Rețetă socată - cum faci cea mai bună socată naturală la tine acasă

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 3 l apă
  • 60 gr flori de soc (5, 6 flori de soc, mari cât palma);
  • 3 lămâi
  • 75 ml suc de lămâie;
  • 500 gr zahăr sau miere
  • 5 gr de drojdie proaspătă
Găsește magazinul apropiat

Băutura naturală, socata, este ideal de consumat în zilele călduroase de vară. Este un preparat pe care îl poți face cu ușurință acasă din flori de soc și pe care îl poți păstra pentru consum o perioadă lungă de timp.

Socata este una dintre băuturile răcoritoare ale verii, care ne aduce aminte de perioada copilărie. Preparată natural, din flori de soc, socata se pregătește repede, are un gust delicios, iar consumată des, băutura aduce o mulțime de beneficii organismului. Iată cum faci cea mai bună rețetă de socată!

Rețetă socată fără zahăr - Cum se prepară

Pentru început, lasă stafidele la deshidratat într-un bol cu apă pentru o noapte. Ulterior, într-un borcan din sticlă adaugă toate ingredientele, peste care adaugă apă plată, aproximativ 3 litri de apă. După ce amesteci bine conținutul, lasă borcanul în  lumina soarelui pentru 3 - 4 zile și amestecă de două ori pe zi (dimineața și seara).

Când este gata, socata fără zahăr se strecoară din borcan în sticle care se închid ermetic și se pune la frigider pentru păstrare.

Trucuri pentru cea mai bună socată

  • Dacă vrei să obții o socată de culoare brună, poți folosi zahăr brut sau zahăr tos, care a fost caramelizat;
  • Pentru a grăbi fermentarea socatei, poți folosi câteva boabe de orez în locul drojdiei proaspete;
  • Socata se poate pregăti în orice sezon, dacă păstrezi flori uscate de soc în pungi de hârtie, într-un loc răcoros;
  • Dacă pregătești socată în extrasezon, ține cont de faptul că aroma florile de soc se mai pierde (odată cu procesul de uscare) și este nevoie să adaugi 2-3 flori de soc uscate în plus în rețeta de socată;

Alte băuturi ce pot fi preparate din soc:

  • Socată acidulată;
  • Socată fără zahăr;
  • Vin de soc;
  • Sirop de soc;
  • Ceai de soc.

Beneficiile socului și consumului de socată pentru organism

  • Ceaiul de soc este un adjuvant natural pentru tratarea tusei, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor aparatului respirator (gripă, bronșită, răceală, gută, faringită);
  • Consumul de ceai de soc ajută la eliminarea retenției de apă din organism, contribuind la dizolvarea excesului de strat adipos;
  • Dacă este consumat cu regularitate, ceaiul de soc are și proprietăți diuretice și laxative;
  • Socul poate fi un remediu excelent și pentru stările febrile, înlocuind cu succes consumul de medicamente precum aspirină sau paracetamol;
  • Socata este un remediu excelent pentru relaxarea organismului și este recomandată pentru consum persoanelor emotive, ajută în depășirea blocajelor;
  • Consumul de socată stimulează secreția de lapte femeilor care alăptează;
  • Băuturile din soc sunt recomandate și împotriva infecțiilor urinare, rinită sau cistită;

Așa faci cea mai bună rețetă de socată chiar la tine acasă. Notează-ți ingredientele necesare și bucură-te de gustul proaspăt al sucului de soc oricând. Nu uita, socata se servește rece pentru un plus de prospețime!

Băutura naturală, socata, este ideal de consumat în zilele călduroase de vară. Este un preparat pe care îl poți face cu ușurință acasă din flori de soc și pe care îl poți păstra pentru consum o perioadă lungă de timp. 

Se serveste calda, este delicioasa!

Pofta buna!

Orez cu pui: românesc, italienesc, indian, arăbesc și chinezesc

Poate ați văzut în magazinele LaDoiPași mai multe tipuri de orez și v-ați întrebat la ce ar fi bun fiecare: cu bobul lung, scurt, mare, mic, Jasmine, să...

Vezi rețeta completă

Cartofi gratinați la cuptor

Cartofii sunt, poate, printre cele mai versatile ingrediente. Putem face cartofi prăjiți, piure, fierți cu unt, la cuptor în coajă, cu smântână, putem s...

Vezi rețeta completă

Checul: de la aperitiv la desert

Checul este un preparat extrem de versatil, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca desert. De-a lungul anilor, acest preparat simplu și gustos a e...

Vezi rețeta completă

Cum să faci pască fără aluat

Se apropie Paștele așa că putem începe să facem planuri deja: ce vrem să gătim? Cozonac, Pască, Drob, friptură de miel, ouă umplute? Astăzi ne-am gâ...

Vezi rețeta completă