Pentru parinti

Activități în aer liber pentru copii

March 13, 2019

Mai ții minte când erai copil și te jucai de-a v-ati ascunselea sau ”țară, țară, vrem ostași”? Activitățile pentru copii desfășurate în aer liber au avantajul de a stimula imaginația și de a promova mișcarea fizică. Iar natura, să fim realiști, e decorul perfect pentru cele mai distractive jocuri de grup. Pregătește-te pentru un plan interesant de activități în aer liber pe care să i le propui prichindelului tău!

Noi, adulții, tindem să ne aducem aminte cu melancolie de copilăria noastră și să facem comparații cu ce preferă copiii noștri. Însă, e greu să concurezi cu jocurile de pe telefoane sau tablete, așa-i? Pentru că știm că țelul tău este să fii mereu un părinte bun, îți propunem câteva activități în aer liber pentru copii care îi încurajează pe micuți să socializeze, să lege prietenii și, foarte important, să facă mai multă mișcare. Pentru că, în cele din urmă, aceste lucruri au un impact pozitiv în dezvoltarea copilului, nu-i așa?

Iată ideile noastre pentru jocuri în aer liber!

Bowling în curte

Da, ai citit bine! O sesiune de bowling va părea o propunere interesantă pentru copii, mai ales că garantează distracția și e ceva cu care sunt familiarizați din desene animate și filme (ceea ce îl face și mai atractiv).

Ai nevoie de:
Pentru a organiza jocul trebuie să ai o minge (fie de plastic, fie din cauciuc), 9 sticle de plastic umplute cu nisip pe post de popice, o pistă improvizată de 3-5 metri, marcată cu creta (dacă e pe ciment) sau cu 4 bețe înfipte în pământ, care să marcheze limitele, de care să legi o sfoară pentru a obține două laturi paralele.

Regulile jocului:
Ca orice joc de bowling, trebuie să dărâmi popicele (sticlele) cu bila (în acest caz mingea). Fiecare obiect răsturnat îi va aduce jucătorului câte un punct. Fiecare jucător are dreptul să dea de două ori cu mingea, dacă nu a dărâmat popicele din prima. Ca să măriți miza, puteți să îi provocați pe puști să joace legați la ochi, devenind un bowling pe nevăzute, unde fiecare popică dărâmată să fie notată cu două puncte. Și dacă tot încercăm să-i motivăm pe copii să încerce aceste jocuri în aer liber, ar fi indicat să le asigurăm și premii. Improvizează premii pentru fiecare, ca să fie toată lumea fericită. O farfurie cu gogoși făcute cu produse dintr-un magazin La Doi Pași poate fi o idee pe placul micuților.

Efecte:
Bowlingul este unul dintre zecile de activități în aer liber la care pot lua parte copiii mici sau mai mari și care au efectul pozitiv de a stimula gândirea strategică, spiritul competitiv și, de ce nu, să îi facă pe cei mici să uite pentru câteva momente de jocurile de la calculator sau tabletă.

Limbo sau dansul pe sub băț

Iată încă un joc ideal pentru vară care îi va distra copios pe copii! Limbo sau ”dansul pe sub băț” este unul dintre jocurile în aer liber pentru copii care garantează râsete, voie bună și multă energie. Se joacă în minimum 3 copii, iar distracția este asigurată.

Ai nevoie de:
Un spațiu de cel puțin 5 metri la tine în curte. După ce ai bifat spațiul de joacă, ai nevoie de o eșarfă sau un fular sau chiar un băț, dacă ai la îndemână, ca să respectăm jocul clasic de limbo.

Regulile jocului:
E unul dintre cele mai simple jocuri, dar extrem de distractive. Regulile sunt simple: copiii trebuie să treacă pe sub eșarfă fără a atinge solul cu mâinile sau fără să se dezechilibreze și să cadă. Dacă cei mici se vor coordona foarte bine și voi fi agili, vor reuși să treacă pe sub eșarfă, fără să o atingă.

Provocarea este, ca după fiecare rundă, eșarfa să fie coborâtă tot mai mult, deci trebuie să fie precauți! Cu muzica preferată în boxe și o limonadă delicioasă și sănătoasă la dispoziție, jocul acesta pare organizat de cel mai cool părinte din lume.

Efecte:
Ca multe alte jocuri în aer liber pentru copii, limbo este activitatea care îi va convinge pe cei mici să înțeleagă competitivitatea într-un mod constructiv și pozitiv, să își calculeze mișcările și să îndrăznească.

Baba-oarba

Îți aduci aminte ce distractiv era să joci baba-oarba? În continuare, baba-oarba rămâne una dintre activitățile în aer liber preferate de cei mici pentru că e ușor de jucat oriunede, e distractivă și încurajează socializarea.

Regulile jocului:
Poate ți le aduci aminte, dar în caz că ai uitat, regulile pentru acest joc sunt foarte simple: micuții vor forma un cerc, iar un copil numit ”baba”, va trebui să îi prindă pe ceilalți. Acesta va fi legat la ochi cu un fular, batic sau eșarfă și va fi învârtit preț de câteva secunde. Ceilalți din grup se vor îndepărta foarte puțin și vor încerca să-l evite când se apropie de ei, iar copilul legat la ochi va trebui să prindă o persoană și să ghicească despre cine este vorba. Dacă reușește, cel de-al doilea îi ia locul, iar jocul se repetă. Poți stabili un timp de joc, ca să cunoască care este limita și poți seta un premiu dulce pentru toți jucătorii, ca să aibă o motivație în plus. Cupa dulce de înghețată poate fi o idee! Verifică oferta la înghețată din cel mai apropiat magazin La Doi Pași!

Efecte:
Senzația de derută, pentru că e legat la ochi, și de amuzament contribuie la familiarizarea copilului cu situații similare, învâțându-l că nu trebuie să le ia prea în serios, iar în cele din urmă, poate fi altul în locul său. Mai mult, e un joc de grup, iar aceste activități îi educă să comunice și să relaționeze.

În concluzie, poți improviza o serie de activități în aer liber pentru copii care să fie mult mai interesante decât jocurile electronice.

Citeste si celalalt articol despre activitati pentru copii si pe cel despre jocuri in casa pentru copii.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.