Sărbători

Sărbătoarea de Ignat - legenda sărbătorii, dar și tradiții și obiceiuri de Ignat

December 19, 2019

« înapoi la sfaturi

Tăierea porcului sau Ignatul este un adevărat motiv de sărbătoare la români. În zeci de sate din România încă se păstrează tradiții și obiceiuri, ba mai mult, se respectă cu sfințenie pe data de 20 decembrie, atunci când este ziua de Ignat. Pentru a înțelege mai bine tradițiile, iată ce înseamnă sărbătoarea de Ignat și care sunt obiceiurile. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci de Ignat.

Sărbătoarea de Ignat - când este și ce înseamnă

Sărbătoarea de Ignat - când este și ce înseamnă

Carnea de porc este adesea folosită pentru o mulțime de preparate culinare, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, între Crăciun și Bobotează. Ziua de 20 decembrie este cunoscută și sub denumirea de “Ignatul porcilor”, deoarece este ziua în care se sacrifică porcul pentru masa de Crăciun. Întreg ritualul de sărbătoare amintește de jertfele de animale, practicate de popoarele vechi, în perioada de trecere de la un an la altul sau chiar de la un anotimp la altul. Sărbătoarea de Ignat este echivalentul anului ce tocmai se încheie, iar o nouă viață se naște, viața noului an. Din bătrâni este o vorbă conform căreia: “În noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi tăiați ori nu”. Acest obicei, de tăierea porcilor, nu poate fi început înainte de ivirea zorilor, dar nici nu poate depăși apusul soarelui. Înainte de această sărbătoare de Ignat, oamenii pregătesc cuțitele, le ascut bine, butelia cu gaz și paie pentru pârlit. Gospodinele nu uită nici de vasele în care se va pune carnea de porc, slănina și șoricul.

Care este povestea tradiției de Ignat

Care este povestea tradiției de Ignat

Conform legendei, se spună că odată, demult, trăia un bărbat pe nume Ignat. El a vrut să taie porcul într-un an, dar, din greșeală, a dat cu securea în capul tatălui, iar acesta a murit pe loc. L-a îngropat, i-a făcut pomeni, dar de necaz, Ignat a plecat în lume. În drumul său s-a întâlnit cu un preot căruia i-a spus de păcatul său, iar preotul i-a spus să facă o luntre cu care să treacă oamenii peste un râu, fără să le ceară nimic la schimb. Preotul i-a mai cerut și să îngroape într-un loc un tăciune și să aștepte până când de acolo va răsări o tufă.

Ignat l-a ascultat pe preot, a făcut luntrea, a pus tăciunele în pământ și s-a însurat. Acesta s-a adăpostit cu soția sa într-o casă nu foarte departe de râu. După mai mulți ani, într-o noapte, Ignat aude strigăte de ajutor de pe malul celălalt, se urcă repede în luntre și trece apa. Însă, acolo nu găsește pe nimeni și se întoarce acasă. După puțin timp aude din nou strigăte, se grăbește să treacă râul, iar de data asta găsește acolo doi bătrâni pe care îi aduce acasă. Le spune și lor povestea lui și își recunoaște păcatele. Cei doi bătrâni erau, de fapt, Dumnezeu și Sfântul Petru, care îl ascultă pe Ignat, dar nu zic nimic. Se uită în jur și văd sărăcia mare în care trăiau Ignat, copiii și soția sa. Copiii plângeau de foame, iar mama lor îi păcălea că le-a pus ceva la copt pe sobă, sub un ștergar. Însă, când unul dintre bătrâni întreabă ce a pus la copt, femeia recunoaște că nu au de nici unele de mâncare. Bătrânul îi spune să ridice ștergarul pus pe sobă, iar acolo femeia găsește o pâine mare și proaspătă. În același timp, pe masă s-au aprins singure două lumânări, iar Ignat își dă seama pe cine are cu adevărat în fața lui. Dumnezeu i-a spus lui Ignat să îl urmeze și să nu își facă griji pentru că familia lui va fi ajutată. Ignat a acceptat să plece împreună, iar când au ieșit din casă au trecut pe lângă locul în care a fost îngropat tăciunele. În acel loc crescuse o tufă înverzită. Acesta a fost semnul care i-a spus lui Ignat că păcatul său i-a fost iertat.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Tradiții și obiceiuri de Ignat

La sărbătoarea de Ignat, cei care taie porcul sunt doar bărbații. Mai mult, bărbatul care taie porcul trebuie să fie un om curat, iar gospodăria în care este sacrificat porcul trebuie să fie sfințită. Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului, nici să se uite, deoarece, fiindu-le milă, se spune că animalul nu poate muri. Femeile își intră în rol la sărbătoarea de Ignat în momentul în care trebuie să pregătească bucatele.

Un alt obicei spune că, înainte de începerea tăierii porcului, porcul este însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte și pe spate și se spune “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”

După ce animalul a fost tăiat, carnea în casă trebuie adusă pe rând. Întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc locuitorii casei.

Se spune că dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.

Se spune că grosime splinei porcului prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Dacă splina este peste tot groasă, atunci va fi o iarnă grea de la început până la sfârșit. Dacă splina e mai umflată la mijloc, atunci iarna o să fie mai grea pe la mijloc. Iar dacă splina este doar la un capăt groasă, înainte sau înapoi, atunci iarna va fi mai grea doar la început sau sfârșit.

Un obicei legat de Ignat este ca, primăvara să semeni porumbul în aceeași zi în care a picat Ignatul. Așa vei avea parte de o recoltă bogată.

După ce întreg ritualul este gata, se pregătește pomana porcului. Una dintre cele mai gustoase rețete culinare din carnea de porc, rețetă de care se ocupă doar femeile.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.