De pe masa de Paște nu trebuie să lipsească cozonacul tradițional, nu-i așa?
În fiecare an, mamele și bunicile noastre coc acești cozonaci pufoși și incredibil de gustoși, a căror parfum puternic și special îl simțim peste tot, și fără de care sărbătoarea aceasta minunată nu ar fi completă.
Astăzi vă propunem să încercați o rețetă de cozonac un pic diferită, cu halva și nuca. ușor de preparat, pufos și delicios!
Ingrediente:
- făină - 550g
- drojdie uscată - 7g
- lapte cald -200 ml
- unt moale - 80g
- 2 ouă medii
- zahăr -200g
- zahăr vanilinat - 1 plic
- coajă de portocală rasă - 1 lingura
- sare - un vârf de cuțit
Vă propunem ingredientele marca Fine Life din oferta curenta LaDoiPași - valabilă în perioada 5-30 aprilie 2023.
Mod de preparare aluat de cozonac pufos
- Punem făina în vasul mixerului, adăugăm drojdia uscată și amestecăm.
- Punem laptele într-o crăticioară, adăugăm zahărul, zahărul vanilinat, untul și coaja rasă de portocală. Amestecăm bine și îl lasam pe foc mic până când zahărul este dizolvat complet.
- Lăsăm amestecul de lapte și unt să se răcească (temperatura ideală este de 35°C, așadar, laptele trebuie să fie ușor călduț).
- Turnăm amestecul lichid peste făină și începem să frământăm, fie manual, fie cu ajutorul robotului de bucătărie.
- Când aluatul capătă consistență, adăugăm ouăle și sarea și frământăm în continuare până când devine elastic (cca 20 de minute la viteză medie).
- Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm să dospească într-un loc cald, ferit de curent, pentru cca 1 ora sau până își dublează volumul.
Ingrediente umplutură:
- halva cu cacao - 200g
- miez de nucă - 200g
- 3 albușuri + un vârf de sare
- 1 gălbenus de ou + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacul)
- 1 lingura de zahăr tos - pentru prudat cozonacul
Mod de preparare umplutură
- Macinăm nucile foarte fin.
- Tăiem halvaua în bucăți potrivite și o macinăm și pe ea la robot sau o dăm prin răzătoare.
- Amestecăm nucile, halvaua și zahărul vanilinat.
- Într-un vas separat, mixăm albușurile amestecate cu sarea, până când capătă o consistență fermă.
- Adăugăm albușurile bătute peste amestecul de halva și nuci și amestecăm până la omogenizare.
Cum se formează acest cozonac bun și pufos
- Răsturnăm aluatul dospit pe planul de lucru, ușor uns cu ulei, și îl împărțim în două bucăți egale.
- Întindem cu mână, nu cu făcălețul, fiecare bucată de aluat, într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunea formei.
- Ungem uniform ambele foi de aluat de cozonac cu umplutura de halva și nuci.
- Rulăm fiecare foaie și strângem cu grijă capetele.
- Împletim rulourile obtinuțe și așezăm cozonacul în forma tapetată cu unt și hârtie de copt.
- Acoperim cozonacul cu un șervet de bumbac și îl lăsăm să dospească înca 30 de minute, într-un loc cald.
- Dupa ce a dospit, îl ungem cu amestecul de gălbenuș și lapte, îl pudrăm cu zahăr tos și așezăm câte o jumătate de miez de nucă pe fiecare bucată a cozonacului.
- Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45-50 minute sau până când se rumenește frumos.
- După ce îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească în formă cca 4-5 minute, apoi îl răsturnăm pe un grătar. Eliminăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească.
Știm cu toții, cozonacul se servește rece, dar, dacă nu reușiți să faceți acest lucru, nimic nu este mai bun decât o felie de cozonac cald, nu-i așa?
Poftă bună și sărbători fericite!