Alimentație

Cum poți mânca sănătos și ieftin cu produse locale

August 26, 2020

Perioada pe care o traversăm cu toții ne face să fim cât se poate de atenți cu finanțele familiei, lucru perfect de înțeles în această perioada plină de incertitudini. Cum multă lume consideră că alimentația sănătoasă este foarte scumpă, Cori Grămescu ne explică modul în care putem mânca foarte sănătos doar consumând ingredient locale, care au un preț mult mai rezonabil decât “super-alimentele” de import.  

Mâncarea sănătoasă este o alegere pe care multă lume nu o face de teamă costurilor ridicate dar, în realitate, putem alege produse care au aceleași beneficii nutriționale cu toate alimentele sofisticate despre care citim în social media și care, în realitate, costă de 2-3 ori mai puțin.

Când optăm pentru ingrediente locale, simple, neprocesate, avem șanse mult mai bune să păstrăm bani deoparte și, poate cel mai important, să ne îngrijim de sănătatea noastră!

 

Nuci romanești crude și salată verde

În loc de avocado consumă... nuci romanești crude și salată verde . Avocado este o sursă foarte cunoscută de grăsimi sănătoase și fibre, dar același mix super-sănătos de nutrienți o regăsim într-o salată proaspătă care combină diferite tipuri de „frunze” cu nucile românești crude. Cu cât plătești pe un avocado cumperi 4 porții de salată și o mână serioasă de nuci, adică exact cât ar consuma o familie de 4 membri. Un avocado poate acoperi cel mult 2 porții, așa că iată cum poți economisi bani!

Piersici și cătină

În loc de mango consumă... piersici și cătină. Mango este un fruct exotic foarte bogat în vitamina A și E și fibre, dar aceleași vitamine și fibre le găsim (chiar și mai abundente) în cătina românească și piersicile noastre coapte și bune. Nu mai spunem că diferența de preț este semnificativă, cu prețul pe care îl plătești pe un mango poți cumpără aproape un kilogram de piersici și puțin peste o jumătate de kilogram de cătină, așa că nu mai sta pe gânduri – poți acoperi 6 porții de fructe super nutritive cu prețul plătit pe un singur mango

Tonul de Marea Neagră

Cu siguranță ai auzit despre beneficiile tonului, o carne fină și slabă de pește, dar care este foarte scumpă, atât la conservă, cât și proaspăt. Însă, în Marea Neagră găsim un pește care are același tip de carne sățioasă și consistentă, care costă de vreo 4-5 ori mai puțin decât tonul și care este și mai gustos! Pălămida sau Tonul de Marea Neagră este un pește de apă sărată foarte gustos, care se poate prepara pe grătar, la cuptor sau saramură și care îți va asigura toate beneficiile nutriționale ale tonului, fără riscul de contaminare cu metale grele, deoarece este un pește de talie mică.

Urda

În loc de ricotta consumă... urdă! Ricotta este o brânză italienească fină, săracă în grăsimi, preparată din zer de lapte, ceea ce o face ușor digerabilă, consistentă și versatilă. Dar aceeași metodă de preparare o folosim și noi de sute de ani în România, când facem urdă. Este un produs care se digeră mai ușor decât restul lactatelor pentru că este făcut din zerul de lapte, nu are foarte multă grăsime și poate fi folosită în multe preparate, de la plăcinte la souffle-uri cu legume. Îți mai spun și că o cutie de ricotta de 250 g costă cam cât o bucată de 500 de grame de urdă românească, așa că nu mai ezita să faci alegerea convenabilă!

Carne macră

Îți place să mănânci mezeluri? Trebuie să știi că un kilogram de mezeluri costă cât 2-3 kilograme de carne macră, așa că poți oricând folosi condimente ca să dai aromă intensă cărnii. Vei mânca mai sănătos, mai mult și semnificativ mai ieftin, chiar dacă luăm în calcul mezeluri foarte ieftine – tot sunt mult mai scumpe decât carnea!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.