Altele

Limbajul trupului - cum descifrezi limbajul nonverbal

October 18, 2019

« înapoi la sfaturi

Cercetătorii susțin că peste 90% din mesajul pe care dorim să îl comunicăm unei persoane este transmis prin elemente nonverbale. Limbajul trupului este modalitatea prin care ne exprimăm, involuntar, în multe dintre situațiile în care nu ne dorim să oferim explicații. Gesturile, dar și atitudinea trădează, nu de puține ori, ceea ce prin cuvinte nu vrem să dezvăluim. Dacă știi cum să traduci limbajul trupului, atunci vei cunoaște întotdeauna intențiile, dar și starea de spirit a interlocutorului. Iată cum descifrezi limbajul nonverbal!

Cum descifrezi limbajul trupului

Cum descifrezi limbajul trupului

Atitudinea și mimica sunt uneori mult mai evidente în situații emoționale pe care nu ți-ai dori să le exprimi. Barierele comunicării verbale pot fi depășite prin simple gesturi care îți pot trăda trăirile, și din care interlocutorul să își dea seama de sentimente nutrite de tine. Poziția corpului, ochii, mâinile, toate aceste semne ale trupului, pe care dacă știi cum să le traduci, te pot ajuta să afli adevărul.

Limbajul trupului - cum traduci privirile

Limbajul trupului - cum traduci privirile

Ochii sunt partea corpului de la care poți afla o mulțime de informații utile de la persoana care se află în fața ta. Direcția privirii interlocutorului îți poate dezvălui gradul de interes pe care acesta îl are față de subiectul de discuție deschis de către tine. De asemenea, pupilele dilatate sunt un semn că interlocutorul tău este numai ochi și urechi la tine.

Însă, în momentul în care observi că persoana din fața ta privește într-o parte opusă, atunci discuția nu este deloc una interesantă pentru el, gândurile lui fiind într-o altă parte. Dacă privirea o are în jos, atunci limbajul trupului său îi demonstrează timiditatea. 

Ține cont și de faptul că, atunci când interlocutorul tău are un contact vizual mai lung de cinci minute, atunci acesta este un indiciu al atracției fizice.

Limbajul trupului - cum traduci poziția mâinilor

Limbajul trupului - cum traduci poziția mâinilor

Persoana din fața ta își ține mâinile deschise cînd vorbește cu tine? Atunci înseamnă că stai de vorbă cu o persoană relaxată, deschisă și căreia îi face plăcere să poarte această discuție cu tine.

Are o mână în spatele gâtului ori capului? Nu-ți face griji! Este deschisă către o discuție cu tine.

Dacă observi că interlocutorul tău își poziționează o mână pe șolduri, atunci să știi că este nerăbdător și așteaptă cât mai repede să îi spui ce ai de spus. Iar dacă ambele mâini și le poziționează pe șolduri, atunci acesta este un semn de agresivitate, chiar de atac.

Mâinile încrucișate ale interlocutorului tău denotă faptul că acesta are o atitudine neîncrezătoare, defensivă și deloc una deschisă. De asemenea, mâinile ținute în buzunar ale partenerului tău de discuție nu pot arăta altceva decât că îți ascunde ceva ori că nu spune tot adevărul.

Limbajul corpului - cum traduci poziția capului

Limbajul corpului - cum traduci poziția capului

Ei bine, atenția la aceste detalii te poate ajuta să îți dai seama de intențiile reale ale partenerului tău de discuție. Un cap ușor dat pe spate în timpul discuțiilor denotă simpatie față de tine, iar dacă interlocutorul și zâmbește în timp ce își dă capul ușor pe spate, atunci aceasta atitudine o poți interpreta drept un mic flirt. 

Capul plecat într-o discuție serioasă denotă faptul că îți ascunde ceva, iar dacă alege să plece capul ori de câte ori îi faci un compliment, înseamnă că este ușor timid.

Limbajul trupului - gesturi care denotă nervozitate și teamă

Limbajul trupului - gesturi care denotă nervozitate și teamă

Când interlocutorul tău se încruntă ori îngustează ochii ori de câte ori încerci să îi transmiți ceva, înseamnă că acesta este sceptic în legătură cu ce i se transmite și îi este teamă că nu spui adevărul.

Ochelarii pe care îi mișcă de sus în jos semnifică un dezacord a celor spuse. Iar, în cazul în care privirea lui este peste ochelari, atunci să știi că este pregătit să te înfrunte și nu poți ascunde nimic de privirea lui.

Persoanele încrezătoare în forțele proprii își păstrează picioarele drepte și depărtate, însă în cazul unei discuții tensionate, poziția aceasta poate semnifica agresivitate. Mișcarea rapidă dintr-un picior ori atunci când interlocutorul își mută greutatea de pe un picior pe altul înseamnă că este nerăbdător, intimidat ori speriat. 

Poziția în șezut cu picioare încrucișate este un semn că interlocutorul tău se simte relaxat în discuția pe care o purtați.

Așadar, fiecare act de comunicare pe care îl purtăm implică și o formă a limbajului nonverbal. De multe ori, cuvintele pot fi în contradicție cu ceea ce trupul explică, așa că fii întotdeauna pregătit să exprimi credibilitate prin orice latură a comunicării. Acestea sunt noțiunile de bază pe care trebuie să le știi despre limbajul trupului, noțiuni care te vor face să înțelegi mai ușor disponibilitatea celor din jur, dar și modul în care aceștia aleg să comunice.

 

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.