Sănătate

Cum sa îţi menţii sănătatea în sezonul rece

November 29, 2018

« înapoi la sfaturi

Perioada sărbătorilor bate la ușă. În câteva zile dăm oficial startul iernii, iar odată cu ea, sezonului cadourilor. Tentații sunt multe în această perioadă, iar în agitația specifică lunii decembrie pierdem din vedere că trebuie să ne acordăm și nouă puțin timp și atenție. Secretul pentru a trece cu bine de perioada rece și a ne bucura de sezonul acesta este echilibrul și moderația, împletite cu multă odihnă și calm.

Hidratează-te suficient!

Este ușor să uiți să bei apă iarna, mai ales în condițiile în care cantitatea de lichid eliminată de corp nu este la fel de mare ca pe timp de vară. Cu toate acestea, recomandare specialiștilor rămâne aceeași - în jur de 2 litri de lichide pe zi, sau mai mult dacă faci efort fizic. 

Iar dacă ți se pare dificil să bei 2 litri de apă pe zi, ține cont de faptul că o parte din aportul de lichide vine din consumul de supe, fructe și legume. În plus, poți completa cu o cană de ceai aromat din fructe sau plante. Spre exemplu, ceaiul de mușețel este ideal iarna, reducând inflamațiile încheieturilor care se accentuează la frig, iar ceaiul de ghimbir te ajută să îți întărești sistemul imunitar. Nu uita nici de ceaiul de lămâie, bogat în vitamina C, resursă de nelipsit în lupta contra afecțiunilor de sezon. 

Atenție însă la ceaiul negru și la cel verde, care conțin teină, substanță ce stimulează sistemul nevos central, fiind foarte asemănătoare cu cofeina.

Fă mișcare!

Vremea rece nu prea ne îmbie la mișcare, însă exercițiile fizice sunt esențiale în menținerea sănătății fizice și a stării generale de bine. Dacă o alergare ușoară afară, cu echipament adecvat, nu este pe gustul tău, alternativa este să muți ora de sport în interior. 

Fie că preferi varianta unui abonament la sală, eventual cu un instructor care să te țină în priză, sau te simți mai în largul tău acasă, cu un izopren, câteva greutăți și un tutorial de pe YouTube,  important este să îți pui mușchii în mișcare și să îți accelerezi ritmul cardiac. 

Insă pentru a-ți menține starea de bine, este la fel de important să ai parte de cât mai multă lumină naturală și aer proaspăt, așa că pune pe tine haine călduroase și ieși zilnic la o plimbare relaxantă prin natură.

O dietă echilibrată, esențială pentru menținerea sănătății

Vremea rece activează pofta de carbohidrați și de mâncăruri grase, iar tentațiile sunt multe, mai ales în perioada sărbătorilor. Vizite, aniversări, întâlniri de familie, toate abundă în decembrie, iar dulciurile copilăriei și mâncărurile preferate, facute de bunica ori de mama, ne lasă gura apă.  De aceea specialiștii ne recomandă ca în această perioadă să acordăm o atenție sporită dietei și să fim cât se poate de moderați. Nu îți refuza câte un răsfăț, dar nu exagera.

Include multe fructe și legume în dieta ta. În primul rând, ele îți aduc vitaminele și mineralele necesare pentru a-ți menține sănătatea. Iar apoi, îți dau senzația de sațietate, ceea ce te ajută să combați tentațiile nesănătoase.

Protejează-ți pielea

Aerul rece și încălzirea artificială din locuințe nu sunt prieteni buni cu o piele sănătoasă. Cuvântul cheie pe timp de iarnă este hidratarea corectă și suficientă. Planul de atac are două niveluri. Primul este hidratarea din interior, de care vorbeam anterior. Ea se completează cu hidratarea din exterior: cremă hidratantă după duș, balsam de buze, cremă de mâini și de față. Ferește-te însă de apa cu temperaturi ridicate. O baie lungă și fierbinte sună tentant, însă pielea ta va avea de suferit, uscându-se și mai tare. 

Un sistem de umidificare instalat în casă or la birou contribuie și el la prevenirea uscării pielii, iar, ca bonus, ajută la decongestionarea căilor respiratorii.  

Nu uita de cremele cu factor de protecție UV. Chiar dacă soarele nu este la fel de puternic iarna ca pe timp de vară, el emite în continuare particule nocive. De aceea dermatologii ne recomandă să folosim creme de protecție solară de fiecare dată când ieșim din casă. 

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.