Reciclare

Reciclare baterii uzate - de ce este importantă reciclarea bateriilor pentru sănătatea noastră și pentru mediu?

April 05, 2019

« înapoi la sfaturi

Știai că durata procesului de degradare a unei baterii în natură este estimată la +7000 de ani? Din acest motiv, reciclarea bateriilor trebuie luată cât mai în serios posibil și făcuți pași mici, dar eficienți pentru a te asigura că reciclarea este realizată în mod corespunzător. Ca atare, materialele din care sunt făcute bateriile nu reprezintă o amenințare la adresa sănătății noastre în timpul utilizării acestora, dar bateriile aruncate în mod necorespunzător pot avea consecințe negative pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător datorită metalelor grele pe care le conțin.

Reciclare baterii - ce tipuri de baterii pot fi refolosite?

Bateriile sunt realizate din metale precum: plumbul, cadmiul, mercurul, iar unele conțin și acizi pentru a genera energie electrică. Aceste materiale sunt extrem de toxice și dăunătoare și ajung în mediul înconjurător dacă nu sunt eliminate corespunzător.

Bateriile de uz casnic, de unică folosință sau reîncărcabile, sunt cele mai comune tipuri de baterii care alimentează dispozitivele pe care le folosești în fiecare zi.

Următoarele tipuri de baterii sunt reciclabile în mod obișnuit:

  • Bateriile alcaline din lanterne, calculatoare, jucării, alarme de fum, ceasuri etc.
  • Baterii tip buton din ceasuri, aparate auditive, jucării, felicitări etc.
  • Bateriile litiu-ion din laptop-uri, camere video, telefoane mobile etc.
  • Bateriile nichel-cadmiu (NiCd) și nichel metal hidrid (NiMH) din scule electrice, aparate foto, telefoane mobile, calculatoare etc.

Cum afectează mediul înconjurător componentele chimice din baterii?

Bateriile pot provoca daune fără precedent mediului prin poluare sub diverse forme:

● Poluarea solului

Bateriile care sunt aruncate în mod accidental ajung în coșul de gunoi și, eventual, în depozitele de deșeuri. Treptat, carcasa care le acoperă se corodează și chimicalele nocive din interiorul bateriei se pot scurge, contaminând terenul cu metale grele și acizi. Unele baterii pot exploda sau chiar se pot aprinde în depozitele de deșeuri.

● Poluarea apei

Din depozitele de deșeuri, substanțele din baterii pot să formeze o supă toxică, numită levigat, care poate intra în pânza freatică contaminând-o.

● Poluarea aerului

Incinerarea bateriilor provoacă poluarea aerului, ceea ce reprezintă un pericol serios pentru mediu deoarece toate bateriile pot elibera substanțe chimice nocive conținute în interiorul lor.

Beneficiile de reciclare ale bateriei

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile reciclării bateriilor:

  • Reducerea deșeurilor din depozite;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice globale;
  • Conservarea resurselor naturale, cum ar fi metalele și mineralele;
  • Prevenirea poluării prin reducerea necesității de a colecta noi materii prime;
  • Economisirea energiei;
  • Revalorizarea aliajelor și metalelor, sunt utilizate în multe industrii.

Cum sunt reciclate bateriile uzate?

Reciclarea bateriei este practica de reutilizare și reprocesare a bateriilor, menită să reducă numărul de baterii care sunt eliminate ca deșeuri.

Există modalități de recuperare și reutilizare a materiei prime conținute în acestea chiar și după epuizarea potențialului lor energetic. Multe dintre bateriile colectate sunt dezmembrate cu foarte mare atenție, iar componentele lor sunt separate și reutilizate. Pe scurt, reciclarea bateriilor este o soluție sigură și ecologică pentru tine și pentru planeta noastră.

Unde se pot colecta bateriile uzate?

Ne dorim să vă oferim un sprijin în a vă dezvolta o atitudine responsabilă față de deșeuri. De aceea, dacă aveți baterii care trebuie reciclate, cutiile de colectare din fiecare magazin LaDoiPași vă oferă o soluție convenabilă pentru a contribui într-un mod benefic la procesul de reciclare. Un pas mic, dar cu mare însemnătate.

Odată ce bateriile sunt colectate în magazinele LaDoiPași, acestea vor ajunge la furnizori pentru sortare, iar materialele recuperate vor putea fi folosite pentru produse noi.

La fel ca multe alte inițiative de protejare a mediului, reciclarea bateriilor se bazează pe angajamentul nostru, al oamenilor, așa că încercați să rezistați tentației de a arunca bateriile la coșul de gunoi, ci să le duceți într-un punct de colectare corespunzător pentru a ajuta la protejarea mediului pentru viitor, oferit de punctele de colectare din magazinele LaDoiPași.

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.