Ouă în Purgatoriu - rețetă napoletană cu roșii și ouă

Ouă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în toate regiunile Italiei, fiecare zonă aducând cu ea ceva diferit rețetei, fiind un deliciu ce poate fi servit atât la micul dejun, cât și la prânz sau cină. Denumirea de Ouă în Purgatoriu vine de la contrastul dintre albul ouălelor și sosul roșu de tomate ce reprezintă sufletele înghițite de flăcările purgatoriului.

 

O variantă foarte asemănătoare a rețetei este cunoscută și în Orientul Mijlociu dar și în Nordul Africii, denumită Shakshuka, în traducere “amestec”, tocmai pentru că rețeta tradițională conține doar un amestec de roșii, ceapă și mirodenii ca bază pentru ouăle poșate.

Rețeta are foarte multe variații pentru că pot fi adăugate diferite ingrediente cum sunt: ciuperci, ardei gras sau capia, brânzeturi și orice alte ingrediente pe placul fiecăruia.

 

Ingrediente:

 

  • 400 g sos de roșii sau 4 roșii marii tocate mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1, 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă mică tocată
  • piper și sare
  • 4 ouă
  • parmezan sau cașcaval/brânză feta
  • busuioc sau pătrunjel tocat

 

Mod de preparare

 

Într-o tigaie largă – (vezi oferta la tigaia din aluminiu valabilă în perioada 5-31 august 2022 în magazinele LaDoiPași) – pune 2 linguri de ulei de măsline și aruncă cei doi căței de usturoi zdrobiți și ceapa tocată. După 2, 3 minute scoate usturoiul și adaugă sosul de roșii sau roșiile tocate. Lasă la foc mic pentru aprox. 10 minute. Adaugă sarea și piperul după gust.

Sparge ouăle peste sos și acoperă tigaia cu un capac pentru încă 5, 8 minute la foc mic, până albușul ouălelor se albește.

La final, condimentează ouăle cu sare și piper, adaugă parmezanul și verdeața tocată.

 

 

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...

Vezi rețeta completă

Gătește în funcție de sezon: fructe de toamnă

Toamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.

Vezi rețeta completă

Cina este gata! Rețete rapide pentru serile din timpul săptămânii

Uneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...

Vezi rețeta completă