Organizare

Sfaturi simple pentru o casă ordonată

January 17, 2019

« înapoi la sfaturi

Oricât ne-am dori, nu există o rețetă minune prin care să obții o casă permanent curată, ca scoasă din cutie. Puțină organizare ne aduce însă un pas mai aproape de atingerea acestui obiectiv imposibil. Orice sistem de organizare a casei ai alege, acesta trebuie să se plieze pe stilul de viață, obiceiurile și gusturile familiei tale. Există însă câteva strategii testate care îmbunătățesc orice sistem, astfel încât să ai o casă curată, cu eforturi cât mai mici.

Oricât ne-am dori, nu există o rețetă minune prin care să obții o casă permanent curată, ca scoasă din cutie. Puțină organizare ne aduce însă un pas mai aproape de atingerea acestui obiectiv imposibil. Orice sistem de organizare a casei ai alege, acesta trebuie să se plieze pe stilul de viață, obiceiurile și gusturile familiei tale. Există însă câteva strategii testate care îmbunătățesc orice sistem, astfel încât să ai o casă curată, cu eforturi cât mai mici.

Ușurează-ți munca, facilitând curățenia

Stabilește câte un loc pentru fiecare obiect și ai grijă ca atunci când un lucru este folosit, acesta nu este lăsat la voia întâmplării. Va dura puțin până să îi obișnuiești pe toți cu această procedura, însă vei resimți puțin câte puțin efectele. De asemenea, caută ca fiecare operațiune din casă să fie făcută, pe cât posibil, dintr-o singură mișcare. Spre exemplu, nu ascunde coșul de rufe prin spatele vreunui dulap, ci folosește un coș deschis, pus la vedere, în care să poată fi aruncate ușor hainele murdare. Evită, pe cât poți, capacele pentru cutiile cu lucruri care sunt folosite des. Pune obiectele de îngrijire personală într-un container deschis, plasat la îndemână pentru a facilita rutina de dimineața și cheile, portofelele și alte mărunțișuri într-un coș la intrare. Cu cât un sistem de organizare presupune mai puțini pași, cu atât este mai eficient.

Elimină zonele de dezordine

Suprafețele plane, cum ar fi masa din camera de zi, măsuța sau raftul de pe hol, comoda și blatul de bucătărie, tind să acumuleze lucruri mai repede decât orice alt loc din casă. O posibilă soluție este să îți creezi o rutină din a curăța aceste zone la finalul zilei, punând fiecare lucru la locul lui. Dar dacă asta nu funcționează, specialiștii îți propun să blochezi fizic orice suprafață pe care membrii familiei s-au învățat să arunce lucruri, fără a se mai ocupa apoi de ele. Spre exemplu, pune pe mijlocul mesei din living un aranjament floral și așează șervete ca și cum masa ar fi pregătită pentru cină. Vei descuraja astfel depozitarea.

Aranjează lucrurile în funcție de cât de des sunt folosite

Obiectele pe care le folosești zilnic - de la haine, până la condimentele din bucătărie - ar trebui plasate la îndemână, la nivelul ochiului, în partea din față a șifonierului, dulapului sau sertarului. Iar obiectele pe care le folosești mai rar, așezate în zone pe care le accesezi mai greu – pentru care trebuie să te apleci sau să te urci pe un scaun ori o scară. În funcție de spațiul de care dispui, asta poate însemna un raft la înalțime sau o zonă de depozitare în debara, pod sau garaj. Cu cât un obiect este folosit mai rar, cu atât accesul către el ar trebui să fie mai dificil. În acest fel vei găsi ușor lucrurile de care ai nevoie zi de zi, iar obiectele pe care le folosești mai rar vor rămâne organizate până când vei avea cu adevărat nevoie de ele.

Folosește organizatoare pentru sertare

Sertarele au tendința de a deveni „jungle” în care sunt aruncate toate lucrurile pentru care nu se găsește un loc pe moment. În plus, de fiecare dată când lipsește ceva, sertarele sunt primele verificate și lăsate în dezordine. Cu cât un sertar este mai aglomerat, cu atât e mai ușor să pierzi lucruri în el. Cu ajutorul unor organizatoare, vei putea crea zone definite pentru obiecte, astfel încât să vezi ușor tot conținutul.

Implementeaza regula ”Aduci una, renunți la alta”

Copiii trebuie să înțeleagă și ei că spațiul de depozitare este finit și că adunatul continuu de jucării duce la dezorganizare și haos. Învață-i că atunci când primesc sau cer o jucărie nouă, sau o haină nouă, trebuie să renunțe la una veche în schimb. Dacă respectivul obiect este în stare bună, donează-l și ajută astfel un copil care are nevoie. Nu în ultimul rând, încearcă să îți creezi un obicei din a nu ieși niciodată dintr-o cameră fără a duce ceva în mână, mai exact un obiect care nu are ce căuta în spațiul respectiv. Mergi până în bucătărie? Ia și paharul de apă uitat pe masa din living. În felul acesta ușurezi procesul de curățenie, eliminând o parte din probleme.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.