Musaca - rețetă tradițională grecească

Ingrediente

 

  1. 700 g cartofi, decojiți și tăiați rondele subțiri
  2. 3 vinete, decojite și tăiate rondele subțiri
  3. 2 dovlecei, decojiți și tăiați rondele subțiri
  4. 3 cepe, tocate mărunt
  5. 4 caței de usturoi, tocați mărunt
  6. 2 linguri de scorțișoară măcinată
  7. 1,5 linguriță oregano uscat
  8. 500 g carne tocată (la alegere, carne de vită, porc sau miel, sau un amestec) 
  9. 2 linguri piure de roșii
  10. 200 ml vin roșu
  11. 400 ml passata de roșii
  12. 1 frunză de dafin
  13. 1 baton de scorțișoară
  14. 1,2 l lapte
  15. 100 g unt nesărat
  16. 125 g făină simplă
  17. 1 linguriță praf de copt
  18. 80 g brânză dură maturată rasă
  19. 3 ouă
  20. 2 linguri ulei de măsline
  21. 1 nucșoară intreagă, pentru ras

 

Mod de preparare

  1. Mod de preparare

    Legumele

    Preîncălziți cuptorul la 180°C. Așezați cartofii tăiați felii și vinetele pe câteva tăvi de copt și ungeți cu ulei de măsline. Se condimentează și se coc la cuptor timp de 35-40 de minute, până devin aurii. Scoateți și lăsați deoparte.

    Compoziția

    Între timp, turnați câteva linguri de ulei de măsline într-o cratiță mare, la foc mediu-mic. Se călesc ceapa și usturoiul timp de 10 minute, până încep să se înmoaie. Se adaugă scortișoară macinată, oregano și toată carnea tocată. Amestecați totul cu o lingură de lemn și măriți puțin focul. Se prăjește până la evaporarea lichidelor și modificarea culorii cărnii.

    Adăugați vinul și lăsați să fiarbă totată compoziția timp de 5 minute până când vinul scade mai mult de jumătate, adăugând apoi roșiile pasate, foile de dafin și batonul de scorțișoară ras. Condimentați generos după preferință și fierbeți la foc mic timp de 30 de minute, până ce se îngroașă și scade.

    Sosul

    Topiți untul într-o cratiță mare la foc mediu și amestecați făina și praful de copt. După ce s-a făcut ca o pastă, începeți să amestecați încet laptele încălzit în prealabil, până obțineți un sos alb omogen. Îl veți lăsa să se îngroaşe la foc mic până ce îmbracă dosul unei linguri. Se rade jumătate din brânza maturată și se adaugă o cantitate generoasă de nucșoară. Asezonați după gust.

    Când atât carnea, cât și sosl alb sunt gata, treceți la pasul următor - coacerea în cuptor - veți avea nevoie de o tavă mare.

    Puneți o treime din vinetele și cartofii copți, precum și dovleceii la baza tăvii și puneți cu lingura jumătate din carnea tocată. Repetați cu cealaltă parte din legumele rămase, restul de carne tocată și incheiați cu ultimul strat de legume.

    Bateți ouăle în sosul alb și turnați peste musaca. Răzuiți brânza rămasă și puneți vasul la cuptor. Coaceți timp de 45 de minute sau până când blatul este auriu și clocotește. Scoatem din cuptor și lăsam la răcit cel puțin 15 minute înainte de servire, sau chiar mai mult.

    Carnea tocată de porc o găsiți în luna martie în magazinele LaDoiPași la un preț imbatabil! Vezi oferta!

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

 

Salată de paste

Pentru zilele în care nu ai timp să gătești ceva laborios, avem soluția! Salata de paste este un preparat pentru întreaga familie, ușor de realizat, gust...

Vezi rețeta completă

Toast rapid pentru un mic dejun delicios

Savurează un mic dejun rapid, delicios, și hrănitor. Ai nevoie doar de câteva ingrediente proaspete și o pâine bună și gustoasă!

Vezi rețeta completă

Ouă în Purgatoriu - rețetă napoletană cu roșii și ouă

Ouă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în t...

Vezi rețeta completă

Pui întreg la cuptor cu legume și rozmarin

Este atât de simplu să gătești un pui întreg la cuptor! Folosește cu încredere rămurele de rozmarin, usturoi și lămâie pentru un preparat sofisticat,...

Vezi rețeta completă