Rețetă socată - cum faci cea mai bună socată naturală la tine acasă

Porții

Alege numărul de persoane pentru care vrei să pregătești această rețetă și îți calculăm ingredientele

Ingrediente:

  • 3 l apă
  • 60 gr flori de soc (5, 6 flori de soc, mari cât palma);
  • 3 lămâi
  • 75 ml suc de lămâie;
  • 500 gr zahăr sau miere
  • 5 gr de drojdie proaspătă
Găsește magazinul apropiat

Băutura naturală, socata, este ideal de consumat în zilele călduroase de vară. Este un preparat pe care îl poți face cu ușurință acasă din flori de soc și pe care îl poți păstra pentru consum o perioadă lungă de timp.

Socata este una dintre băuturile răcoritoare ale verii, care ne aduce aminte de perioada copilărie. Preparată natural, din flori de soc, socata se pregătește repede, are un gust delicios, iar consumată des, băutura aduce o mulțime de beneficii organismului. Iată cum faci cea mai bună rețetă de socată!

Rețetă socată fără zahăr - Cum se prepară

Pentru început, lasă stafidele la deshidratat într-un bol cu apă pentru o noapte. Ulterior, într-un borcan din sticlă adaugă toate ingredientele, peste care adaugă apă plată, aproximativ 3 litri de apă. După ce amesteci bine conținutul, lasă borcanul în  lumina soarelui pentru 3 - 4 zile și amestecă de două ori pe zi (dimineața și seara).

Când este gata, socata fără zahăr se strecoară din borcan în sticle care se închid ermetic și se pune la frigider pentru păstrare.

Trucuri pentru cea mai bună socată

  • Dacă vrei să obÈ›ii o socată de culoare brună, poÈ›i folosi zahăr brut sau zahăr tos, care a fost caramelizat;
  • Pentru a grăbi fermentarea socatei, poÈ›i folosi câteva boabe de orez în locul drojdiei proaspete;
  • Socata se poate pregăti în orice sezon, dacă păstrezi flori uscate de soc în pungi de hârtie, într-un loc răcoros;
  • Dacă pregăteÈ™ti socată în extrasezon, È›ine cont de faptul că aroma florile de soc se mai pierde (odată cu procesul de uscare) È™i este nevoie să adaugi 2-3 flori de soc uscate în plus în reÈ›eta de socată;

Alte băuturi ce pot fi preparate din soc:

  • Socată acidulată;
  • Socată fără zahăr;
  • Vin de soc;
  • Sirop de soc;
  • Ceai de soc.

Beneficiile socului și consumului de socată pentru organism

  • Ceaiul de soc este un adjuvant natural pentru tratarea tusei, dar È™i pentru ameliorarea afecÈ›iunilor aparatului respirator (gripă, bronÈ™ită, răceală, gută, faringită);
  • Consumul de ceai de soc ajută la eliminarea retenÈ›iei de apă din organism, contribuind la dizolvarea excesului de strat adipos;
  • Dacă este consumat cu regularitate, ceaiul de soc are È™i proprietăți diuretice È™i laxative;
  • Socul poate fi un remediu excelent È™i pentru stările febrile, înlocuind cu succes consumul de medicamente precum aspirină sau paracetamol;
  • Socata este un remediu excelent pentru relaxarea organismului È™i este recomandată pentru consum persoanelor emotive, ajută în depășirea blocajelor;
  • Consumul de socată stimulează secreÈ›ia de lapte femeilor care alăptează;
  • Băuturile din soc sunt recomandate È™i împotriva infecÈ›iilor urinare, rinită sau cistită;

Așa faci cea mai bună rețetă de socată chiar la tine acasă. Notează-ți ingredientele necesare și bucură-te de gustul proaspăt al sucului de soc oricând. Nu uita, socata se servește rece pentru un plus de prospețime!

Băutura naturală, socata, este ideal de consumat în zilele călduroase de vară. Este un preparat pe care îl poți face cu ușurință acasă din flori de soc și pe care îl poți păstra pentru consum o perioadă lungă de timp. 

Se serveste cald, este delicios!

Pofta buna!

Mascarpone, Ricotta sau Burrata?

Mascarpone este o cremă de brânză fără sare, așa că se poate folosi și la preparate dulci, și sărate. Seamănă cu o smântână, dar este mai grasă,...

Vezi rețeta completă

Ce băuturi și deserturi poți face cu fructul pasiunii

Fructul pasiunii (sau maracuja) este un fruct originar din America de Sud, Maracuja este numele autohton, în limba Tupi (a triburilor indigene din sudul Brazil...

Vezi rețeta completă

Fursecuri fragede de casă: un deliciu de toamnă

Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...

Vezi rețeta completă

Ce este tapioca și ce rețete poți prepara cu ea

Tapioca este un tip de făină fără gluten obÈ›inută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată È...

Vezi rețeta completă