Alimentație

Mese sănătoase la doi pași - ce cumperi rapid și sănătos de mâncare când nu ai timp de gătit - Cori Grămescu

January 09, 2020

« înapoi la sfaturi

De multe ori ni se întamplă să nu avem timp de gătit. Este, din păcate, realitatea pe care mulți dintre noi o traiesc tot mai des, iar când ne dorim să mâncăm sănătos devine și mai complicat să ne organizăm eficient.

Din fericire, însă, mâncatul sănătos poate fi simplificat adăugând ingrediente-cheie la lista de cumpărături. Cu puțină autodisciplină și ceva bunăvoință, nu e un obiectiv imposibil de atins. Iată cum arată o listă de cumpărături rapide și sănătose, pe care o recomand pentru acele zile în care efectiv nu ai timp de gătit!

Apă plată și ceai de fructe

este o alternativă mai sanatoasă la sucurile carbogazoase, practic ne putem face în casă ceaiuri de fructe pe care să le aromatizăm cu fructe proaspete. Se păstrează la frigider și, îndulcite cu puțină miere de albine, sunt absolut delicioase și foarte sănătoase! Dacă punem la un litru de ceai 4 lingurițe de miere, avem doar 80 de kcal pentru întreaga cantitate, adică de 5 ori mai puțin decât în majoritatea sucurilor acidulate.

Brânză slabă de vaci, perluțe de brânză cu smântână

iaurt grecesc cu conținut redus de grăsime, kefir sau sana cu conținut redus de grăsime – toate aceste lactate sunt sățioase și sunt mai sănătoase, având un aport proteic mai ridicat și un conținut redus de grăsimi saturate. Combinate cu legume și nuci pot reprezenta o masă consistentă și gustoasă.

Ardei, castraveți, ridichi, roșii, ceapă și salată verde

sunt baza pentru o salată rapidă și gustoasă, legumele ne salvează ori de câte ori nu avem timp să gătim. Ca salatele să fie și gustoase și consistente, putem folosi, în loc de clasicul ulei și oțet, dressinguri mai sofisticate, cum ar fi cele de iaurt cu muștar și usturoi verde, sau muștar, oțet de vin și ulei de măsline, ori dressing de oțet balsamic cu ulei și suc de grapefruit.

Avocado – în perioada rece avem nevoie de ingrediente mai consistente, mai ales dacă nu gătim. Avocado este un fruct, dar este foarte sănătos, fiind bogat în grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile. Are și fibre și se potrivește foarte bine în salatele clasice sau în aperitive precum guacamole, ori în sandwichuri cu ou și avocado.

Somonul afumat

merge foarte bine în salate sau în platouri rapide – alăturat cu ardei gras și castravete, precum și în diferite rețete rapide de paste (de exemplu, pastele cu dovlecei și somon fume sunt absolut delicioase și foarte ușor de gătit) și este o sursă foarte bună de proteine și acizi grași esențiali. 

Conservele de ton sau de sardine sunt mereu la îndemână când vrem să facem o salată rapidă și bogată în proteine. Pentru a fi mai sățioase, în salate putem adăuga porumb la conservă, crutoane de pâine sau năut ori linte fiartă, la conservă. In acest fel ne construim o masă sănătoasă și consistentă, care să ne dea energie timp de mai multe ore.

Legumele congelate sunt o opțiune foarte practică, mai ales acum, în sezonul rece. Se prepară imediat, ne sunt necesare doar câteva minute pentru a le înăbuși puțin și pot fi mâncate alături de lactate, somon fume sau o conservă de pește, devenind astfel o masa consistentă.

Mâncatul sănătos pe termen lung ne cere uneori doar creativitate, fără niște eforturi prea mari. Din fericire, avem întotdeauna la îndemână alternative alimentare mai bune – trebuie doar să ne dorim să facem aceste alegeri!

Cori Grămescu este coach de lifestyle și nutriție, pasionată de îndrumarea oamenilor către vieți mai echilibrate și fericite prin exercitiu de dezvoltare personală.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.