Cercetătorii susÈ›in că peste 90% din mesajul pe care dorim să îl comunicăm unei persoane este transmis prin elemente nonverbale. Limbajul trupului este modalitatea prin care ne exprimăm, involuntar, în multe dintre situaÈ›iile în care nu ne dorim să oferim explicaÈ›ii. Gesturile, dar È™i atitudinea trădează, nu de puÈ›ine ori, ceea ce prin cuvinte nu vrem să dezvăluim. Dacă È™tii cum să traduci limbajul trupului, atunci vei cunoaÈ™te întotdeauna intenÈ›iile, dar È™i starea de spirit a interlocutorului. Iată cum descifrezi limbajul nonverbal!
Atitudinea È™i mimica sunt uneori mult mai evidente în situaÈ›ii emoÈ›ionale pe care nu È›i-ai dori să le exprimi. Barierele comunicării verbale pot fi depășite prin simple gesturi care îÈ›i pot trăda trăirile, È™i din care interlocutorul să îÈ™i dea seama de sentimente nutrite de tine. PoziÈ›ia corpului, ochii, mâinile, toate aceste semne ale trupului, pe care dacă È™tii cum să le traduci, te pot ajuta să afli adevărul.
Ochii sunt partea corpului de la care poți afla o mulțime de informații utile de la persoana care se află în fața ta. Direcția privirii interlocutorului îți poate dezvălui gradul de interes pe care acesta îl are față de subiectul de discuție deschis de către tine. De asemenea, pupilele dilatate sunt un semn că interlocutorul tău este numai ochi și urechi la tine.
ÃŽnsă, în momentul în care observi că persoana din faÈ›a ta priveÈ™te într-o parte opusă, atunci discuÈ›ia nu este deloc una interesantă pentru el, gândurile lui fiind într-o altă parte. Dacă privirea o are în jos, atunci limbajul trupului său îi demonstrează timiditatea.Â
Ține cont și de faptul că, atunci când interlocutorul tău are un contact vizual mai lung de cinci minute, atunci acesta este un indiciu al atracției fizice.
Persoana din faÈ›a ta îÈ™i È›ine mâinile deschise cînd vorbeÈ™te cu tine? Atunci înseamnă că stai de vorbă cu o persoană relaxată, deschisă È™i căreia îi face plăcere să poarte această discuÈ›ie cu tine.
Are o mână în spatele gâtului ori capului? Nu-È›i face griji! Este deschisă către o discuÈ›ie cu tine.
Dacă observi că interlocutorul tău îÈ™i poziÈ›ionează o mână pe È™olduri, atunci să È™tii că este nerăbdător È™i aÈ™teaptă cât mai repede să îi spui ce ai de spus. Iar dacă ambele mâini È™i le poziÈ›ionează pe È™olduri, atunci acesta este un semn de agresivitate, chiar de atac.
Mâinile încruciÈ™ate ale interlocutorului tău denotă faptul că acesta are o atitudine neîncrezătoare, defensivă È™i deloc una deschisă. De asemenea, mâinile È›inute în buzunar ale partenerului tău de discuÈ›ie nu pot arăta altceva decât că îÈ›i ascunde ceva ori că nu spune tot adevărul.
Ei bine, atenÈ›ia la aceste detalii te poate ajuta să îÈ›i dai seama de intenÈ›iile reale ale partenerului tău de discuÈ›ie. Un cap uÈ™or dat pe spate în timpul discuÈ›iilor denotă simpatie față de tine, iar dacă interlocutorul È™i zâmbeÈ™te în timp ce îÈ™i dă capul uÈ™or pe spate, atunci aceasta atitudine o poÈ›i interpreta drept un mic flirt.
Capul plecat într-o discuÈ›ie serioasă denotă faptul că îÈ›i ascunde ceva, iar dacă alege să plece capul ori de câte ori îi faci un compliment, înseamnă că este uÈ™or timid.
Când interlocutorul tău se încruntă ori îngustează ochii ori de câte ori încerci să îi transmiÈ›i ceva, înseamnă că acesta este sceptic în legătură cu ce i se transmite È™i îi este teamă că nu spui adevărul.
Ochelarii pe care îi miÈ™că de sus în jos semnifică un dezacord a celor spuse. Iar, în cazul în care privirea lui este peste ochelari, atunci să È™tii că este pregătit să te înfrunte È™i nu poÈ›i ascunde nimic de privirea lui.
Persoanele încrezătoare în forÈ›ele proprii îÈ™i păstrează picioarele drepte È™i depărtate, însă în cazul unei discuÈ›ii tensionate, poziÈ›ia aceasta poate semnifica agresivitate. MiÈ™carea rapidă dintr-un picior ori atunci când interlocutorul îÈ™i mută greutatea de pe un picior pe altul înseamnă că este nerăbdător, intimidat ori speriat.
PoziÈ›ia în È™ezut cu picioare încruciÈ™ate este un semn că interlocutorul tău se simte relaxat în discuÈ›ia pe care o purtaÈ›i.
AÈ™adar, fiecare act de comunicare pe care îl purtăm implică È™i o formă a limbajului nonverbal. De multe ori, cuvintele pot fi în contradicÈ›ie cu ceea ce trupul explică, aÈ™a că fii întotdeauna pregătit să exprimi credibilitate prin orice latură a comunicării. Acestea sunt noÈ›iunile de bază pe care trebuie să le È™tii despre limbajul trupului, noÈ›iuni care te vor face să înÈ›elegi mai uÈ™or disponibilitatea celor din jur, dar È™i modul în care aceÈ™tia aleg să comunice.