Tort festiv de ciocolată pentru Anul Nou

Tortul acesta este unul special doarece are în compoziția sa un blat umed, fin, cu gust intens de ciocolată. Mai mult decât atât, este foarte ușor de preparat: tot ce trebuie să faci este să amesteci ingredientele uscate într-un bol, cele umede intr-alt bol iar mai apoi să torni ingredientele umede peste ingredientele uscate. Un secret al acestui tort este pudra de espresso. Dacă alegi să o folosești, aceasta va intensifica gustul de ciocolată a tortului tău.

Primul pas este acela de a pregăti ingredientele necesare, iar apoi preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge două forme de tort de 23 cm, tapetează cu hârtie de copt, apoi unge hârtia de copt cu unt sau ulei.

Prepararea blatului

Ingrediente 

  • 219 g făină
  • 60 g cacao
  • 350 g zahăr granulat
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță sare
  • 2 lingurițe pudră de espresso (opțional)*
  • 120 ml ulei vegetal sau ulei de cocos topit
  • 2 oua mari, la temperatura camerei
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 240 ml lapte bătut, la temperatura camerei
  • 240 ml cafea fierbinte proaspăt preparată (obișnuită sau decofeinizată) sau apă fierbinte (la alegere)

Amestecă ingredientele uscate:

Se amestecă făina, pudra de cacao, zahărul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea și praful de espresso (dacă alegeți să folosiți) într-un castron mare.

Amestecă ingredientele umede:

Folosind un tel amestecă uleiul, ouăle și vanilia până acestea se combină bine. Adaugă iaurtul și amestecă până se omogenizează. Toarnă ingredientele umede peste ingredientele uscate, adaugă apa fierbinte sau cafeaua și amestecă încet până când aluatul este complet omogen. În final vei obține un aluat subțire.

Împarte aluatul uniform în cele două tigăi și da-l în cuptor pentru 23-26 de minute sau pana ce testul scobitorii trece. Timpul de coacere variază, așa că fii cu ochii pe cuptor! Chiar dacă blaturile sunt complet coapte, odată ce se răcesc, acestea se pot scufunda puțin în centru deoarece sunt blaturi umede. 

Scoate blaturile din cuptor și pune-le pe un grătar. Se lasă să se răcească complet în tavă.

Pregătirea cremei

Ingrediente

  • 290 g unt topit la temperatura camerei
  • 420 g zahăr pudră
  • 65 g cacao
  • 45-75 ml smântână, la temperatura camerei
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 linguriță extract pur de vanilie
  • Opțional pentru decor: chipsuri de ciocolata semidulce, fructe sau macarons

Cu un mixer de mână sau cu un tel, bate untul la viteză medie până devine cremos – aproximativ 2 minute. Adaugă zahărul pudră, pudra de cacao, 3 linguri de smântână groasă, sare și extractul de vanilie. Mixează la viteză mică timp de 30 de secunde, apoi crește la viteză mare și mixează încă 1 minut. Mai poți adăuga 1-2 linguri de zahăr pudră sau cacao dacă glazura este prea subțire sau încă 1-2 linguri de smântână dacă glazura este prea groasă. 

Asamblarea tortului

Tortul se asamblează și se dă la rece.

Dacă blaturile sunt bombate deasupra, folosește un cuțit mare zimțat pentru a tăia un strat subțire de pe vârfurile acestora pentru a crea o suprafață plană. Așază primul blat pe suportul pentru tort sau pe farfuria de servire. Acoperă uniform partea de sus cu cremă. Pune al doilea blat peste cremă și mai întinde un strat de cremă rămasă deasupra și pe părțile laterale. Ornează cu fulgi de ciocolată, fructe de pădure sau chiar macarons pentru aspectul festiv pe care dorești să îl obții de Anul Nou.

Totul se dă la frigider pentru cel putin 30-60 de minute înainte de a-l tăia. 

Acoperă bine tortul rămas și păstrează-l la frigider până la 5 zile.

O servim rece, este delicios!

Pofta buna!

 

Quesadilla cu ton

Quesadilla este o gustare de origine mexicană care constă din amestecul mai multor ingrediente, învelit într-o lipie coaptă. Fiind o gustare rapidă și of...

Vezi rețeta completă

Tort festiv de ciocolată pentru Anul Nou

Tortul acesta este unul special doarece are în compoziția sa un blat umed, fin, cu gust intens de ciocolată. Mai mult decât atât, este foarte ușor de prep...

Vezi rețeta completă

Paste cu sos de roșii și măsline

Ți-am pregătit o rețetă de paste delicioase, perfectă pentru a fi gătită în această perioadă a postului. Pastele sunt întotdeauna o alegere bună at...

Vezi rețeta completă

Brioșe cu dovleac

Dovleacul, unul dintre simbolurile toamnei, ne duce cu gândul la momentele copilăriei când ne ciopleam felinarele, dar și la gustul de acasă al plăcintei ...

Vezi rețeta completă