Alimentație

Cum poți mânca sănătos în perioada de vacanță

July 14, 2020

Cori Grămescu oferă luna aceasta câteva reguli utile pentru cei care doresc să mănânce sănătos în concediu, fără însă a face niște eforturi uriașe.  

Perioada de vacanță este întotdeauna provocatoare, mai ales dacă ne gândim sa armonizăm preferințele celor mici cu meniul disponibil la majoritatea teraselor sau locurilor de cazare și cu un buget nu tocmai prietenos.

 Însă, din fericire, mâncarea sănătoasă nu este atât de costisitoare cum am putea fi tentați să credem și nici atât de greu de procurat.

Mănâncă legume variate la fiecare masa principală

Dacă alegi să consumi o salată asortată și o garnitură de legume de sezon gătite la fiecare masă principală îți crești aportul de fibre alimentare sănătoase, te saturi cu ingrediente sărace în calorii și astfel mănânci mai sănătos, fără efort. Vara este foarte ușor să consumi legume sănătoase, gustoase și ieftine, așa că, nu ar trebui să ocolești roșiile, castraveții, dovleceii, vinetele, ardeii, fasolea păstăi, mazărea, ciupercile, rădăcinoasele, precum și salatele de toate felurile.

Pregătește gustări sănătoase

Pe plajă, la munte sau în drumeții, este foarte importantă organizarea meselor atipice. Deși e necesar puțin efort, poți pregăti pentru aceste zile gustări sănătoase – fructe proaspete, nuci și iaurturi. Poți folosi oricând o geantă termică pentru a păstra temperatura lactatelor, dacă mergi în locuri izolate. Fiind alimente fermentate, iaurturile rezistă fără probleme o jumătate de zi, dacă sunt păstrate în genți speciale pentru menținerea unei temperaturi mai scăzute. În combinație cu fructe proaspete de sezon și nuci crude pentru sațietate veți obține gustări sănătoase și pline de savoare. Optați pentru fructe care sunt ușor de spălat și consumat, cum e cazul piersicilor, al caiselor, strugurilor sau fructelor de pădure.

Hidratează-te corect

Când facem drumeții sau petrecem timp pe plajă, este foarte ușor, din cauza temperaturilor ridicate, să ne deshidratăm. Coroborat cu faptul că multă lume tinde să restricționeze voluntar aportul de lichide pentru că nu are acces facil la toalete curate, ajungem la o situație în care o zi de vacanță poate să ne cauzeze disconfort digestiv, senzație accentuată de foame și chiar, în cazurile grave, probleme de sănătate. Necesarul de apă al corpului este de 44 de ml de apă pentru fiecare kilogram, așa că, pentru a ne menține sănătatea, este imperios necesar să bem apa, ceaiuri de plante neîndulcite sau limonade naturale cu fructe de sezon.

Anticipează si programează ce o sa mănânci și unde.

Anticipează si programează ce o sa mănânci și unde. Alegerile sănătoase înseamnă, în primul rând, o bună organizare, așa că, cel mai indicat este să îți faci un scurt plan - unde o sa mâncați, ce o sa mâncați și cum va arăta o zi de vacanță. În felul acesta poți gestiona mai ușor alegerile alimentare și ai șanse crescute să mănânci sănătos. Verifică meniul dacă optezi pentru terasa unui restaurant sau completează mâncarea de tip street-food cu garnituri sănătoase. Chiar și la restaurant, respectă regula de a comanda multe legume, evitând astfel caloriile suplimentare din cartofi prăjiți, paste sau pâine. A mânca mai sănătos este o alegere care nu înseamnă nici restricții alimentare severe și nici să sacrifici plăcerea gustului. Poți să te bucuri în continuare de alimentele preferate, dar să le temperezi prin alegeri raționale.

De exemplu, dacă preferi produsele prăjite sau carnea mai grasă, e mult mai bine să le consumi împreună cu salată și legume de sezon, decât să optezi pentru cartofi prăjiți. Sau, în loc de sucuri acidulate, să optezi pentru limonadă îndulcită cu fructe și miere. Sau să savurezi pastele preferate împreună cu o salată-antreu care să îți asigure fibre și proteine. Nu uita, vacanța și relaxarea sunt esențiale pentru sănătate. Odihnește-te, petrece timp de calitate cu cei dragi, explorează locuri faine și colecționează amintiri, iar alegerile tale alimentare trebuie doar să fie echilibrate, cât să îți susțină energia și pofta de viață în vacanță!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.