În momentul în care cantitatea de expunere la radiațiile ultraviolete este mult mai mare decât abilitatea melaninei de a proteja pielea, apar arsurile solare. Iată de câte tipuri sunt arsurile solare, cum să previi apariția arsurilor, dar și ce remedii pentru arsuri solare și ce protecție solară pentru copii este indicat să folosești!
Radiațiile emanate de soare poartă denumirea de radiații solare. Există mai multe tipuri de radiații, însă cele care afectează pielea sunt: radiațiile UVA și UVB.
● Radiațiile UVA sunt asociate cu efectele pe termen lung care apar sub forma ridurilor, dar și a cancerului de piele și pot afecta ADN-ul celular de la nivelul pielii.
● Radiațiile UVB sunt radiațiile responsabile pentru apariția arsurilor solare, dar măresc și riscul apariției cancerului de piele.
Când putem vorbi despre arsuri solare?
Metoda naturală prin care organismul se apără de radiațiile UV este bronzul. Melanina, pigmentul care este responsabil pentru bronz, este produs de celulele pielii, melanocite, în momentul în care ne expunem la soare. Melanina are rolul de a absoarbe radiațiile UV și de a acționa precum o loțiune de protecție naturală, însă în momentul în care radiațiile sunt prea puternice, sistemul de apărare al organismului nu mai face față și se produce o reacție toxică în urma căreia apare arsura solară.
Se clasifică în 3 categorii, în funcție de severitatea simptomelor și anume:
● Arsuri solare de gradul 1 - cele mai comune arsuri și se manifestă prin zone înroșite, sensibile și ușor dureroase la nivelul pielii;
● Arsuri solare de gradul 2 - afectează primul strat al pielii și cauzează bășici dureroase și pline de lichid. Simptomele arsurilor de gradul 2 se vindecă în 10-12 zile;
● Arsuri solare de gradul 3 - pielea este afectată în profunzime, devine predispusă la infecții și este nevoie de îngrijirea medicală pentru tratarea acestor arsuri.
Expunerea necorespunzătoare la soare poate afecta sănătatea pielii micuților, dat fiind faptul că pielea acestora este cu mult mai sensibilă decât cea a adulților. Arsurile solare se pot instala foarte repede, după câteva zeci de minute petrecute la soare, iar dacă sunt repetate, cresc în mod considerabil riscul de apariție a cancerului de piele. În cazul copiilor, simptomele arsurilor solare se manifestă prin:
● Febră;
● Greață;
● Piele roșiatică.
Înroșirea pielii, eritemul, este dovada că un adult suferă de arsură solară. Aceasta se poate manifesta la 12-24 de ore după expunerea la radiații, iar simptomele pot fi:
● Febră;
● Stare de moleșeală;
● Frisoane;
● Dureri de cap.
Arsurile solare pot fi ocolite dacă ții cont de câteva reguli stricte de prevenție. Iată câteva sfaturi și recomandări care te vor ajuta să previi apariția arsurilor solare:
● Medicii recomandă expunerea la soare la primele ore ale dimineții, până în ora 10. De la 10 până la 16, evită expunerea la soare. Cu cât sesiunile de plajă sunt mai scurte în durată și frecvență, cu atât riscul de apariție a arsurilor solare este mai scăzut.
● Din fericire, există o gamă variată de remedii arsuri solare, iar aplicarea cremelor cu factor de protecție potrivite tipului de piele nu trebuie să lipsească din ritualul dinaintea expunerii la soare. Aplicarea cremei cu factor de protecție se realizează cu aproximativ 30 de minute înainte de expunerea la soare. Protecția solară pentru bebeluși, dar și protecția solară pentru copii este obligatorie!
Magazinele LaDoiPași dispun de o gamă variată de produse pentru protecție solară. Vei găsi aici creme pentru protecție solară pentru adulți, creme pentru protecție solară pentru copii, loțiune regeneratoare după plajă, etc. Vezi aici magazinele LaDoiPasi.În funcție de gravitatea acestora, remediile solare se tratează fie prin remedii naturale, fie prin metode medicale recomandate de către specialiști.
● Castravete pentru arsuri solare
Taie felii de castravete subțiri și aplică-le pe zonele afectate. Au efect răcoritor și hrănitor.
● Cartof pentru arsuri solare
Fie tai felii subțiri de cartof și le aplici pe zonele afectate, fie realizezi o pastă de cartofi cu ajutorul unui blender și aplici pasta pe piele. O lași să acționeze 20 de minute, după care îți cureți blând pielea și aplici o cremă hidratantă.
● Bicarbonat de sodiu pentru arsuri solare
Bicarbonatul are efect calmant asupra pielii, așa că adaugă câteva linguri de bicarbonat de sodiu în apa din cadă și stai câteva minute.
● Extract de aloe vera pentru arsuri solare
Aloe Vera are o mulțime de beneficii asupra pielii, iar unul dintre cele mai importante este că ameliorează arsurile solare. Este un remediu recomandat chiar de către medicii Academiei Americane de Dermatologie.
● Ulei de cocos pentru arsuri solare
Tratează roșeața pielii și ameliorează senzația de usturime. Aplică un strat subțire de ulei de cocos pe piele și lasă-l să îți hidrateze pielea în profunzime.
● Iaurt pentru arsuri solare
Iaurtul rece este cea mai folosită metodă pentru a calma durerea și disconfortul cauzat de arsurile solare. Iaurtul conține probiotice și ajută la refacerea țesuturilor pielii.
● Comprese cu ceai pentru arsuri solare
Datorită antioxidanților din compoziție, ceaiul ajută pielea să se vindece mult mai repede și stimulează procesul de refacere a pielii. Se poate folosi orice tip de ceai, însă cel mai recomandat este ceaiul de mușețel datorită proprietăților antioxidante, de vindecare și de curățare.
● Ulei de levănțică și ulei de măsline pentru arsuri solare la copii
Amestecă o cantitate mică de apă cu o picătură de ulei de levănțică și o lingură de ulei de măsline și aplică soluția pe pielea arsă a copilului. Las-o să acționeze pentru 15 minute, după care clătește ușor pielea.
● Miere și suc de lămâie pentru arsuri solare la copii
Calmează senzația de usturime, dar și durerile provocate de arsurile solare. Amestecă zeama de la o lămâie, cu 2, 3 linguri de lămâie. Aplică pe corpul micuțului, în zonele afectate și las-o să acționeze pentru 15020 de minute.
Alte remedii naturale pentru arsuri solare la copii:
● Castravete;
● Iaurt natural;
● Oțet de mere;
● Aloe vera;
● Ceai verde.
O alimentație echilibrată poate ajuta la prevenția arsurilor solare. Iată care sunt alimentele pe care le poți consuma pentru a preveni, dar și pentru a ameliora simptomele arsurilor:
● Carne de pește;
● Alimente bogate în vitamina C;
● Fructe și legume:
● Migdale;
● Creveți;
● Avocado;
● Ceai verde.
Așadar, evită expunerea prelungită la soare în intervalul orar necorespunzător și pune în aplicare remediile naturale pentru arsuri solare imediat cum simți că pielea are nevoie de un plus de hidratare.
Daca te gasesti intr-o asemenea situatie, te asteptam in cel mai apropriat magazinul LaDoiPasi sa iti iei ingredientele si alimentele necesare refacerii tale dupa arsurile solare. Vezi aici magazinele LaDoiPasi