Februarie este luna iubirii: avem și Valentine’s Day, pe 14 și Dragobetele, pe 24.
Ziua Sfântului Valentin, sărbătorită pe 14 februarie, este o sărbătoare de origine creștină, dar care a evoluat de-a lungul timpului într-un eveniment dedicat iubirii și romantismului, celebrată indiferent de orientarea religioasă.
Sfântul Valentin a fost un preot din Roma Antică, în secolul al III-lea, care a fost martirizat pentru că a oficiat căsătorii în secret, în ciuda interdicției impuse de împăratul Claudius al II-lea. Claudius considera că bărbații necăsătoriți erau soldați mai buni, dar Valentin a ales să sprijine dragostea și unirea cuplurilor, riscându-și viața pentru a-i ajuta să-și urmeze dorința.
Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în multe colțuri ale lumii, cu tradiții și obiceiuri variate, care reflectă cultura și obiceiurile locale. Deși originile sale sunt înrădăcinate în Europa, sărbătoarea s-a răspândit în multe țări din întreaga lume. Iată câteva dintre acestea și ce cadouri sunt cele mai populare:
● Statele Unite și Canada: În aceste țări, Valentine's Day este extrem de popular, fiind asociat cu gesturi romantice și scumpe. Cadourile comune includ flori, în special trandafiri roșii, ciocolată și bijuterii. Aici, mulți își exprimă iubirea prin daruri personalizate, cum ar fi perne sau obiecte gravate cu mesaje de dragoste.
● Marea Britanie: Britanicii au o tradiție similară cu cea a americanilor, dar aici cadourile sunt mai mult simbolice. Tradițional, englezii oferă „Valentine's cards” (felicitări), flori și ciocolată, sau o invitație la o cină romantică.
● Franța: Fiind considerată una dintre națiunile cele mai romantice, Franța celebrează Valentine's Day cu multă eleganță. Cadourile populare includ parfumuri de lux, bijuterii fine, flori (mai ales trandafiri) și ciocolată gourmet. În Paris, orașul iubirii, restaurantele oferă meniuri speciale pentru cupluri.
● Japonia: Aici femeile sunt cele care oferă cadouri bărbaților, iar cel mai frecvent dar este ciocolata. Există două tipuri de ciocolată: „giri choco” (ciocolata „obligatorie” dată colegilor de muncă sau prietenilor) și „honmei choco” (ciocolata specială oferită iubiților sau celor mai apropiați).
● Finlanda și Estonia: În aceste țări, ziua de 14 februarie este mai mult despre „Ziua Prieteniei”, decât o sărbătoare a iubirii romantice. Cadourile sunt adesea mai modeste, cum ar fi flori, bomboane și felicitări. Este o zi în care se celebrează și legăturile de prietenie, nu doar relațiile romantice.
Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie, este o tradiție românească veche, având rădăcini în mitologia și obiceiurile populare. În folclorul românesc, Dragobetele este considerat Zeul iubirii și al primăverii, fiind adesea comparat cu Cupidon din mitologia greacă. Potrivit tradițiilor, în această zi, tinerii se adunau în natură pentru a sărbători venirea primăverii și a dragostei.
Fete și băieți participau la jocuri, dansuri și cântări, iar sărbătoarea era însoțită de credințe populare care spuneau că cine se săruta în această zi avea să fie iubirea din viața celuilalt pentru tot anul. Dragobetele era văzut ca un simbol al înnoirii, al începutului unei noi perioade, atât în natură, cât și în iubire.
Sărbătoarea este specifică regiunilor din sudul și estul României, iar în prezent, este un moment pentru a celebra iubirea autentică și tradițiile locale în toată țara.
Hai să vedem cum ar arăta câteva activități pline de romantism în luna iubirii:
1. Gătiți un desert împreună: tort de clătite, lava cake sau tort de morcovi
2. Ieșiți la cină la un restaurant aflat sus, deasupra orașului, sau faceți rost de cheile de pe bloc și organizați acolo un mic picnic. Mergeți la apus, pentru a avea cea mai frumoasă priveliște
3. Selectează și printează mai multe fotografii cu voi, cumpără rame și cuie/ șuruburi și faceți împreună un perete personalizat cu momente frumoase din relația voastră. Dacă nu aveți destule fotografii ieșiți înainte la o ședință foto cu selfie-uri prin oraș.
4. Mergeți la gară și luați primul tren spre un oraș în care nu ați mai fost, apoi vizitați-l ca niște turiști din altă țară, făcând multe poze și mergând la muzee sau alte obiective turistice.
5. Organizați împreună o mini-grădină acasă: cumpărați ghivece, semințe, bulbi, plante, flori și ierburi aromatice și dați-le nume, ca și când ar fi animăluțe de companie de care urmează să aveți grijă împreună.
Până la urmă, Ziua Îndrăgostiților o puteți sărbători în orice zi și nu este despre cadouri și despre activități, cât despre momente pline de iubire petrecute împreună. Puteți face asta inclusiv la un film, cu un bol de floricele în brațe. Oricum ar fi, să aveți zile pline de magie, împreună!