Alimentație

LaDoiPaşi şi Blog în Tandem: Fructe și Legume în sezonul virozelor

January 28, 2019

« înapoi la sfaturi

Ne începem săptămâna în forță, cu o porție de fructe și legume gustoase care să ne ferească de doctor. Am invitat-o pe Anca, autoarea cunoscutului Blog în Tandem, să ne povestească cum o protejează ea pe Ema de bolile de sezon care fac ravagii zilele acestea. Super lista Ancăi adună fructe și legume ce reprezintă surse valoroase de vitamine și minerale ce contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Fructele emblemă ale iernii sunt portocalele, sau, mai exact întreaga mare familie a citricelor.

Nu poate lipsi din niciun meniu anti-răceala. Bogate în vitamina C, citricele reprezintă unul dintre cei mai buni aliați în lupta contra afecțiunilor sezonului rece. În plus, vitamina C asigură un plus de protecție împotriva infecțiilor. De precizat ca citricele te ajută să eviți îmbolnăvirea, însă nu te scapă de răceli dacă virusul s-a instalat deja.

Merele nu trebuie nici ele uitate.

Subestimate de unii din cauza disponibilității pe tot parcursul anului, merele sunt aliați de încredere în lupta cu afecțiunile căilor respiratorii. Ele pot fi consumate fie întregi, rase sau fierte, iar efectele lor sunt la fel de puternice.

Ananasul vine și el în ajutorul familiei. Bogat în vitamine, mangan, cupru și acid folic, acest fruct exotic stimulează imunitatea. Este minunat proaspăt, fie de sine stătător, fie într-o salată de fructe.

Usturoiul şi ceapa

Ieșim din sfera fructelor și ne uităm la usturoi, o plantă ce conține în jur de 20 de substanțe antivirale și antibacteriene. Printre ele se numără și alicina – o substanță uleioasă ce îi conferă mirosul specific, dar și o parte din proprietăți antioxidante. Anca ne învață că ideal este să consumăm 2-3 caței de usturoi dupa fiecare masă principală, iar pentru prevenirea îmbolnăvirii, se consumă câte o jumătate de cățel de usturoi dimineața, la prânz și seara.

Amic la cataramă cu usturoiul este ceapa. Aceasta conține compuși antimicrobieni numiti alioni, ce ajută organismul în lupta cu răceala. Nu degeaba multe dintre leacurile bunicii foloseau această legumă. Cel mai simplu mod de a consuma ceapa crudă este, bineînțeles, în salate, însoțită de alte legume pline de substanțe benefice.

Lista completă de legume și fructe o găsiți pe Blog in Tandem.

O lăsăm pe Anca să ne împărtășească mai multe din experiența ei:

„De când a început școala nu cred să existe vreo zi în care să nu pomenim acasă cuvintele cheie ale sezonului: răceală și gripă. I-am făcut Emei instructajul, se spală pe mâini de câteva ori pe zi, mănâncă fructe și legume, se ferește de aglomerație și câte și mai câte… Știți voi, tratament de părinte cicălitor care vrea să-și păzească puiul de pericole! E un soi de ‘militărie’ la noi acasă, mai ales că eu chiar sunt adepta stilului preventiv, mai degrabă decât să tratăm...”

Vă invităm pe blogul Ancăi să vedeți care sunt recomandările ei în lupta împotriva gripei și răcelilor. Cu siguranță veți găsi acolo și multe alte sfaturi utile pe care să le folosiți zi de zi, pentru a crește un copil sănătos și plin de voie bună.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.