Balconul apartamentului poate fi spațiul perfect pentru relaxare, petrecerea timpului liber sau depozitarea obiectelor sezoniere. Poate fi colțul desprins dintr-o poveste dacă amenajarea ține cont de câteva reguli esențiale ale spațiului. Citește mai jos care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru amenajarea balconului în funcție de spațiu. Balconul este un avantaj al oricărei locuințe. Este spațiul ce poate fi transformat cu ușurință într-o zonă de relaxare, un colț de natură sau o anexă a casei ce poate depozita multe obiecte folositoare. Amenajarea corectă a balconului trebuie să țină cont de câteva reguli, așa că ți le spunem mai jos.
Cum încep pregătirile pentru amenajarea balconului
Pentru început, orice stil de amenajare pe care îți dorești să-l aduci în interior, elegant, clasic, minimalist ori eclectic, trebuie să țină cont de spațiul disponibil. Așadar, primul și cel mai important pas este să evaluezi cei mai importanți factori ai balconului: spațiul disponibil (lungime, lățime), tipul balconului (închis sau deschis).
Un balcon deschis către exterior îți oferă varietate în ceea ce privește amenajarea. Vei avea posibilitatea să aduci un colț de natură chiar la tine acasă, dar va trebui să ții cont că vremea de afară nu îți va permite întotdeauna să-ți petreci timpul liber acolo. Cea mai importantă regulă în amenajarea unui balcon deschis este alegerea mobilierului potrivit, care să se adapteze condițiilor fiecărui sezon. Așadar, vei avea în vedere următoarele:
- Alegerea unui mobilier fabricat din materiale rezistente, care se prezintă bine și în condiții de umiditate. Gândește o opțiune favorabilă și pentru atunci când se schimbă vremea;
- Alegerea unei gresii rezistente, material care se pretează bine înghețului, dar și temperaturilor ridicate;
- Decorațiuni pentru exterior;
- Plante naturale care să reziste la acțiunea directă a soarelui, dar și la temperaturi scăzute. Ia în calcul și cum bate soarele, pentru a știi cum așezi ghivecele cu flori.
Un spațiu izolat termic îți va permite o mulțime de posibilități de amenajare. Fie poți transforma balconul într-o cameră de relaxare, fie îl poți integra în restul locuinței, ca o anexă a bucătăriei ori a livingului, pentru a crea un efect vizual mai mare al casei. În acest caz, alegerea mobilierului nu impune prea multe restricții, îți poți da frâu liber imaginației. Balconul închis poate fi spațiul perfect de relaxare, spațiul ideal de depozitare, un birou perfect cu lumină naturală, etc.
Amenajarea unui balcon mic poate fi o provocare, mai ales atunci când îți dorești să-l transformi și într-un spațiu funcțional. Însă, nimic nu este imposibil. Regula importantă în amenajarea unui balcon mic este să minimizezi cât de mult spațiul. Și vei ține cont de:
- Alegerea unui mobilier modular
- un mobilier ce poate avea funcție dublă (atât estetic, cât și funcțional
- loc potrivit pentru depozitare); - Alege mobilier rabatabil/pliant (mese și scaune);
- Vei profita la maximul de colțurile balconului și vei monta polițe care să te ajute să depozitezi obiecte;
- Vei alege accesorii care să răspundă nevoilor tale și vei renunța la elementele de decor în exces pentru a nu încărca spațiul
În acest caz, amenajarea nu ar trebui să fie deloc o problemă, indiferent dacă este vorba despre un balcon închis sau unul deschis. Poți împărți spațiul generos astfel încât să ai parte de o zonă de relaxare, dar și de un spațiu pentru depozitat. Iată și câteva idei de amenajare:
- Optează pentru un balansoar sau un leagăn prins în tavan - va da impresia unui spațiu boem, intim;
- Alege piese de mobilier multifuncționale și folosește fiecare spațiu liber din încăpere;
- Decorează pereții cu tablouri sau plante naturale.
Dacă spațiul din balcon este lung și îngust, atunci va trebui să acorzi atenție poziționării elementelor, fie ele statice sau decorative. Iată și câteva idei:
- Alege doar piese de mobilier de dimensiuni reduse, pentru o trecere facilă dintr-o parte în alta;
- Păstrează zonele din capăt pentru a așeza corpuri de mobilier mai mari care să-ți permită să depozitezi lucruri;
- O soluție inteligentă de depozitare a scaunelor: alege scaune pliabile și prinde-le pe perete. În felul acesta vei avea mai mult spațiu de mișcare.
Balconul situat în continuarea bucătăriei este un avantaj care te ajută să creezi o bucătărie mai mare. Poți renunța la peretele despărțitor, iar spațiul din balcon să fie zona de luat masa sau spațiul de depozitare pentru obiectele utile bucătăriei. Te vei bucura de un spațiu aerisit, elegant și util la întreaga capacitate.
Și în cazul balconului cu prelungire din zona de living ai avantaje. Fie poți renunța la peretele despărțitor și poți beneficia de un spațiu mai mare, mai aerisit, fie poți opta pentru un perete acoperit cu sticlă care să despartă livingul de zona de relaxare din balcon.
Chiar dacă stai la curte, terasa exterioară rămâne elementul esențial al amenajării. De regulă, și aici va trebui să ții cont de spațiul disponibil și de trimiterea pe care terasa o are. Însă, ca și regulă: nu uita de accesorii și decorațiuni, deoarece ele te vor ajuta să-ți creezi locul de vis chiar în curtea casei.
Alege întotdeauna un stil de amenajare care să te reprezinte. Fie că optezi pentru stilul modern, clasic, vintage, rustic, spațiul trebuie să conțină elemente potrivite atât în ceea ce privește mobilierul, cât și decorațiunile. Nu uita de iluminatul balconului. O lumină potrivită îți poate pune în valoare spațiul.
Îți spunem și câteva idei: - Dacă ai ales balconul drept oaza ta de liniște, optează pentru lumină ambientală de diverse culori sau lumină caldă, gălbuie;
- Dacă vrei să petreci mai mult timp în balcon pentru lucru, gătit sau alte proiecte personale, atunci alege o lumină rece;
- Aplică întotdeauna luminile pe perete, mai ales în cazul balcoanelor mici, deoarece asta va amplifica senzația de spațiu;
- Adaugă perne decorative deoarece vei crea senzația unui spațiu confortabil.
Amenajarea balconului este, de multe ori, proiectul personal al fiecărei locuințe. Găsește-ți timp pentru a identifica oportunitățile de amenajare, profită de spațiul disponibil și decorează-l după bunul plac. Acasă este locul unde-ți este inima, așa că amenajează-ți chiar tu locul de poveste.