Ouă în Purgatoriu - rețetă napoletană cu roșii și ouă

Ouă în Purgatoriu este o rețetă apetisantă, economică și foarte ușor de gătit. Având origini antice napoletane, acest preparat este foarte iubit în toate regiunile Italiei, fiecare zonă aducând cu ea ceva diferit rețetei, fiind un deliciu ce poate fi servit atât la micul dejun, cât și la prânz sau cină. Denumirea de Ouă în Purgatoriu vine de la contrastul dintre albul ouălelor și sosul roșu de tomate ce reprezintă sufletele înghițite de flăcările purgatoriului.

 

O variantă foarte asemănătoare a rețetei este cunoscută și în Orientul Mijlociu dar și în Nordul Africii, denumită Shakshuka, în traducere “amestec”, tocmai pentru că rețeta tradițională conține doar un amestec de roșii, ceapă și mirodenii ca bază pentru ouăle poșate.

Rețeta are foarte multe variații pentru că pot fi adăugate diferite ingrediente cum sunt: ciuperci, ardei gras sau capia, brânzeturi și orice alte ingrediente pe placul fiecăruia.

 

Ingrediente:

 

  • 400 g sos de roșii sau 4 roșii marii tocate mărunt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1, 2 căței de usturoi
  • 1 ceapă mică tocată
  • piper și sare
  • 4 ouă
  • parmezan sau cașcaval/brânză feta
  • busuioc sau pătrunjel tocat

 

Mod de preparare

 

Într-o tigaie largă – (vezi oferta la tigaia din aluminiu valabilă în perioada 5-31 august 2022 în magazinele LaDoiPași) – pune 2 linguri de ulei de măsline și aruncă cei doi căței de usturoi zdrobiți și ceapa tocată. După 2, 3 minute scoate usturoiul și adaugă sosul de roșii sau roșiile tocate. Lasă la foc mic pentru aprox. 10 minute. Adaugă sarea și piperul după gust.

Sparge ouăle peste sos și acoperă tigaia cu un capac pentru încă 5, 8 minute la foc mic, până albușul ouălelor se albește.

La final, condimentează ouăle cu sare și piper, adaugă parmezanul și verdeața tocată.

 

 

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Delicii cu Ciocolată gata imediat

Uneori avem poftă de ceva delicios, dar și rapid și eventual fără prea multe calorii. Cum să facem ceva și fără mult zahăr, dar și bun?

Vezi rețeta completă

10 Idei de Mâncare Sănătoasă și Gustoasă pentru Seară

În funcție de cum ne-a fost ziua, seara vrem să ne distrăm sau să ne relaxăm. Dar să nu uităm că dacă o masă bună ne poate aduce multă plăcere, m...

Vezi rețeta completă

3 Rețete Delicioase cu Fasole

Fasolea este unul dintre cele mai vechi alimente cultivate, având o istorie de mii de ani. Provenind din diferite colțuri ale lumii, ea e prezentă în aproap...

Vezi rețeta completă

Murături asortate: delicii garantate

Cum se face mai răcoare, cum ne gândim că vine iarna! Dar nu e nimic, ne putem pregăti din timp: scoatem hainele groase, pantofii și cizmele, punem bine sa...

Vezi rețeta completă