Sănătate

Greutatea ideală - ce înseamnă, cum se calculează și ce trebuie să includem în dieta zilnică

April 01, 2020

Ce înseamnă greutatea ideală? Cum știi dacă numărul de kilograme pe care îl ai este unul corect raportat la vârstă, înălțime sau stil de viață? Pentru că vrem să știi ce înseamnă grăsimea corporală, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru un stil de viață sănătos, mai jos îți vom descrie ce înseamnă greutatea ideală și ce trebuie să includă dieta zilnică.

 1. Ce înseamnă indice de masă corporală;
 2. Ce înseamnă greutatea ideală;
 3. Factori care pot influența greutatea ideală;
 4. Câteva reguli esențiale pentru a-ți menține greutatea ideală;
 5. Exemple de meniu pentru o zi pentru adulți;
 6. Exemple de meniu pentru o zi pentru copii;
 7. Idei de gustări sănătoase pentru copii și adulți;
 8. Ce alimente trebuie să consumi cu moderație;
 9. Tabel caloric legume - pentru 100 de grame de produs;
 10. Tabel caloric fructe- pentru 100 de grame de produs;
 11. Reguli pentru o alimentație sănătoasă.

Informațiile pe care ți le prezentăm mai jos nu pot înlocui sfaturile unui medic specialist. Înainte de a apela la orice plan sau dietă alimentară, îți recomandăm să consulți și să urmezi indicațiile medicului.

Înainte de orice, trebuie să știi că există o mulțime de tabele care te pot ajuta să afli care este greutatea ideală. Există anumite formule calculate în urma vârstei și înălțimii care îți indică ce greutate ar fi ideal să ai în urma acelor rezultate. Însă, dincolo de toate acestea, este important de reținut faptul că există o mulțime de factori ce pot influența masa corporală.

Ce înseamnă indice de masă corporală?

Ce înseamnă indice de masă corporală?

Indice de masă corporală (IMC) este indicatorul statistic al masei corporale al unei persoane, care este raportat la înălțimea persoanei în cauză. IMC este o măsură ce poate fi diferită în funcție de mai mulți factori (vârstă, stil de viață). Nu este un indicator relevant pentru copii sau oamenii în vârstă, dar nici pentru persoanele care obișnuiesc să facă mult sport, deoarece mușchii cântăresc mai mult spre deosebire de depozitele de grăsime.

Ce înseamnă valorile pe care le indică indicele de masă corporală?

• IMC 18,5 - 24,9 - este un risc pentru sănătate minim/scăzut;

• IMC 25 - 29.9 - este un risc pentru sănătate scăzut/moderat;

• IMC 30 - 34,9 - este risc pentru sănătate moderat spre ridicat, un prim semn de avertizare pentru a-ți schimba dieta alimentară;

• IMC peste 35 - este risc pentru sănătate ridicat - mai exact, surplusul de greutate îți poate afecta în mod radical sănătatea.

Cum se calculează indicele de masă corporală?

Trebuie știut faptul că indicele de masă corporală este raportul dintre masa corporală exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii și exprimată în metri. Această formulă are la bază rezultatul exprimat în kg/m2.

Indicele de masă corporală nu va corespunde cu același grad de grăsime în cazul persoanelor diferite, deoarece oamenii au proporții diferite ale corpului.

Ce înseamnă greutatea ideală

În anul 1943, a fost creată pentru prima dată ideea de greutate ideală de către o companie de asigurări. Scopul creări a fost acela de a identifica rata cea mai scăzută de mortalitate. De atunci și până în prezent, tabelele ce au în prim plan înălțimea și greutatea pentru a calcula greutatea ideală au evoluat, existând diverse stardate pentru calcul. Așa cum spuneam, există numeroși factori externi care pot influența acest calcul final.

• Ce înseamnă greutate ideală pentru o femeie

Conform primelor calcule efectuate, dar și standardelor actuale efectuate de către specialiști, o femeie care are o înălțime de până în 1,55 m, ar trebui să aibă o greutate cuprinsă între 43 și 52 kg.

• Ce înseamnă greutate ideală pentru un bărbat

Conform primelor calcule efectuate, dar și standardelor actuale efectuate de către specialiști, un bărbat care are o înălțime de până la 1,55 m, ar trebui să aibă o greutate cuprinsă între 45 și 53,5 kg.

• Ce înseamnă o greutate normală

În urma indicelui de masă corporală, un rezultat care indică limitele normale trebuie să fie inclus între 18,8 și 24,9. Atunci se consideră că ai o greutate normală.

Se consideră o greutate peste cea normală (supraponderală) atunci când indicele de masă corporală este cuprins între 25 și 29.0.

Factori care pot influența greutatea ideală

Dacă dieta alimentară sau mișcarea sunt factori pe care îi putem controla pentru a avea o greutate normală, din păcate, există și alți factori care ne pot influența și pe care nu îi putem controla. Printre cei mai importanți amintim:

• Vârsta

Acumularea kilogramelor se poate face și pe măsură ce înaintăm în vârstă, mai ales că din cauza procesului de îmbătrânire ajungem să pierdem și masa musculară.

• Înălțimea

De regulă, persoanele mai înalte au mai multe kilograme spre deosebire de persoanele scunde, însă acest lucru nu este întotdeauna vizibil tocmai datorită diferenței de înălțime.

•Forma corpului și structura osoasă

Structura osoasă este diferită de la o persoană la alta, iar oamenii de știință susțin faptul că și aceasta poate avea impact asupra greutății, dar și a modului de distribuție a grăsimii în corp.

• Factorii genetici

Și genele pe care le avem în ADN pot juca un rol important în ceea ce privește cantitatea de grăsime pe care fiecare corp o stochează, cât și zonele în care aceasta se depune.

Riscuri la care ești supus dacă ai o greutate mai mare decât cea normală:

 • • Boală arterială coronariană;
 • • Hipertensiune arterială;
 • • Astroză, osteoartrită;
 • • Diabet de tip 2;
 • • Probleme respiratorii;
 • • Boli ale vezicii biliare.

Câteva reguli esențiale pentru a-ți menține greutatea ideală

Ce înseamnă greutatea ideală? Care sunt cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți pentru un stil de viață sănătos? Citește răspunsurile mai jos și află care sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi în dieta zilnică pentru un organism sănătos. Descarcă ghidul de greutate și indicele de masă corporală de aici:


Descarcă ghidul

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.