Cozonac cu halva și nucă

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 550 gr făină de cozonac
  • 7 gr drojdie uscată
  • 200 ml lapte călduÈ›
  • 80 gr unt moale
  • 2 ouă medii
  • 100 gr zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Fine Life
  • 1 lingură coajă de portocală rasă
  • 1 vârf de cuÅ£it sare
  • 200 gr halva cu cacao Fine Life
  • 200 gr miez nucă Fine Life
  • 3 albuÈ™uri + un vârf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat Fine Life
  • 1 gălbenuÈ™ de ou + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacul)
  • 1 lingură zahăr tos (pentru pudrat cozonac)
  • 3 jumătăți miez nucă (pentru ornat)
Găsește magazinul apropiat

De pe masa de Paște nu trebuie să lipsească cozonacul tradițional, nu-i așa?

În fiecare an, mamele și bunicile noastre coc acești cozonaci pufoși și incredibil de gustoși, a căror parfum puternic și special îl simțim peste tot, și fără de care sărbătoarea aceasta minunată nu ar fi completă.
Astăzi vă propunem să încercați o rețetă de cozonac un pic diferită, cu halva și nuca. ușor de preparat, pufos și delicios!

 

Ingrediente: 

  1. făină - 550g
  2. drojdie uscată - 7g
  3. lapte cald -200 ml
  4. unt moale - 80g
  5. 2 ouă medii
  6. zahăr -200g
  7. zahăr vanilinat - 1 plic
  8. coajă de portocală rasă - 1 lingura
  9. sare - un vârf de cuțit

Vă propunem ingredientele marca Fine Life din oferta curenta LaDoiPași - valabilă în perioada 5-30 aprilie 2023.

 

Mod de preparare aluat de cozonac pufos

  1. Punem făina în vasul mixerului, adăugăm drojdia uscată și amestecăm.
  2. Punem laptele într-o crăticioară, adăugăm zahărul, zahărul vanilinat, untul și coaja rasă de portocală. Amestecăm bine și îl lasam pe foc mic până când zahărul este dizolvat complet.
  3. Lăsăm amestecul de lapte și unt să se răcească (temperatura ideală este de 35°C, așadar, laptele trebuie să fie ușor călduț).
  4. Turnăm amestecul lichid peste făină și începem să frământăm, fie manual, fie cu ajutorul robotului de bucătărie.
  5. Când aluatul capătă consistență, adăugăm ouăle și sarea și frământăm în continuare până când devine elastic (cca 20 de minute la viteză medie).
  6. Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm să dospească într-un loc cald, ferit de curent, pentru cca 1 ora sau până își dublează volumul.

 

Ingrediente umplutură:

  1. halva cu cacao - 200g
  2. miez de nucă - 200g
  3. 3 albușuri + un vârf de sare
  4. 1 gălbenus de ou + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacul)
  5. 1 lingura de zahăr tos - pentru prudat cozonacul

 

Mod de preparare umplutură

  1. Macinăm nucile foarte fin.
  2. Tăiem halvaua în bucăți potrivite și o macinăm și pe ea la robot sau o dăm prin răzătoare.
  3. Amestecăm nucile, halvaua și zahărul vanilinat.
  4. Într-un vas separat, mixăm albușurile amestecate cu sarea, până când capătă o consistență fermă.
  5. Adăugăm albușurile bătute peste amestecul de halva și nuci și amestecăm până la omogenizare.

 

Cum se formează acest cozonac bun și pufos

  1. Răsturnăm aluatul dospit pe planul de lucru, ușor uns cu ulei, și îl împărțim în două bucăți egale.
  2. Întindem cu mână, nu cu făcălețul, fiecare bucată de aluat, într-o foaie dreptunghiulară de dimensiunea formei.
  3. Ungem uniform ambele foi de aluat de cozonac cu umplutura de halva și nuci.
  4. Rulăm fiecare foaie și strângem cu grijă capetele.
  5. Împletim rulourile obtinuțe și așezăm cozonacul în forma tapetată cu unt și hârtie de copt.
  6. Acoperim cozonacul cu un șervet de bumbac și îl lăsăm să dospească înca 30 de minute, într-un loc cald.
  7. Dupa ce a dospit, îl ungem cu amestecul de gălbenuș și lapte, îl pudrăm cu zahăr tos și așezăm câte o jumătate de miez de nucă pe fiecare bucată a cozonacului.
  8. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45-50 minute sau până când se rumenește frumos.
  9. După ce îl scoatem din cuptor, îl lăsăm să se răcească în formă cca 4-5 minute, apoi îl răsturnăm pe un grătar. Eliminăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească.

Știm cu toții, cozonacul se servește rece, dar, dacă nu reușiți să faceți acest lucru, nimic nu este mai bun decât o felie de cozonac cald, nu-i așa?

Poftă bună și sărbători fericite!

 

Se serveste rece, este delicios!

Pofta buna!

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă

Gătește în funcție de sezon: fructe de toamnă

Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.

Vezi rețeta completă

Cina este gata! Rețete rapide pentru serile din timpul săptămânii

Uneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...

Vezi rețeta completă