Musaca - rețetă tradițională grecească

Ingrediente

 

  1. 700 g cartofi, decojiți și tăiați rondele subțiri
  2. 3 vinete, decojite și tăiate rondele subțiri
  3. 2 dovlecei, decojiți și tăiați rondele subțiri
  4. 3 cepe, tocate mărunt
  5. 4 caței de usturoi, tocați mărunt
  6. 2 linguri de scorțișoară măcinată
  7. 1,5 linguriță oregano uscat
  8. 500 g carne tocată (la alegere, carne de vită, porc sau miel, sau un amestec) 
  9. 2 linguri piure de roșii
  10. 200 ml vin roșu
  11. 400 ml passata de roșii
  12. 1 frunză de dafin
  13. 1 baton de scorțișoară
  14. 1,2 l lapte
  15. 100 g unt nesărat
  16. 125 g făină simplă
  17. 1 linguriță praf de copt
  18. 80 g brânză dură maturată rasă
  19. 3 ouă
  20. 2 linguri ulei de măsline
  21. 1 nucșoară intreagă, pentru ras

 

Mod de preparare

  1. Mod de preparare

    Legumele

    Preîncălziți cuptorul la 180°C. Așezați cartofii tăiați felii și vinetele pe câteva tăvi de copt și ungeți cu ulei de măsline. Se condimentează și se coc la cuptor timp de 35-40 de minute, până devin aurii. Scoateți și lăsați deoparte.

    Compoziția

    Între timp, turnați câteva linguri de ulei de măsline într-o cratiță mare, la foc mediu-mic. Se călesc ceapa și usturoiul timp de 10 minute, până încep să se înmoaie. Se adaugă scortișoară macinată, oregano și toată carnea tocată. Amestecați totul cu o lingură de lemn și măriți puțin focul. Se prăjește până la evaporarea lichidelor și modificarea culorii cărnii.

    Adăugați vinul și lăsați să fiarbă totată compoziția timp de 5 minute până când vinul scade mai mult de jumătate, adăugând apoi roșiile pasate, foile de dafin și batonul de scorțișoară ras. Condimentați generos după preferință și fierbeți la foc mic timp de 30 de minute, până ce se îngroașă și scade.

    Sosul

    Topiți untul într-o cratiță mare la foc mediu și amestecați făina și praful de copt. După ce s-a făcut ca o pastă, începeți să amestecați încet laptele încălzit în prealabil, până obțineți un sos alb omogen. Îl veți lăsa să se îngroaşe la foc mic până ce îmbracă dosul unei linguri. Se rade jumătate din brânza maturată și se adaugă o cantitate generoasă de nucșoară. Asezonați după gust.

    Când atât carnea, cât și sosl alb sunt gata, treceți la pasul următor - coacerea în cuptor - veți avea nevoie de o tavă mare.

    Puneți o treime din vinetele și cartofii copți, precum și dovleceii la baza tăvii și puneți cu lingura jumătate din carnea tocată. Repetați cu cealaltă parte din legumele rămase, restul de carne tocată și incheiați cu ultimul strat de legume.

    Bateți ouăle în sosul alb și turnați peste musaca. Răzuiți brânza rămasă și puneți vasul la cuptor. Coaceți timp de 45 de minute sau până când blatul este auriu și clocotește. Scoatem din cuptor și lăsam la răcit cel puțin 15 minute înainte de servire, sau chiar mai mult.

    Carnea tocată de porc o găsiți în luna martie în magazinele LaDoiPași la un preț imbatabil! Vezi oferta!

 

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă

Mâncărică de cartofi ca la bunica

Ai zice că ce mare lucru să faci o mâncărică de cartofi! Dar, ca să iasă ca la bunica, e nevoie de câteva secrete: de la cum să nimerești textura potr...

Vezi rețeta completă

Cum să faci un pane mai mult ca perfect

Pane-ul este un tip de preparat culinar în care un ingredient de bază (poate fi orice: pui, vită, pește, fructe de mare, legume, cascaval, brânză) este ac...

Vezi rețeta completă