Bucătar amator
Butter chicken sau pui cu unt în stil indian este o rețetă delicioasă, ce poate fi preparată oricând vrei să aduci aromele orientale în bucătăria ta. Bucățile suculente de pui marinat, se întrepătrund cu sosul de roșii delicios, aromat cu ghimbir, usturoi și neapărat cu garam masala – celebrul condiment indian, cel care dă o notă distinctivă acestui preparat. Peste toate acestea se adaugă smântână de gătit și unt. Servit cu orez basmatic și lipii dospite naan este abolut delicios.
Începem cu marinarea pulpelor de pui, proces ce poate dura între o oră și 8 ore, depinde de cât timp aveți la dispoziție și cât de fraged vreți să vă iasă puiul. Pulpele de pui se taie în bucăți potrivite (de cca. 3-4 cm) și se așază într-o cutie de plastic. Peste bucățile de carne se toarnă iaurtul. Adăugăm usturoiul zdrobit, ghimbirul ras, zeama de lămâie, garam masala, sarea și boiaua iute. Amestecăm totul cu o lingură astfel încât carnea să fie bine acoperită de marinada cremoasă de iaurt. Acoperim cutia cu un capac și o punem la frigider unde o ținem 8 ore.
După scurgerea acestui timp scoatem cutia din frigider și din ea bucățile de carne. Le tamponăm bine cu șervete absorbante și apoi le stropim cu 2 linguri de ulei și le amestecăm. Le lăsam pe masa de bucătărie vreo 60 de minute sau până ce au ajuns la temperatura camerei. Niciodată nu prăjim sau coacem cărnuri reci deoarece devin tari (se contractă fibrele musculare).
Pregătim o tigaie mare în care punem ulei și prăjim bucățile de pui cam 3 minute pe fiecare parte până prind o culoare rumenă. Apoi le scoatem într-un castron și le păstrăm la cald.
În aceeași tigaie, am mai pus un pic de ulei și un pic de unt, și am călit ceapa, tăiată fideluță, cam 5-6 minute, până aceasta s-a înmuiat. Peste punem usturoiul și ghimbirul, amândouă date pe răzătoarea mică. După un minut, adăugăm toate condimentele, și le lăsăm cam 30 de secunde să-și dezvolte aroma. Apoi punem passata de roșii. După ce totul a fiert 5 minute, punem o lingurița de sare, și mai lăsăm 15 minute să fiarbă la foc mic.
Acest amestec se pune în blender și se pasează foarte bine, până devine fin și cremos. După, îl punem înapoi în aceeași tigaie. Când a început să fiarbă, adăugăm bucățile prăjite de pui și le lăsăm pe foc aproximativ 25 de minute. Adăugăm smântână lichidă, o lăsăm pe foc 5 minute și gata. Se servește cu orez basmatic fiert simplu, câteva felii de ghimbir tăiat și smântână lichidă pe deasupra. Se poate servi bineînțeles și cu lipii naan calde.
Poftă bună!
Se serveste calda, este delicioasa!
Pofta buna!
Poate ați văzut în magazinele LaDoiPași mai multe tipuri de orez și v-ați întrebat la ce ar fi bun fiecare: cu bobul lung, scurt, mare, mic, Jasmine, să...
Vezi rețeta completăCartofii sunt, poate, printre cele mai versatile ingrediente. Putem face cartofi prăjiți, piure, fierți cu unt, la cuptor în coajă, cu smântână, putem s...
Vezi rețeta completăChecul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...
Vezi rețeta completăSe apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...
Vezi rețeta completă