Pandemie, școala de acasă, telemuncă, insecuritate socială și economică, frica de boală. Toate aceste schimbări majore, bruște si agresive și-au pus amprenta asupra psihicului nostru. Deci, dacă simți că te apasă stresul, nu e nicio mirare! Ai toate motivele să te simți așa!
Pentru a combate stresul, Cori Grămescu ne propune luna aceasta o listă de alimente care să ajute corpul nostru să devină mai rezistent în fata efectelor nocive pe care le resimÈ›im in urma expunerii prelungite la anxietate.
DeÈ™i nu putem înlătura stresul din viaÈ›a noastră, putem sa ne întărim organismul printr-un plan alimentar echilibrat, bogatî alimente care ne ajută să rezistăm mai bine efectelor stresului. În plus, un regim alimentar bogat în legume, fructe, peÈ™te de captură, carne de la animale crescute la sol, cereale integrale neprocesate È™i seminÈ›e si nuci crude ne oferă suportul metabolic pentru a avea un sistem imunitar puternic È™i o stare de sănătate bună.
În combaterea efectelor stresului ne mai putem baza È™i pe antrenamentele fizice moderate È™i exerciÈ›ii de respiraÈ›ie si mindfulness, tehnici care ne ajută să rămânem centraÈ›i în prezent, cu atenÈ›ia în corp.
Această pudră de frunze de ceai verde crescute în zone umbroase este foarte bogată în L-Teanina, un aminoacid cu proprietăți de combatere a stresului. ConÈ›ine de asemenea mai puÈ›ină cofeină decât ceaiul verde clasic, iar un studiu medical care a urmărit timp de 15 zile un grup de 36 de persoane a descoperit că cei care au consumat zilnic 4.5 g de pudră de matcha aveau un nivel mult mai redus al markerului de stres alfa-amilază salivară, comparativ cu cel al grupului placebo.
Este foarte important să alegem surse integrale de carbohidraÈ›i simpli, ce pot ajuta la controlul nivelului de cortizol în organism. DeÈ™i de cele mai multe ori mecanismele hormonale de secreÈ›ie a cortizolului sunt ferm reglate, expunerea prelungită la stres cronic poate produce dezechilibre în sistemul nostru hormonal. Cartofii dulci sunt o foarte buna opÈ›iune pentru că, pe lângă glucidele simple în cantitate optimă, sunt È™i o sursă foarte bună de fibre, vitamine È™i minerale È™i ne ajută să controlăm nivelul salivar al cortizolului, spre deosebire de dulciurile concentrate, aÈ™a cum demonstrează È™i un studiu american care a urmărit femei care sufereau de obezitate pe durata a 8 săptămâni. Acestea au urmat o dietă bogată în glucide provenite din cartofi dulci È™i au reuÈ™it să controleze mult mai bine efectele stresului măsurate prin cortizonul salivar, în comparaÈ›ie cu grupul de control care a consumat aceeaÈ™i cantitate de glucide, însă provenită din dulciuri È™i băuturi acidulate.
Fie că vorbim de murături în saramură, dovlecei acri sau iaurt natural, probioticele prezente în produsele fermentate ne ajută sa avem un microbiom puternic È™i un sistem imunitar rezistent. Un studiu efectuat pe 710 adulÈ›i care au consumat cantități mai mari de alimente fermentate decât de obicei au constatat că fac mai bine față anxietății decât in perioadele în care nu consumă aceste alimente. ExplicaÈ›ia stă în faptul că bacteriile probiotice obÈ›inute prin fermentarea naturală a acestor produse ne îmbunătățesc starea de spirit prin întărirea sănătății florei intestinale. La nivelul acesteia se secretă neurotransmițătorii care ne fac să ne simÈ›im bine È™i să fim energici
Anghinarea este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare, în special fructooligozaharide (FOS), un tip special de fibre care hrănesc bacteriile digestive sănătoase din flora noastră intestinală. Anghinarea este foarte bogată în vitamina C, potasiu È™i vitamina K, dar conÈ›inutul lor crescut de FOS le face o opÈ›iune excelentă în combaterea efectelor stresului. Un studiu a arătat faptul ca persoanele care consumă cel puÈ›in 5 g de prebiotice zilnic, cum este cazul FOS, resimt mult mai puÈ›in intens stresul È™i fac mai bine față anxietății decât persoanele care nu consumă acest tip de fibre prebiotice.
Carnea din organele animale este o sursă foarte bună pentru complexul de vitamine B, în special B6 È™i B12, B2 È™i folat (B9). Acestea sunt esenÈ›iale în producerea neurotransmițătorilor dopamină È™i serotonină care ne ajută să combatem în mod eficient efectele stresului È™i să avem o stare de spirit bună. O felie mică de ficat de viÈ›el ne aduce în meniul zilnic jumătate din necesarul de B6, 200% din necesarul de B2 si 2000% din necesarul de B12, aÈ™a că nu trebuie să ne lipsească din meniul săptămânal.
Pasta de seminÈ›e de susan este bogată în L-triptofan, un aminoacid precursor al dopaminei È™i serotoninei. Un studiu făcut pe 25 de persoane care au primit o dietă bogată în L-triptofan a arătat că aceÈ™tia au raportat o reducere a stărilor de depresie È™i anxietate È™i au declarat că au o stare emoÈ›ională mai bună decât în perioada în care au primit o dietă săracă în L-triptofan.