Varză a la Cluj - rețeta pas cu pas pentru cel mai renumit preparat

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 1.5 kg varză murată
  • 3 cepe medii
  • 100 ml ulei de floarea soarelui;
  • 2 linguriţă cimbru uscat
  • 2 linguriţă seminÈ›e de chimen
  • 300 gr orez
  • 1 l apa rece
  • 1 linguriţă sare
  • 1 kg carne tocată, după preferință (porc, vită, pui, amestec)
  • 0
  • 2 cepe mari
  • 2 linguriţă piper negru măcinat
  • 2 linguriÈ›e boia dulce
  • 3 ml de ulei pentru tava de copt
  • 500 gr smântână, minimm 20% grăsime
Găsește magazinul apropiat

Mod de preparare varză a la Cluj

Pentru început se pregăteÈ™te varza. Se desfac foile murate de varză, se spală bine pentru a nu mai fi foarte de sărate È™i se taie fideluță, fâÈ™ii subÈ›iri.

 

Se curăță ceapa, se toacă mărunt È™i se pune într-un vas încăpător la călit în 100 ml de ulei. Când ceapa s-a călit (a devenit sticloasă) se pune deasupra varza tocată È™i se condimentează cu chimen È™i cimbru. Se amestecă bine toate ingredientele È™i se pun 2 căni de apă caldă deasupra. Se lasă varza să fiarbă pe foc aproximativ 45 de minute È™i se amestecă ocazional. Dacă este nevoie È™i varza nu a fiert suficient, mai poÈ›i completa cu o cană de apă caldă la jumătatea fierberii.

 

Se pregăteÈ™te carnea È™i orezul pentru reÈ›eta de varză a la Cluj. Orezul se spală în 2-3 ape reci È™i se scurge într-o sită. Se pune într-un vas pentru aragaz, poate fi pus È™i într-o tigaie adâncă, iar peste el se adaugă un litru de apă rece È™i o linguriță de sare. Se lasă orezul la fiert pentru aproximativ 12-15 minute din momentul în care ajunge în punctul de fierbere È™i se amestecă ocazional, pe măsură ce se absoarbe apa. Când orezul este fiert, se mută într-un alt vas È™i se clăteÈ™te cu apă rece, după care se lasă într-o sită la scurs.

 

Cum se pregătește carnea tocată pentru varză a la Cluj

 

Carnea tocată se pune într-o tigaie încăpătoare È™i se lasă pe foc până când îÈ™i lasă grăsime È™i apă. Se amestecă în continuu È™i se lasă pe foc până se rumeneÈ™te bine. Se condimentează cu sare È™i piper È™i se mai lasă pe foc pentru câteva minute. Se adaugă È™i boiaua, se amestecă È™i se opreÈ™te de pe foc.

 

  • Între timp se porneÈ™te cuptorul la 180 de grade.

 

Se ia o tavă adâncă pentru cuptor, cu pereÈ›i înalÈ›i (35x21x8) È™i se uniformizează cu ulei. Se aÈ™ează un strat unifrom de varză, un strat uniform de orez, un strat de carne tocată È™i ultimul strat de varză. Peste ultimul strat de varză se pune smântâna È™i câteva crenguÈ›e de cimbru proaspăt.

 

Varza a la Cluj se bagă la cuptor, pentru o oră la 180 de grade. Când s-a rumenit perfect deasupra È™i a devenit aurie, reÈ›eta este gata. Se lasă puÈ›in să se răcească după care se serveÈ™te cu smântână È™i verdeață proaspătă presărată deasupra.

 

Nu uita că toate ingredientele proaspete pentru o varză a la Cluj delicioasă le găseÈ™ti în magazinele #LaDoiPaÈ™i. ÎÈ›i dorim poftă bună!

Varză a la Cluj este una dintre cele mai renumite rețete din zona Ardealului. Un preparat sățios și foarte gustos de care te poți bucura și acasă, nu doar la restaurant, deoarece este foarte ușor de pregătit. Iată rețeta pas cu pas de varză a la Cluj.

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă

Gătește în funcție de sezon: fructe de toamnă

Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.

Vezi rețeta completă

Cina este gata! Rețete rapide pentru serile din timpul săptămânii

Uneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...

Vezi rețeta completă