sticker icon

Bucătar amator

rating star rating star

Fasole cu cârnați

Mai sunt câteva zile până ce Romania se îmbracă în haine de sărbătoare iar oamenii își spun “La mulți ani!” cu ocazia Zilei Naționale.

Mult așteptata paradă se apropie și ce poate fi mai bun după câteva ore de stat în frig și privit militarii ce defilează mândri pe sub Arcul de Triumf decât un vin fiert și o delicioasă fasole cu cârnați, devenită tradiție de 1 Decembrie.

Haideți să descoperim împreună o rețetă simpla și gustoasa de fasole boabe cu cârnați proaspeți de porc prăjiți și un sos de roșii aromat.

Ingrediente pentru rețeta de fasole cu cârnați

  • 500 g cârnați proaspeți de porc
  • 500 g fasole boabe uscată
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 morcovi
  • 1 rădăcină de păstărnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel (opțional)
  • 1 țelină mica (sau o felie de cca. 100 g)
  • 100 ml ulei
  • sare, piper
  • 2 foi de dafin
  • 500 ml suc de roșii (sau conservă de 400 g de roșii cuburi, passata)
  • verdeață pentru decor

Mod de preparare a rețetei de fasole cu cârnați

Pasul 1

Înainte de preparare, fasolea se ține în apă pentru 8-10 ore. Ulterior se pune la fiert în apă rece, iar când începe să clocotească se schimbă apa. Acest procedeu se repetă de doua ori pentru ca fasolea să devina mai ușor digerabilă.
De fiecare dată când ajunge la punctul de fierbere cronometrăm 10-15 minute după care o luam de pe foc, scurgem apa și punem una nouă. După ce aruncăm și a doua apă clătim boabele de fasole sub jet de apă rece (într-o strecurătoare). Punem din nou fasolea la fiert în apă rece adăugând și o linguriță de sare. Fierbem fasolea pentru încă 30 de minute, după care stingem focul și scurgem boabele fierte de fasole.

Pasul 2

Tăiem rondele morcovii, iar ceapa și albiturile le tocăm mărunt. Alegem o cratiță potrivită și călim legumele tăiate, împreună cu 3-4 linguri de ulei și un praf de sare, până devin translucide și s-au înmuiat un pic. Aceasta etapa durează 5-7 minute.

Pasul 3

Scoatem legumele și în locul lor punem la prăjit carnații tăiați rondele mai mari. După ce aceștia se prăjesc bine, adaugăm legumele călite anterior și 2 cești de apă. Se lasă totul să fiarbă aproximativ 30 de minute.

La sfârșit adaugăm fasolea fiartă și scursă cu cele 2 foi de dafin, sare și un praf de piper negru măcinat. Amestecăm totul bine și turnăm deasupra sucul de roșii sau passata. Completăm cu o ceașcă de apa și lasam să fiarbă alte 15-20 de minute, fără capac.

Stingem focul, punem deasupra verdeața tăiată mărunt pentru decor și acoperim cu un capac. Mâncarea de fasole cu cârnați se servește fierbinte, asezonata cu murături .

 Poftă bună! La mulți ani, Romania!

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

10 Idei de Mâncare Sănătoasă și Gustoasă pentru Seară

În funcție de cum ne-a fost ziua, seara vrem să ne distrăm sau să ne relaxăm. Dar să nu uităm că dacă o masă bună ne poate aduce multă plăcere, m...

Vezi rețeta completă

3 Rețete Delicioase cu Fasole

Fasolea este unul dintre cele mai vechi alimente cultivate, având o istorie de mii de ani. Provenind din diferite colțuri ale lumii, ea e prezentă în aproap...

Vezi rețeta completă

Murături asortate: delicii garantate

Cum se face mai răcoare, cum ne gândim că vine iarna! Dar nu e nimic, ne putem pregăti din timp: scoatem hainele groase, pantofii și cizmele, punem bine sa...

Vezi rețeta completă

Rețete de desert fără coacere

Când ai poftă de ceva dulce, dar nu vrei să stai în căldura din bucătărie, deserturile fără coacere sunt o idee excelentă! Există rețete rapide, uș...

Vezi rețeta completă