Reciclare

De ce să reciclezi bateriile uzate în rețeaua de magazine LaDoiPași?

November 14, 2019

Anual 50 de milioane de baterii uzate sfârșesc la gropile de gunoi, iar fiecare dintre acestea reprezintă o mică bombă ecologică pentru om și natură. Când bateriile vechi sunt aruncate la gunoi, în sol sunt eliminate substanțele periculoase cum ar fi nichel, mercur, cadmiu, plumb. Acestea pot ajunge apoi în pânza freatica, iar de acolo în apa potabilă. Așa se face că uneori, fără să bănuim măcar ajungem să ingerăm substanțele chimice din baterii prin ceea ce consumăm. În decursul unui an, un român obișnuit achiziționează în medie cel puțin 2 baterii tip pastilă și 10 baterii portabile AA și AAA și aruncă în jur de 8 baterii. Ce se întâmplă dacă le aruncăm printre resturile menajere? Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) împreună cu rețeaua de magazine LaDoiPași încearcă să găsească soluții adecvate pentru a răspunde acestei provocări, cum ar fi colectarea specială. Iată 5 motive să reciclezi bateriile vechi în rețeaua de magazine LaDoiPași!

 

1. Protejezi sănătatatea ta și a familiei tale

O baterie aruncată la întâmplare, plantează automat „semințe” de cadmiu, mercur sau litiu, din care vor crește viitoare plante. Ingerate de animale, apoi de om, prin lanțul trofic, substanțele toxice ajung înapoi la oameni doar ca într-o formulă mult mai periculoasă și mai toxică. Metalele grele eliberate de bateriile aruncate la groapa de gunoi cauzează afecțiuni grave ale sistemului nervos și respirator și sunt asociate cu bolile de inima, cancer și alte disfuncționalități critice. Cea mai sigură cale de a elimina aceste riscuri este colectarea selectivă a bateriilor vechi!

2. Protejezi mediul înconjurător

Bateriile și acumulatorii uzați sunt cele mai periculoase deșeuri municipale generate, cu un impact nociv atât asupra sănătații umane și mediului înconjurător. Prin reciclare se economisesc resurse și se pot recupera resurse importante – oțel, zinc, plumb, ce pot fi refolosite în alte industrii.

3. Ești recompensat

În magazinele LaDoiPași, oamenii care predau minim 5 baterii uzate, primesc în schimb o baterie nouă! Tu de ce nu ai profita de această ocazie pentru a economisi și a fi mai atent cu natura?

4. E ușor, aproape și la îndemână

E simplu și la îndemână să găsești un magazin LaDoiPași. În plus, prin aplicația mobilă „Unde Reciclăm”, hartă interactivă pusă la dispoziție de SNRB, poți identifica cel mai apropiat magazin LaDoiPași unde poți preda bateriile!

5. Devii un exemplu în comunitatea ta!

Reciclarea nu mai e de mult un „moft” sau o datorie a ecologiștilor care trebuie să salveze planeta, ci o problemă reală pentru fiecare dintre noi, indiferent de rolul în care ne aflăm. Fii un exemplu printre prieteni și cunoscuți și colectează selectiv bateriile! Iar dacă ai copii în familie, exemplu tău este foarte puternic pentru aceștia. În plus, gândește-te ce lași în urma pentru ei.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.