Pentru parinti

Cum să crești un copil perseverent, care nu renunță la greu

November 22, 2018

Părinții fac tot ce le stă în putere pentru a-și proteja copiii de dezamăgiri, de lucruri care îi sperie sau supără. Este natural să dorim o viață cât mai ușoară și frumoasă pentru ei. Cum nu putem însă alunga la nesfârșit greutățile, cea mai bună soluție este să le oferim instrumentele necesare pentru a le face față, insuflându-le încredere în forțele proprii și optimismul necesar pentru a merge înainte.   Specialiștii numesc această calitate „tărie de caracter”. Este o trăsătura care se poate învăța, și care îi oferă copilului, și implicit viitorului adult, capacitatea de a continua să caute soluții la probleme, chiar dacă a eșuat în repetate rânduri. De asemenea, îl determină să își revină mai ușor după ce a făcut o greșeală și să învețe din ea pentru următoarele provocări. Învață-l pe copilul tău, încă de la o vârstă fragedă, cum să fie perseverent, și îi va folosi pentru tot restul vieții.   Ce-i drept, în contextul lumii moderne, în care satisfacția instantanee este garantată, iar dispozitivele digitale oferă o evadare ușoară atunci când lucrurile devin grele, poate fi dificil îi arăți cum să dezvolte forță mentală, însă este mai important ca oricând. Nu există o rețetă a succesului, și rezultatele nu apar peste noapte, însă și părinții trebuie să învețe, la rândul lor, să persevereze. Iată cum:

1. Încurajează-ți copilul lăudându-i efortul și progresele, nu rezultatele

Cu toții avem nevoie de laude, iar copiii cu atât mai mult. Însă, este important modul în care îl apreciezi pe cel mic. Specialiștii ne recomandă să ne concentrăm pe încurajarea strategiilor, progresului și eforturilor, mai degrabă decât pe rezultatul final. Laudă-l că a muncit din greu, că s-a concentrat să găsească o soluție bună, că a dat dovadă de răbdare și determinare. Cu alte cuvinte, laudă efortul, nu rezultatele.

Carol S. Dweck, profesor de psihologie la Universitatea Stanford și specialist în motivație, a descoperit în cercetările sale că atunci când copiii sunt laudați pentru rezultate („Ce desen frumos ai făcut!”) sau abilități („Ce bun ești la înot!”), aceștia tind să renunțe mai ușor atunci când dau de greu. În schimb, atunci când sunt lăudați pentru efort („Trebuie să fi muncit din greu pentru asta! Bravo!”), este mult mai probabil să persevereze, pentru că echivalează reușita cu munca. Copilul va crește cu ideea că atunci când muncește din greu și continuă să încerce, poate depăși problemele care îi dau de furcă.

2. Pas cu pas către ținta finală

Uneori reușita pare foarte departe, iar drumul până acolo lung și anevoios. Este greu să înveți un sport nou, sau să faci un lucru pe care nu l-ai mai făcut niciodată. De aceea este recomandat să le expunem copiilor un „plan de atac”, astfel încăt să nu mai fie intimidați de provocarea cu care se confruntă. 

Spre exemplu, dacă vreți să faceți un puzzle, iar cel mic se supără că nu înțelege cum se rezolvă, încurajează-l să gasească mai întâi colțurile, apoi marginile și apoi să sorteze toate piesele pe culori. Încet încet, imaginea va lua formă și următorii pași vor deveni mai clari.

Această strategie se poate aplica în orice context și presupune identificarea unor etape mai ușoare care să ducă către îndeplinirea scopului. Dacă vrei să il înveți să schieze, vă concentrați mai întâi pe statul în picioare pe schiuri, apoi pe mișcările de bază și după aceea pe deplasarea pe plan drept. Nu va dura mult iar cel mic va coborî cu spor pe pârtie.

3. Învață-l să își gestioneze emoțiile și sentimentele

Fiecare copil trebuie să știe că nu e nimic greșit la sentimentele pe care le are, chiar și atunci când ele nu sunt pozitive. Comportamentele negative trebuie abordate ca atare și gestionate prin impunerea unor limite. Iar aici fiecare părinte știe mai bine ce funcționează în cazul copilului său. Însa, sentimentul din spatele comportamentului nu trebuie ignorat. Discută cu cel mic și învață-l cum să facă față acestor sentimente și emoții. Gândiți-vă împreună la modalități de a rezolva problemele cu care se confruntă și de a le preveni pe viitor.

4. Ajută-l să vadă că eșecul este parte din viață

Frica de eșec îi poate determina pe copii să nu încerce activități noi sau competitive, pe care le percep drept dificile. Le este teamă că nu vor reuși, că se vor face de râs și că își vor dezamăgi părinții. Tocmai de aceea este bine să îl înveți pe cel mic că pașii înapoi și eșecurile reprezintă o parte esențială a procesului de învățare, iar adevăratul eșec este să nu încerce.

Felul în care copii se raportează la eșec îi poate ajuta să învețe și să se dezvolte. Nu este important să fie cei mai buni la ceva, ci să se îmbunătățească pe sine.

5. Fii un model!

Dă dovadă de perseverență în fața copilului tău și va avea de unde să învețe. Cu alte cuvinte, condu prin exemplu. Încearcă la rândul tău activități și lucruri noi, alături de el.  

Fii calm și consecvent. Recunoaște-ți greșelile atunci când se întâmplă și vorbește cu cel mic despre cum te vei comporta data viitoare în același context pentru a face lucrurile să decurgă mai bine.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.