Cozonac cu halva și nucă - Laura Adamache

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 550 gr făină de cozonac
  • 7 gr drojdie uscată
  • 200 ml lapte călduț
  • 80 gr unt moale
  • 2 ouă medii
  • 100 gr zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Fine Life
  • 1 lingură coajă de portocală rasă
  • 1 vârf de cuţit sare
  • 200 gr halva cu cacao Fine Life
  • 200 gr miez nucă Fine Life
  • 3 albușuri + un vârf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat Fine Life
  • 1 gălbenuș de ou + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacul)
  • 1 lingură zahăr tos (pentru pudrat cozonac)
  • 3 jumătăți miez nucă (pentru ornat)
Găsește magazinul apropiat

Mod de preparare aluat de cozonac pufos

  1. Punem făina în vasul mixerului, adăugăm drojdia uscată și amestecăm.
  2. Punem laptele într-o crăticioară, adăugăm zahărul, zahărul vanilat, untul și coaja rasă de portocală. Amestecăm bine și îl lasam pe foc mic până când zahărul este dizolvat complet.
  3. Lăsăm amestecul de lapte și unt să se răcească (temperatura ideală este de 35°C, deci ușor călduț).
  4. Turnăm amestecul lichid peste făină și începem să frământăm (eu am folosit robotul de bucătărie cu paletă metalică pentru frământare).
  5. Când aluatul capătă consistență, adăugăm ouăle și sarea și frământăm în continuare până când devine elastic (cca 20 de minute la viteză medie).
  6. Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm să dospească într-un loc cald, ferit de curent, pentru cca 1 ora sau până își dublează volumul.

Mod de preparare umplutură de halva și nucă pentru cozonac

  1. Macinăm nucile foarte fin.
  2. Tăiem halvaua în bucăți potrivite și o macinăm și pe ea la robot sau o dăm prin răzătoare.
  3. Amestecăm nucile, halvaua și zahărul vanilat.
  4. Într-un vas separat, mixăm albușurile amestecate cu sarea, până când capătă o consistență fermă.
  5. Adăugăm albușurile bătute peste amestecul de halva și nuci și amestecăm până la omogenizare.

Cum se formează acest cozonac bun și pufos

  1. Răsturnăm aluatul dospit pe planul de lucru, ușor uns cu ulei, și îl împărțim în două bucăți egale.
  2. Întindem cu mână, nu cu făcălețul, fiecare bucată de aluat, într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunea formei.
  3. Ungem uniform ambele foi de aluat de cozonac cu umplutura de halva și nuci.
  4. Rulăm fiecare foaie și strangem cu grijă capetele.
  5. Împletim rulourile obtinuțe și așezăm cozonacul în forma tapetată cu unt și hârtie de copt.
  6. Acoperim cozonacul cu un șervet de bumbac și îl lăsăm să dospească înca 30 de minute, într-un loc cald.
  7. Dupa ce a dospit, îl ungem cu amestecul de gălbenuș și lapte, îl pudrăm cu zahăr tos și așezăm câte o jumătate de miez de nucă pe fiecare bucată a cozonacului.
  8. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45-50 minute sau până când se rumenește frumos.
  9. După ce îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească în formă cca 4-5 minute, apoi îl răsturnăm pe un grătar. Eliminăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească.

Ideal ar fi să lăsam acest cozonac fraged și pufos să se răcească înainte să îl tăiem, dar, dacă nu reușiți să faceți acest lucru, vă înțeleg perfect

Poftă bună și sărbători fericite!

Rețetă creată pentru LaDoiPași de Laura Adamache, blogger si fotograf culinar, autoarea unei serii de cărți de rețete de mare succes.

O servim calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Masa de Crăciun nu este completă fără un cozonac pufos, nu-i așa? În fiecare an, când coc cozonacii, îmi amintesc de anii frumoși și liniștiți ai copilăriei. Mami pregătea sarmalele, iar tatăl meu făcea cârnații și pâinea. Bunica se ocupa de cozonaci și prăjituri. Vă spun sincer, cozonac pufos ca la bunica, eu nu am mâncat până acum! Frământa aluatul cu atâta pricepere și dragoste, încat era o adevărată plăcere să o urmărești.


O minunăție de cozonaci pufoși ieșeau din cuptorul bunicii, iar eu și fratele meu nu reușeam niciodată să așteptăm să se răcească. Mereu rupeam câte un colțișor din cozonacii fierbinți și îl savuram cu poftă.


Astăzi vă propun să încercați această rețetă de cozonac pufos cu halva și nuca, are o aromă deosebită și chiar nu se face greu deloc. Întreaga familie se va bucura de gustul acestui cozonac care se rupe fâșii. Eu am rămas cu obiceiul din copilărie, nu am răbdare să aștept să se răcească complet, așa că l-am tăiat cât încă era călduț. Nimic nu se compară cu o felie caldă de cozonac de casă pufos.


Pentru cel mai pufos cozonac, am folosit ingrediente de la magazinul meu de încredere, LaDoiPași. Acolo am găsit tot ce imi trebuie: halva de floarea soarelui cu cacao, drojdie uscată, zahăr vanilat și miez de nucă.
După ce m-am întors de la cumpărături, m-am apucat imediat de treabă. Haideți să vedem împreuna cum se face cel mai pufos cozonac

Ciorba de potroace - remediu natural pentru sănătatea organismului

Ciorba de potroace este cel mai bun aliment remediu după o noapte de petrecere, cu excese culinare. Este ciorba delicioasă în diminețile târzii, care te aj...

Vezi rețeta completă

Cozonac cu halva și nucă - Laura Adamache

Vezi rețeta completă

Rețetă sarmale - cum să faci cele mai bune sarmale pentru masa de sărbători

Nu mai este foarte mult timp până când gospodinele vor începe pregătirile pentru mesele festive de sărbători. Și pentru că de pe masa românilor nu lip...

Vezi rețeta completă

Spaghete cu roșii uscate și oregano - Rețetă de la Laura Adamache

Cu doar câteva ingrediente, obținem o rețetă de paste absolut minunata! Este incredibil cât sunt de gustoase aceste spaghete cu roșii uscate. Gustul dulce...

Vezi rețeta completă