Cu siguranță ai auzit despre Iepurașul de Paște, sau poate chiar ai avut ocazia să îl vezi, cine știe? Să lăsăm deoparte, pentru moment, aspectul comercial al acestei sărbători și să găsim răspunsurile la următoarele întrebari: de unde vine iepurele și de ce aduce ouăle? Căutând să răspundem la această întrebare, am descoperit faptul că acest mic și misterios personaj este înconjurat de o multitudine de mituri și legende. Vă puteți imagina că iepurele nu este singurul care aduce ouă de Paște! În funcție de credințe și de regiuni, sunt diferite animale care sunt însărcinate cu misiunea de a le aduce copiilor ouă precum barza, vulpea, cocoșul sau chiar cucul. Deși aceste personaje sunt toate drăguțe, am ales să vorbim despre cel mai popular, iepurașul. Iepurele alb a fost întotdeauna un simbol al purității și fertilității, datorită capacității sale de a se reproduce. În mod similar, în celtice și tradițiile scandinave, iepurele era simbolul zeiței mamă.
Conform poveștilor, Eostre este zeița asociată florilor și primăverii. Aceasta este, de obicei, descrisă ca o fetiță tânără, adesea plină de bucurie și flori, dar care se poate transforma la fel de ușor într-o ființă capricioasă, precum vremea primăvăratică care se poate transforma subit in ploaie.
Potrivit călugărului englez Bede în "De temporum ratione" ("Recunoașterea timpului"), sărbătoarea creștină a fost denumită după o zeiță numită Eostre, în cinstea căreia s-a sărbătorit festivalul primăverii (Eosturmonath, nume anglo-saxone pentru aprilie). Eostre este descrisă în mod diferit de cărturari ca o zeiță a fertilității sau o zeiță a zorilor și a luminii. Conexiunea în zori ar putea explica o legătură lingvistică între Eostre și cuvântul "est".
Există două versiuni ale legendei lui Eostre și a iepurelui de Paște. Se spune că Eostre a găsit o pasăre cu aripi înghețate și a salvat-o transformând-o într-un iepure. Odată transformat, totuși, iepurele a continuat să depună ouă ca o pasăre și să le picteze în fiecare primăvară, prezentându-le ca ofrandă zeiței. În alte versiuni ale povestirii, iepurele oferă ouă colorate copiilor.
Legenda iepurașului de Paste mai este legată și de povestea tristă a unei femei sărace, care nu își permitea să le ofere dulciuri copiilor ei. Pentru a compensa acest lucru și a-i înveseli pe copii, aceasta a decorat ouă și le-a ascuns în grădină. A doua zi, copiii au văzut un iepure și au crezut că iepurașul a pus ouăle! De atunci, în fiecare an, copiii fac un cuib din frunze, mușchi sau iarbă pe care îl pun în grădină, sperând că iepurele de Paște îl va umple cu ouă peste noapte.
De asemenea, iepurele își regăsește locul într-o legendă germană care povestește despre o doamnă prea săracă pentru a oferi dulciuri copiilor ei. Avea ideea de a vopsi ouale și de a le ascunde în grădină, astfel încât copiii să se distreze căutându-le. Când copiii au început să caute ouăle, au văzut un iepure și au crezut că el a pus ouăle.
În conformitate cu tradiția germană, există un iepure alb care ascunde ouăle. Copiii construiesc cuiburi din frunze, mușchi sau iarbă și le pun pus în grădină, astfel încât iepurele să le poată umple cu ouă colorate în timpul nopții.
Texanii urmează o altă tradiție originară din Germania: focul de Paște. Povestea Iepurașului de Paște spune ca acesta arde flori sălbatice pentru a obține vopseaua cu care pictează ouă!
Mituri și legende ale iepurașului legate de creștinism
Pentru creștinii medievali iepurele reprezenta un semn rău. Se credea că vrăjitoarele se transformă în iepuri de câmp, astfel încât să se poată strecura pe câmpuri pentru a usca vacile de lapte.
Și există, de asemenea, povestea emoționantă despre un iepuraș care a așteptat cu răbdare în Grădina din Ghetsimani timp de trei zile și nopți pentru ca Iisus să se întoarcă. În zorii dimineții de Paște, Iisus s-a întors în grădină și a fost primit de micul prieten loial.
Majoritatea tradițiilor legate de iepuraș nu sunt ținute de români, însă cei mici primesc mereu în dar iepurași făcuți din ciocolată. Obiceiurile românești țin mult mai mult de bucatele tradiționale din carne de miel, de pască, de ouăle roșii sau încondeiate și de mersul la Biserică pentru a lua lumină și a păstra vie amintirea Învierii lui Iisus Hristos.
Pentru a-i introduce și pe copii în pregătirile de sărbătoare, vopsiți cu ei ouăle de Paște în ce culori alegeți. Iar în locul vânătorii de ouă, există un joc în care și adulții și copiii se luptă pentru supraviețuirea celui mai tare ou fiert: ciocnirea ouălor cap cu dos, la care se spune "Hristos a înviat!" și la care se răspunde cu "Adevărat a înviat!", timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.
Iepurele de Paște va rămâne pentru totdeauna un simbol iubit. Chiar dacă originea sa rămâne misterioasă, are acest dar magic care aduce bucurie și stele în ochii copiilor noștri, ceea ce, în opinia noastră, este cel mai important!
Tu ai vreo amintire legată de iepuraș?
Citeste si traditii de martisor.