Educația și joaca merg mână în mână, iar asta este cu atât mai evident cu cât vorbim de un copil mai mic. Iar timpul petrecut în casă, împreună cu piticii, ne oferă oportunitatea să îi învățăm, prin joacă, multe lucruri utile și frumoase, ce îi vor ajuta să devină încrezători în forțele proprii.
Educația și joaca merg mână în mână, iar asta este cu atât mai evident cu cât vorbim de un copil mai mic. Iar timpul petrecut în casă, împreună cu piticii, ne oferă oportunitatea să îi învățăm, prin joacă, multe lucruri utile și frumoase, ce îi vor ajuta să devină încrezători în forțele proprii.
Robert Diaconeasa, cunoscut ca Daddy Cool, ne povestește astăzi din experiența lui de tată modern, decis să facă tot ce îi stă în putere pentru a construi o relație frumoasă cu fiica lui și pentru a o ajuta să dezvolte abilități esențiale pentru o dezvoltare armonioasă. ”Cred foarte mult în conexiunea dintre părinți și copii, cred în conceptul de educație cu blândețe și mai cred că de acasă pornește absolut tot ceea ce înseamnă personalitatea viitorului adult. Indiferent din ce domeniu veniți, să faceți educație la domiciliu nu este deloc dificil. (...) E foarte important să fim alături de copiii noștri în fiecare etapă a vieții lor, să le înțelegem nevoile, să îi sprijinim, să le insuflăm curiozitate și creativitate, tocmai din acest motiv am ales 10 tipuri de activități care să vă ajute în dezvoltarea personală a celor mici, prin joc și multă distracție”, spune Robert. Exercițiile propuse de Daddy Cool pot fi puse în practică în diverse perioade ale dezvoltării copilului, iar aici ține de fiecare dintre noi să vedem ce se potrivește și când pentru prichindei. Ele îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte autonomia, coordonarea, memoria și creativitatea.
Pentru a-i ajuta pe cei mici să-și cunoască emoțiile și să înțeleagă că ceea ce simt este natural, Robert ne propune un exercițiu simplu, pentru care ai nevoie doar de o oglindă în care să vă vedeți amândoi. Cu oglinda în față, părintele va numi o emoție, o va descrie, iar apoi o va mima, astfel încât cel mic să învețe să asocieze expresia facială cu explicațiile date. Bineînțeles, în funcție de vârsta copilului, poți începe cu mimarea unor emoții asociate cu animale: leu furios, maimuța curioasă etc, cunoscute celor mici din cărțile pentru copii și din desene animate.
Nimănui nu prea îi place să facă ordine prin casă, însă acest lucru se poate schimba dacă ne gândim la modalități prin care să facem această activitate mai distractivă. Iar implicându-i pe cei mici îi învățăm să fie responsabili și autonomi. Ideal, această activitate ar putea fi făcută în perioada în care copiii încep să exploreze obiectele. Dacă tot sunt preocupați să le descopere, de ce sa nu le arăți la ce se folosesc acestea și care este locul lor. Daddy Cool ne explică pas cu pas cum să punem în practică această „tactică”, însă adaugă un lucru foarte important: vorbim de un proces repetitiv ce funcționează foarte bine mai ales prin puterea exemplului.
Sportul este esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului dar și în menținerea sănătății părintelui. Drept urmare, nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică. Iarna, putem compensa mișcarea din parc cu câteva minute pe zi de sport în propria casă. Iar ca să îl ajuți pe cel mic să înțeleagă de ce este bună mișcarea, este bine să îi explici anumite tipuri de exerciții simple, ce părți ale corpului ne ajută și care sunt beneficiile acestora pe termen lung. Pentru un plus de distracție, poți improviza „capcane” prin casă, pe care să le evite prin sărituri, tumbe etc. Cel mic se va dezvolta armonios, va învăța să îndrăgească mișcarea și, în același timp, se va distra copios. Vezi pe Daddy Cool alte 7 exerciții care te vor ajuta să crești un copil autonom și creativ plus multe alte informații utile pentru orice părinte.