sticker icon

Ucenic

rating star

Tiramisu

Tiramisu este printre cele mai celebre deserturi din lume.
Faima lui a depășit de mult granițele Italiei și acum îl putem savura în orice colț de lume.
El a devenit foarte popular deoarece este foarte gustos, răcoritor și se prepară rapid.
Merita să îl încercați și voi acum cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Una dintre legende spune că ar fi fost inventat pentru a folosi cafeaua rece și biscuiții tari ramași în restaurante, adăugând peste ei o crema pe baza de mascarpone, gălbenușuri și zahar. Tradus în limba romana, cuvântul italian „tiramisu” înseamnă „ridica-mă”, asta pentru că avea rolul de a da energie celor care îl gustau.

Dar haideți să trecem la prepararea rețetei.Pentru aceasta avem nevoie de următoarele ingrediente: 

Crema

  • 400 g mascarpone + 100 g frisca 
  • 100 g zahăr
  • 4 ouă proaspete
  • opțional: ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

În plus:

  • opțional: 50 ml lichior de migdale
  • 1 lingură de pudră de cacao amară

1. Mai întăi preparam o cafea tare de 300 ml pe care o îndulcim cu 2-3 lingurițe de zahăr. După ce se răcește o lasam o ora la frigider . Este foarte important să fie rece în momentul montării desertului.

2. Apoi trecem la prepararea cremei. Separăm gălbenușurile de albușuri și le așezam în doua castroane curate. Peste gălbenușuri punem 1/2 din zahăr (adică 50 g) iar pe restul îl păstram pentru spuma de albușuri.

3. Mixăm gălbenușurile cu zahăr timp de 4-5 minute. Puteți pune și un pic de vanilie. Acestea devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare. Adăugam apoi brânză mascarpone în 2 tranșe și mixam câteva secunde ca aceasta să fie bine incorporată. După aceea adaugăm și 100 g frișcă bătuta și o incorporam în crema

4.Separat batem albușurile iar când spuma devine densă și tare adăugam zahărul păstrat deoparte (50 g). Continuam baterea spumei alte 2-3 minute.

5.Incorporăm treptat spuma în crema de gălbenușuri folosind telul de mână. Mai întâi am pus 1/3 din ea apoi restul de 2/3.Am omogenizat crema de tiramisu cu grijă să nu strivesc spuma.

 Montarea

Punem cafeaua îndulcită și răcită într-un recipient potrivit ca dimensiune cu pișcoturile, crema de mascarpone și frișcă într-un poș și pișcoturile pe un platou.

Se poate monta și în cupe sau boluri mici pentru porții individuale.

Creăm apoi baza prăjiturii. Insiropăm pișcoturile scurt în cafeaua rece pentru a nu se sfărâma și așezam primul strat pe un platou.

Modelăm cu poșul un strat de crema și continuăm similar cu alt rand de pișcoturi însiropate, așezate peste crema. Putem face trei rânduri în acest fel. Încheiem cu mici bile (aveline) de crema la suprafață. Tiramisu proaspăt montat trebuie să stea la frigider măcar 2-3 ore ca să se răcească bine.

Cu câteva momente înainte de a-l servi se pudrează cu cacao.

Se serveste rece, este delicioasa!

Pofta buna!

Rețetă simplă de pâine de casă

Pare simplu să faci o pâine: amesteci făină, apă, drojdie și sare. Și totuși sunt atâtea feluri în care ea poate să iasă: mai bine crescută sau mai...

Vezi rețeta completă

Ciorbe cu legume de iarnă

Ciorbița de legume e genială: te saturi, te hidratezi (dacă nu bei destulă apă), nu îngrașă și poate fi chiar delicioasă (dacă folosești legume proa...

Vezi rețeta completă

Gogoși umplute: cum să faci gogoși rapid și sănătos

Gogoșile umplute sunt un desert de nerefuzat pentru oricine: cu un exterior puțin crocant și un interior delicios, sunt perfecte pentru orice ocazie, mai ale...

Vezi rețeta completă

Aperitive rapide: Chipsuri, tortilla și crochete

Uneori avem chef de ceva rapid și delicios de ronțăit, dar și special, să ne facă ziua mai bună. Sau poate vrem să pregătim ceva pentru o masă festiv...

Vezi rețeta completă