Rețetă mucenici moldovenești de post

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 500 gr făină
  • 500 gr nucă măcinată
  • 1 Esență de vanilie
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • 1 esență de Rom
  • 400 gr miere
  • 0 Sare
  • 25 gr drojdie
  • 3 lingură ulei
Găsește magazinul apropiat

Mucenicii moldovenești sunt nelipsiți pe 9 martie, de ziua Sfinților 40 de Mucenici. Pufoși, aromați și însiropați, acești colăcei în formă de „8” sunt un adevărat deliciu! Rețeta tradițională este simplă și perfectă chiar și pentru cei care țin post. Fără ouă sau lapte, dar la fel de gustoși și parfumați, mucenicii moldovenești se coc în cuptor, apoi sunt îmbibați în sirop dulce, unși cu miere și presărați cu nucă.

Dacă vrei să aduci în casa ta gustul copilăriei, urmează această rețetă și bucură-te de aroma minunată a mucenicilor făcuți cu drag!

  1. Ingrediente:

    • 500 g făină
    • 5-6 linguri de zahăr
    • 1 cană și jumătate de apă
    • 25 g drojdie
    • 3-4 linguri de ulei

    Pentru topping:

    • 200 g nucă măcinată
    • 1 linguriță coajă de lămâie
    • Esență de vanilie
    • 400 g miere lichidă

    Pentru sirop:

    • 2 căni de apă
    • 4-5 linguri de zahăr

    Mod de preparare:

    1. Prepararea aluatului – Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul. Dizolvă drojdia în apă călduță și adaug-o treptat peste făină, împreună cu uleiul. Frământă bine până obții un aluat elastic, care nu se mai lipește de mâini. Acoperă-l și lasă-l la dospit 20-25 de minute.
    2. Formarea mucenicilor – Împarte aluatul în 10-12 bucăți, rulează-le în suluri de aproximativ 25 cm lungime și formează cifra „8”. Așează mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
    3. Coacerea – Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace mucenicii până devin aurii (25-30 de minute).
    4. Pregătirea siropului – Fierbe apa cu zahărul până obții un sirop ușor legat.
    5. Glazurarea și decorarea – După ce mucenicii s-au răcit, scufundă-i în sirop, unge-i cu miere și presară nuca măcinată amestecată cu coaja de lămâie și esența de vanilie.
    6. Servire – Așează-i pe un platou și savurează-i alături de cei dragi!

    Dacă ți-a plăcut rețeta, nu uita să o împărtășești și cu prietenii tăi!

    Poftă bună!

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Mascarpone, Ricotta sau Burrata?

Mascarpone este o cremă de brânză fără sare, așa că se poate folosi și la preparate dulci, și sărate. Seamănă cu o smântână, dar este mai grasă,...

Vezi rețeta completă

Ce băuturi și deserturi poți face cu fructul pasiunii

Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Brazil...

Vezi rețeta completă

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...

Vezi rețeta completă