori;

     Stropește florile cu o stropitoare lungă și îngustă, pentru a nu afecta frunzele;

     Folosește un pulverizator pentru a le asigura plantelor umiditatea optimă;

     Pune întotdeauna farfurioare ghivecelor de flori;

     Curăță de praf regulat frunzele florilor cu un burete.

Plantele de apartament nu se îngrijesc la fel pe tot parcursul anului. Acestea au nevoi diferite, așa că ghidează-te după necesitățile lor, dar și după condițiile meteorologice

 

Citește și cum să îți decorezi casa în mod creativ sau cum se ingrijesc arbustii ornamentali.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.