Altele

Farse de 1 aprilie

March 21, 2019

1 aprilie sau Ziua Păcălelilor este ziua în care se planifică farse sau glume nevinovate, iar regula-cheie este să nu le iei în serios și să le interpretezi ca o doză de amuzament bine-meritat. Dar câte informații știi despre originea acestei zile? Scriitorul popular Mark Twain spunea că „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”. Însă, conceptul de ”păcăleală de 1 aprilie” e cunoscut în foarte multe state din America si Europa, încă din secolul al XVI-lea. Devenită deja o tradiție, cu toții devenim mai puțin serioși în această zi și încercăm să-i surprindem pe cei apropiați cu diferite păcăleli, care mai de care mai ingenioase. A devenit o provocare a imaginației să ne gândim la noi farse pentru cei apropiați, dar e o tradiție care activează spiritul ludic al fiecărei persoane, așa că, să ne bucurăm de 1 aprilie! Ce semnificație are prima zi a lunii Prier (cum i se mai spune popular lunii aprilie)? De unde au început farsele de 1 aprilie sau noțiunea de “păcăleală de 1 aprilie”? În acest articol vom afla răspunsurile la toate aceste întrebări.

Istoria zilei de 1 aprilie

Originea acestei sărbători vine din Evul Mediu. Se spune că Sfantul Sisoe - un cunoscut al lui Antonie cel Mare, călugăr egiptean considerat întemeietorul monahismului - ar fi fost obișnuit să îi facă farse foarte des celui din urmă, păcălindu-l că îl vede pe Satana sau prefăcându-se că îi învie din morți pe bolnavii răpuși de ciumă. Unii istorici relatează că o altă figură patriarhală, Sfântul Fesbuchie, îi tachina pe cunoscuții săi că poate merge pe apă, asemenea Mântuitorului. Acesta locuia lângă un iaz în care aruncase niște bușteni pe care pășea în aprilie, provocând uimire în rândul pelerinilor.

Ziua Păcălelilor în România

În România, noțiunea de păcăleli de 1 aprilie a prins contur începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit unor istorici, farsele de 1 aprilie trebuiau să fie făcute până la orele 12:00, altfel, se consideră că pot aduce ghinion. Un alt mit legat de această zi include ideea de măritiș: dacă o tânără reușește să păcălească un băiat de 1 aprilie, acesta trebuie să o ia de soție sau măcar să îi fie prieten. Pentru bărbați, căsătoriile în această zi sunt de evitat, întrucât se spune că bărbatul va fi mereu ținut “sub papuc”. În cultura românească se mai spune că oamenii născuți în această zi vor fi protejați de toate relele și vor avea succes pe toate planurile. Ca sfat, e o zi în care ar trebui evitate jocurile de noroc.

Cele mai cunoscute farse de 1 aprilie

De obicei, de 1 aprilie, apelăm la farse mici precum înlocuirea zahărului din borcan cu sare, ascunderea unui păianjen de plastic în sertarul de tacâmuri, cremă de pantofi pusă pe mânerul ușii sau schimbarea lucrurilor de pe biroul colegilor.

Dar dacă noi reușim să păcălim persoanele apropiate cu o farsă nevinovată, unii oameni au depus eforturi mari pentru a păcăli o lume întreagă de 1 aprilie. De exemplu, în 2007, pe site-ul Lebanon Circle au apărut fotografii cu o creatură mistică. Un rezident al orașului Derbyshire a povestit cum, în timp ce își scotea câinele la plimbare, a văzut o vietate ciudată așezată pe marginea drumului. Fiind speriat, a alertat autoritățile. Site-ul a primit mii de scrisori despre această ființă, însă proprietarul publicației, Dan Bainers, a recunoscut într-un final că era vorba de o păcăleală 1 aprilie.

Multe păcăleli de 1 aprilie necesită și multă pregătire, însă nu ca această farsă făcută de un bărbat din Sydney. În anul 1978, în port, a fost adus un ”ghetar imens, tractat tocmai de la Polul Sud”, după cum susținea Dick Smith, de către un milionar care iubea farsele de 1 aprilie. Dick a declarat că poate sparge icebergul în cuburi mici, pentru a le vinde vecinilor pentru doar 10 cenți. Smith a promovat și ideea că bucățile de gheată vor intensifica gustul oricărei băuturi, iar un post de radio chiar a urmărit senzaționala știre. Totul s-a dus de râpă, în schimb, când, la prima ploaie, spuma de ras care acoperea plasticul din care era confecționat falsul ghețar s-a topit, iar farsa a fost dezvăluită înainte să fie făcută.

O altă păcăleală celebră de 1 aprilie care merită menționată este cea făcută de astronautul Patrick Moore. Acesta a spus, în cadrul unui interviu pentru BBC, în dimineața zilei de 1 aprilie 1976, că la ora 09:47 planeta Pluto va trece extrem de aproape de Jupiter, iar acest lucru va afecta gravitația Pământului. Mai mult decât atât, astronautul a declarat că, dacă oamenii vor sări în acel moment, vor putea experimenta senzația de zbor. Amuzant e faptul că postul BBC a primit mii de telefoane de la fanii care ascultau emisiunea radio, spunând că au trăit acea senzație, iar o femeie a afirmat că ea și grupul ei de prieteni au fost efectiv ridicați de pe scaun și au plutit.

Tu ce farsă ai pregătit pentru 1 aprilie?

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.