Sfaturi

Acum 5 luni

De ce să nu arunci niciodată la gunoi bateriile uzate?

Atunci când își încheie ciclul de viață și nu mai sunt folositoare, bateriile se pot  transforma în mici bombe ecologice! De exemplu, mercurul conținut de o singură baterie de ceas poate polua 500 de litri de apă pe o perioada de 50 de ani.

 

Bateriile și acumulatorii uzați sunt cele mai periculoase și poluante deșeuri municipale pe care oamenii le generează.

Cu toate că nu ar trebui să intre în categoria „deșeuri municipale”, lipsa de informație sau absența mijloacelor de colectare, îi determină pe unii cetățeni să arunce bateriile vechi la coșul de gunoi.

Atunci când acestea sunt aruncate la întâmplare, bateriile suferă un proces de oxidare, iar substanțele periculoase (nichel, mercur, cadmiu, plumb) intră în pânza freatică și ajung în apa potabilă. Aceste metalele grele eliberate afectează atât mediul, cât și sănătatea oamenilor, fiind asociate cu afecţiuni grave ale  sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer şi alte disfuncţionalităţi critice.
Riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât gestionarea greșită a deșeurilor de baterii are acțiune imediată! Vestea bună e că bateriile conțin materiale care pot fi reciclate și folosite pentru a crea alte baterii, piese de argint,vase și crose de golf, piese din oțel sau pot intra în compoziția agregatului de asfalt rutier. Prin reciclarea metalelor conținute de baterii se economisesc materii prime și energie.
Metale valoroase sunt transformate în alte bunuri și alte materii prime secundare.
De exemplu, dintr-o tonă de baterii alcaline, pot fi recuperate 330 kg de zinc și compuși de zinc și 240 de kg de aliaj pe baza de fier si nichel, iar din 1000 de baterii portabile se pot obtine 190 kg de fier utilizat in industrie.
Strânge toate bateriile vechi într-un recipient special și fii pregătit să reciclezi!

În peste 500 magazine LaDoiPași vei găsi cutii speciale pentru colectarea bateriilor uzate! În plus, pentru fiecare 5 baterii uzate predate, vei primi în schimb o baterie nouă!

Te așteptăm să #ReciclămÎmpreună În fiecare an la gropile de gunoi din România ajung 50 de milioane de baterii! Te rugăm să nu fii printre cei care polueaza! Reciclează!

Imagine sfat: Bateriile și acumulatorii uzați sunt cele mai periculoase și poluante deșeuri municipale pe care oamenii le generează.
X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.

« inapoi la sfaturi