Sănătate

Ce înseamnă un stil de viață sănătos - cum poți avea o viață echilibrată

July 06, 2020

« înapoi la sfaturi

Când auzim că este ideal să avem un stil de viață sănătos, mulți dintre noi ne ducem cu gândul la dietă alimentară si implicit restricții. Însă, în realitate, a avea o viață sănătoasă cu un regim de viață echilibrat implică mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont în mod regulat. Iată ce presupune un stil de viață sănătos.

Noțiunea de stil de viață sănătos ne duce cu gândul la o viață perfectă, fără nicio afecțiune ori boală. Însă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește, de fapt, sănătatea ca o “bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii”.

A avea un stil de viață sănătos înseamnă a avea în permanență grijă pentru a te simți bine, a fi productiv în colectivitate și a scădea riscul de boli, deoarece sănătatea fizică și cea psihică sunt pe deplin conectate.

Mișcarea

Un element esențial ce întreține sănătatea și previne apariția mai multor tipuri de afecțiuni. Ce înseamnă mișcare zilnică? Auzim de la specialiști că este recomandat, pentru un stil de viață sănătos, să facem zilnic mișcare, cel puțin 30 de minute.

Însă, pentru că nu toți suntem adepții mersului la sală pentru a face exerciții fizice, asta nu înseamnă că nu putem face mișcare pentru a ne proteja sănătatea. Cum? Mersul simplu într-un ritm alert crește ritmul cardiac, iar asta ajută la consolidarea mușchilor și oaselor, dar și la controlul colesterolului, glicemiei și tensiunii arteriale, dar și mersul pe bicicletă, pe role, pe trotinetă, alergatul ușor în aer liber sunt opțiuni favorabile pentru mișcare și sănătate.

Așadar, cea mai simplă și la îndemână metodă de a face mișcare este mersul pe jos. Te relaxează, te ajută să scapi de stres și griji cotidiene și poate fi făcut zilnic în completarea treburilor zilnice. Renunță să mai mergi cu mijloacele de transport în comun și fă mișcare pe jos.

De câteva ori pe săptămână renunță să mergi cu mașina în anumite locuri și fă mișcare. Nimic mai simplu. Te-ar ajuta să știi și ce înseamnă greutatea ideală. Citește ce înseamnă, cum se calculează și ce alimente sunt incluse într-un stil de viață sănătos.

Dieta echilibrată

Din păcate nu există o dietă perfectă pe care o putem urma cu toții pentru a fi sănătoși, deoarece fiecare dintre noi avem cerințe nutritive diferite pentru a ne menține în formă. Însă, ce înseamnă o dietă echilibrată, termen ce este general valabil pentru noi toți? O dietă care ne oferă aportul zilnic de nutrienți, proteine, carbohidrați, vitamine, minerale, grăsimi și apă. Așadar, o dietă echilibrată pentru un stil de viață sănătos trebuie să includă alimente variate: fructe legume, carne slabă și nu procesată, un consum moderat de zahăr și alcool.

Îți recomandăm să citești și care sunt vitaminele de care avem nevoie pentru un organism sănătos. 

Activitate socială și echilibru mental

Viața socială activă este un aspect ce face parte din baza sănătății. O izolare socială nu te face mai sănătos, din contră poate duce la o deteriorare a abilităților tale fizice și psihice, lucruri ce pot duce la afecțiuni grave pe viitor, chiar și demență. Așadar, nu te izola de prieteni, ci fă-ți timp pentru ei.

Echilibrul mental

Bunăstarea emoțională și psihologică este un alt element de bază pentru un stil de viață sănătos. Pentru a putea dezvolta relații sociale și pentru a putea face față provocărilor zilnice personale și profesionale este esențial să ai o sănătate mentală optimă și să stai departe, pe cât posibil, de stres. De asemenea, oboseala acută și stările frecvente de anxietate sunt semne ce pot indica faptul că sănătatea mentală nu se află în parametrii normali, așa că odihnește-te suficient și stai departe de gânduri negative.

Stimulare intelectuală

Un creier sănătos este o minte antrenată zilnic, pentru că nu doar corpul are nevoie de mișcare fizică pentru a se simți bine. Pentru a preveni apariția afecțiunilor grave precum demență, stimularea intelectuală te va ajuta să-ți menții buna funcționare a întregului organism. Găsește-ți întotdeauna subiecte noi de citit, alege domenii care-ți sporesc capacitatea de concentrare și învăță în permanență lucruri noi.

Renunță la obiceiuri toxice

Nopți nedormite, alcool, tutun și un stil de viață dezechilibrat, toate pot avea efecte negative asupra sănătății. Consumă întotdeauna cu moderație alimente care știi că nu-ți aduc nicio valoare nutrițională și odihnește-te suficient, cel puțin 8 ore pe noapte. Ia o pauză de la activitățile cotidiene care îți aduc un stres în plus și conectează-te la ceea ce contează cu adevărat: timpul tău.

Care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos

Să ai un stil de viață sănătos ce implică obiceiuri echilibrate îți va permite să rămâi în permanență activ și conectat la lucrurile care îți plac cu adevărat. Șansele de reușită cresc odată cu o viață împlinită pe toate planurile. Toate aceste elemente compun un stil de viață sănătos și echilibrat. Dozează-ți cu atenție activitatea fizică, alimentația, odihna, relaxarea, pasiunile și preocupările zilnice, pentru că toate aceste elemente te vor ajuta să fii cu adevărat fericit și mulțumit.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.