Organizare

Cum să ai o casă organizată

April 19, 2022

« înapoi la sfaturi

Ne este din ce în ce mai clar faptul că timpurile s-au schimbat față de cele în care bunicii și părinții noștri au trăit. Suntem mereu în grabă, prinși în activitățile zilnice în care job-ul este prioritatea numărul unu. Dacă suntem părinți, cu atât mai mult, timpul nostru liber este limitat: alergăm cu ei la grădiniță, școală și de la o activitate extrașcolară la alta. Ajungem târziu acasă și ne simțim agresați de lucrurile care ne stau în cale și ne obosesc.

Ne dorim o casă ordonată și organizată însă ideea aceasta pare a fi din ce în ce mai greu de realizat. Timpul nu ne este prieten iar lucrurile par că s-au adunat într-un număr atât de mare încât nici nu știm de unde să începem.

Pentru organizarea casei și simplificarea vieții avem câteva soluții care cu siguranță te vor ajuta! Pornind de la 3 pași simpli, poți reuși să ai o casă ordonată și organizată tot timpul: 

1. Sortează

2. Organizează pe categorii

3. Menține

Sortează

Indiferent dacă reorganizezi o zonă, un spațiu sau mai multe camere, este important să parcurgi etapa inspectării fiecărui articol pentru a te asigura că acestea merită un loc în casa ta. În caz contrar, un articol de care nici măcar nu-ți pasă poate ocupa o suprafață prețioasă care ar putea fi dedicată altor obiecte mai importante sau, pur și simplu, ar putea oferi mai mult spațiu încăperii.

Începe prin a sorta lucrurile în două: lucruri de păstrat și lucruri de dat; valabilă atât pentru haine cât și pentru obiecte mai mari cum sunt piesele de mobilier, această soluție te va ajuta să scapi de lucrurile care nu îți mai sunt necesare.

Dacă ai o relație sentimentală cu aceste obiecte, este la fel de important să parcurgi mai multe etape prin care să te asiguri că fiecare dintre aceste articole are în continuare aceeași greutate și importanță pentru tine. Este foarte posibil ca un obiect care însemna mult pentru tine în urmă cu cinci ani, să nu o mai facă în prezent. Analizează aceste articole de mai multe ori și decide ce păstrezi și ce dai deoparte atunci când ești sigur de asta.

Organizează pe categorii

Spațiile mici cum sunt cămara, dulăpioarele de medicamente, spațiile de depozitare din baie sau sertarele cu ustensile de bucătărie sunt cele în care dezordinea se așterne cel mai rapid. Chiar și după ce ai făcut ordine și ai eliminat din lucrurile vechi sau care nu îți mai foloseau, după câteva zile totul se aglomerează la loc. Soluția este organizarea în sisteme și recipiente dedicate fiecărei categorii de articole în parte. Astfel, dacă fiecare obiect va avea locul lui, totul va devini mult mai clar iar ordinea mai ușor de menținut.

Spre exemplu, în baie, un recipient va fi dedicat doar pentru instrumentele de îngrijire a unghiilor: pile, unghiere, forfecuțe; un altul pentru produsele de îngrijire a corpului: șampoan, gel de duș, săpun, iar un altul pentru prosoape.

Mergând pe același principiu, în dulap va trebui să ai un sertar cu spații individuale de depozitare (recipiente sau cutii) dedicate fiecărei categorii de lenjerie intimă: bustiere, sutiene, slipi etc.

Menține

După ce ai sortat și ai păstrat doar lucrurile care îți sunt absolut necesare și ai organizat pe categorii fiecare obiect, este momentul pentru menținerea ordinii. Secretul este să nu te abați niciodată de la ceea ce ai stabilit deja: locul șosetelor rămâne al șosetelor și nimic altceva nu va intra acolo!

Dacă locuiești cu mai multe persoane, te sfătuim să folosești etichete pentru a te asigura că toată lumea știe unde își are locul fiecare lucrușor. În acest mod, cu toții veți fi pe pe acceași pagină în ceea ce privește ordinea și organizarea din casă.

Îți dorim mult succes!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.