Ucenic
Tiramisu este printre cele mai celebre deserturi din lume.
Faima lui a depășit de mult granițele Italiei și acum îl putem savura în orice colț de lume.
El a devenit foarte popular deoarece este foarte gustos, răcoritor și se prepară rapid.
Merita să îl încercați și voi acum cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Una dintre legende spune că ar fi fost inventat pentru a folosi cafeaua rece și biscuiții tari ramași în restaurante, adăugând peste ei o crema pe baza de mascarpone, gălbenușuri și zahar. Tradus în limba romana, cuvântul italian „tiramisu” înseamnă „ridica-mă”, asta pentru că avea rolul de a da energie celor care îl gustau.
Dar haideți să trecem la prepararea rețetei.Pentru aceasta avem nevoie de următoarele ingrediente:
1. Mai întăi preparam o cafea tare de 300 ml pe care o îndulcim cu 2-3 lingurițe de zahăr. După ce se răcește o lasam o ora la frigider . Este foarte important să fie rece în momentul montării desertului.
2. Apoi trecem la prepararea cremei. Separăm gălbenușurile de albușuri și le așezam în doua castroane curate. Peste gălbenușuri punem 1/2 din zahăr (adică 50 g) iar pe restul îl păstram pentru spuma de albușuri.
3. Mixăm gălbenușurile cu zahăr timp de 4-5 minute. Puteți pune și un pic de vanilie. Acestea devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare. Adăugam apoi brânză mascarpone în 2 tranșe și mixam câteva secunde ca aceasta să fie bine incorporată. După aceea adaugăm și 100 g frișcă bătuta și o incorporam în crema
4.Separat batem albușurile iar când spuma devine densă și tare adăugam zahărul păstrat deoparte (50 g). Continuam baterea spumei alte 2-3 minute.
5.Incorporăm treptat spuma în crema de gălbenușuri folosind telul de mână. Mai întâi am pus 1/3 din ea apoi restul de 2/3.Am omogenizat crema de tiramisu cu grijă să nu strivesc spuma.
Montarea
Punem cafeaua îndulcită și răcită într-un recipient potrivit ca dimensiune cu pișcoturile, crema de mascarpone și frișcă într-un poș și pișcoturile pe un platou.
Se poate monta și în cupe sau boluri mici pentru porții individuale.
Creăm apoi baza prăjiturii. Insiropăm pișcoturile scurt în cafeaua rece pentru a nu se sfărâma și așezam primul strat pe un platou.
Modelăm cu poșul un strat de crema și continuăm similar cu alt rand de pișcoturi însiropate, așezate peste crema. Putem face trei rânduri în acest fel. Încheiem cu mici bile (aveline) de crema la suprafață. Tiramisu proaspăt montat trebuie să stea la frigider măcar 2-3 ore ca să se răcească bine.
Cu câteva momente înainte de a-l servi se pudrează cu cacao.
Se serveste rece, este delicioasa!
Pofta buna!
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi rețeta completăTapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...
Vezi rețeta completăToamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completăUneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...
Vezi rețeta completă