Pui întreg la cuptor cu legume și rozmarin


Este atât de simplu să gătești un pui întreg la cuptor! Folosește cu încredere rămurele de rozmarin, usturoi și lămâie pentru un preparat sofisticat, cu un aspect ce-ți lasă gura apă și mai presus de toate, incredibil de delicios!

Tot ce trebuie să faci este să urmezi rețeta pregătită! 

 

Ingrediente

 

  • 1 pui întreg de aprox. 2 kg 
  • 2 linguri de sare de presărat exteriorul puiului 
  • 1 lingura sare pentru interiorul puiului
  • 1 lingura piper interior/exterior
  • 2 linguri de unt topit
  • 1 lămâie

 

Garnitură

  • 6 cartofi medii
  • 3 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 căpățână de usutori
  • 4 rămurele de rozmarin proaspăt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ lingură sare
  • ¼ lingură piper negru 

 

Mod de preparare

 

Se va începe cu pregătirea legumelor:

Taie în bucăți mari legumele pentru a-și păstra consistența și a nu se usca în cuptor.

Morcovii - în cuburi mari de aprox. 2 cm;

Cartofii - în 4 sau 6 (dacă sunt foarte mari);

Ceapa - în 4 bucăți mari; dacă o vei tăia în bucăți mici aceasta se va rumeni prea tare.

Usturoiul - în jumătate, paralel cu baza lui; o jumătate va fi pusă cu legumele, iar cealaltă înăuntrul puiului.

Procedează la fel cu lămâia: taie-o în două, o parte pentru interiorul puiului, o parte va fi pusă împreună cu legumele.

 

Așază legumele într-un bol mare și asezonează-le cu uleiul de măsline, sarea și piperul și 2 dintre cele 4 rămurele de rozmarin proaspăt. Amestecă și dă legumele la o parte. 

Pune puiul întreg pe un tocător pentru a-l pregăti. Șterge-l la exterior și interior cu șervețele de hârtie, iar apoi așază-l în tavă. Unge puiul cu cele două linguri topite de unt (și pe față și pe spate) iar apoi asezonează bine puiul la interior și exterior cu sare și piper. Umple puiul cu jumătate de lămâie, jumătate din căpățâna de usturoi și două rămurele de rozmarin proaspăt. Umplerea puiului cu aceste ingrediente va oferi puiului o aromă deosebită.

Adaugă legumele uniform în jurul puiului. Acestea se vor coace atât de bine în zeamă lăsată de pui.

Opțional, poți să legi picioarele puiului, pentru un aspect sofisticat.

Lasă puiul la copt în cuptor la 220 grade celsius pentru 30 de min și la 200 grade pentru încă 20/30 minute.

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Biscuiții lui Moș Crăciun

Biscuiții lui Moș Crăciun au devenit o tradiție și în casele multor români, dar și o bucurie pe care o împărtășim cu cei mici. Pe lângă distracț...

Vezi rețeta completă

Salată de paste

Pentru zilele în care nu ai timp să gătești ceva laborios, avem soluția! Salata de paste este un preparat pentru întreaga familie, ușor de realizat, gust...

Vezi rețeta completă

Toast rapid pentru un mic dejun delicios

Savurează un mic dejun rapid, delicios, și hrănitor. Ai nevoie doar de câteva ingrediente proaspete și o pâine bună și gustoasă!

Vezi rețeta completă

Ouă în Purgatoriu - rețetă napoletană cu roșii și ouă

Ouă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în t...

Vezi rețeta completă