Rețetă tzatziki: Alege un sos revigorant, ideal pentru salata grecească

Icon porții

Alege numarul de persoane pentru care vrei sa pregatesti aceasta reteta si iti calculam ingredientele

Icon minus 1 Icon plus Calculeaza

Pentru calcularea cantitatii, trebuie sa aveti cel putin o portie adaugata.

Ingrediente:

  1. 1 castravete fabio sau 2 castraveți cornison
  2. 400 gr iaurt grecesc 10% grăsime
  3. 1 zeama de la jumătate de lămâie
  4. 5 căței de usturoi
  5. 1 lingură de ulei de măsline
  6. 1 legătură de mărar

Grecia este bogată în istorie, cultură și tradiție, iar marea selecție de mâncăruri tradiționale o transformă într-o destinație ideală pentru orice gurmand. De fapt, bucătăria grecească pe cât este de delicioasă, pe atât este de sănătoasă; calitățile nutriționale ale bucătăriei grecești și ale dietei cretanilor o recomandă în vederea obținerii unor numeroase beneficii pentru organism.

O adevărată încântare pentru papilele gustative, tzatziki este specialitatea grecească (deși putem găsi origini turcești și în acest fel de mâncare, deoarece cuvântul grecesc tzatziki provine din cuvântul turcesc cacık) care se devorează mai ușor și mai rapid decât se pronunță!

Tzatziki este un preparat foarte popular și ușor de realizat în doar câteva minute. În plus, este o opțiune sănătoasă și moderat calorică, cu 180 de calorii la 100g. Rețeta originală are ca ingrediente principale iaurt grecesc, castravete, usturoi și mărar, iar unele rețete înlocuiesc menta cu mărarul. Ingredientele enumerate sunt sărace în carbohidrați și bogate în vitamine, minerale și antioxidanți puternici.

Sosul Tzatziki se folosește pentru gyros sau souvlaki şi alte preparate grecești. Îl puteți mânca pe post de aperitiv cu pâine și lipie și este alternativa sănătoasă a maionezei din sandvișuri. De asemenea, acest dressing poate însoți diferite tipuri de friptură, salate crude sau legume precum cartofii, dovleceii sau vinetele.

Dacă sunteți fan tzatziki, vă puteți folosi de imaginație când vine vorba de experimentarea culinară. Creveți cu sos tzatziki? Excelent! Sos tzatziki cu orez? Nu ezitați să încercați.

Rețetă tzatziki, dressing salată grecească

Ingredientele de preparare a sosului tzatziki sunt destul de comune și pot fi găsite cu ușurință în  orice supermarket.

PAȘI DE URMAT

  1. Se decojește castravetele, se taie în jumătate și se îndepărtează semințele din mijloc cu o linguriță.
  2. Castravetele se dă printr-o răzătoare cu găuri mari.
  3. Se adaugă într-un vas și se adaugă sare pentru a elimina cât mai mult apa din castravete (proces chimic numit osmoză).
  4. Se pune compoziția într-o strecurătoare și se lasă la scurs aproximativ 30 de minute, apoi se mai presează pentru a elimina toată apa.
  5. Se pune iaurtul grecesc într-un bol și se adaugă peste castravetele.
  6. Se adaugă usturoiul zdrobit, mărarul tocat mărunt, sucul de lămâie.
  7. Se asezonează cu sare și piper după gust.
  8. Spre final se pune uleiul de măsline și se amestecă foarte bine.
  9. Acoperiți bolul și țineți-l la frigider cel puțin o oră înainte de a-l servi.

Incearcă sosul tzatziki cu o salată grecească.