Pentru parinti

Cum să îi oferi copilului tău sprijinul de care are nevoie pentru a avea succes la școală

September 06, 2022

« înapoi la sfaturi

Să fim alături de copiii noștri atunci când presiunea școlii apasă pe umerii lor, este important, însă cum putem să-i ajutăm și care sunt cele mai bune strategii care cu adevărat încurajează și susțin învățarea?

Asigură-te că începeți cu dreptul și menține entuziasmul și elanul ridicat pe tot parcursul anului școlar, ghidându-te după câteva strategii clare:

Concentrează-te asupra procesului de învățare și nu asupra rezultatului

Copiii mici, până în grădiniță, sunt mânați să învețe și să exploreze din simplă curiozitate. Cu cât cresc, procesul de învățare în mod natural este întrerupt de alți factori motivaționali cum sunt steluțele în grădiniță și notele în școală. Din păcate, acești factori externi, în termeni științifici “factori de motivație extrinsecă”, duc la pierderea interesului asupra învățării, diminuarea curiozității și încurajarea copilului de a găsi soluții pentru a obține acea recompensă cu orice preț, uneori ajungând chiar să trișeze sau să mintă.

Astfel, este important să nu recompensezi copilul atunci când ia o notă mare, respectiv să nu-l pedepești când ia o notă mică, ci să te concentrezi asupra rezultatelor pe termen lung. În acest sens, dicută liber și calm cu copilul tău despre ce simte și despre cum crede el că ar putea face mai bine data viitoare, sau ajută-l să găsească o soluție pentru îmbunătățirea rezultatelor. Dacă rezultatul este unul bun, apreciază-ți copilul și încurajează-l.

De cele mai multe ori, puterea exemplului este cea mai eficientă metodă de a-i învăța pe copiii nostri. Deapănă amintiri cu copilul tău despre propriile experiențe din școala, plăcute sau mai puțin plăcute, astfel, îi vei transmite că și tu ca părinte ai investit în procesul de învățare și nu ai renunțat.

Setați împreună țeluri pentru noul an școlar

Setați-vă împreună, și individual, țeluri realizabile care să vă scoată ușor din zona de confort. Un scop de genul ”Anul acesta voi obține doar note de 10 la matematică” ar fi prea greu de controlat, însă, ”Anul acesta îmi propun să citesc toate volumele Harry Potter” sau ”Voi ridica mâna să răspund mai des la ora de istorie”, acestea sunt țeluri realizabile. De asemenea, pentru a-i învăța pe copii să fie curajoși din punct de vedere emoțional și intelectual, trebuie la randul nostru, ca parinții, să ne setăm un țel mai greu de obținut, cum ar fi un nou hobby. Începeți să luați lecții de chitara, lecții de limbă străină sau chiar de dans. Reveniți asupra scopurilor setate o dată pe lună sau o dată pe semestru. Dacă nu ați reușit să realizați ce v-ați propus, discutați despre acest aspect, dar și despre ce planificați să faceți diferit pentru a duce la bun sfârșit ceea ce v-ați propus anterior. Dacă ați avut succes, sărbătoriți evenimentul!

Observând un părinte care și-a setat un scop ambițios și discutând despre procesul anevoios de a-l obține, este cel mai eficient mod de a le preda copiilor noștri, prin puterea exemplului, faptul că învățarea și dorința de perfecționare și îmbunătățire sunt scopuri umane care nu vor lua sfârșit odată cu terminarea școlii, ci se vor prelungi pe întreg parcursul vieții.

Încurajează obiceiurile sănătoase de învățare

Asigură-te că este liniște în casă atunci când copiii își fac temele. Stinge televizorul, iar dacă le place muzica pe fundal, cea mai bună muzică pentru concentrare este cea fără versuri.

Lasă-i pe copii să-și aleagă locul perfect pentru făcut teme. Chiar dacă tu ai amenajat un loc special pentru asta sau un birou în camera lor, asta nu înseamnă că ei se simt bine acolo.

Lasă-i să aleagă în ce moment își fac temele. Unii copii vor prefera ca după școală să meargă direct la joacă cu prietenii, alții vor prefera să termine mai întâi temele ca apoi să știe că au doar timp liber.

Limitează accesul la telefoane și gageturi atunci când își fac temele. Acestea le pot distrage atenția și întrerupe concentrarea. Lasă-i pe copii să te vadă lucrând la rândul tău într-un mediu liniștit, care promovează concentrarea, fără să te lași distras de telefon. Copiii tind să facă ce văd, și nu ce le spui.

Planifică timpul petrecut pe gageturi în familie. Stabilește limite clare pentru utilizarea gageturilor. Dacă dorești să aveți mese în familie liniștite, fără gageturi, stabilește asta înainte, iar regula să se aplice tuturor celor din familie, inclusiv adulților. De cele mai multe ori le cerem copiilor să-și închidă telefoanele, însă noi nu o facem, iar pentru ei lucrul acesta pare nedrept. Exercițiul acesta este la fel de greu pentru ei, cât este și pentru noi, tocmai de aceea faceți acest exercițiu împreună.

Ghidează-te după aceste sfaturi simple

De făcut:

  • - Concentreaz-te asupra procesului de învățare și nu asupra rezultatului
  • - Încurajează copiii să fie proprii lor avocați și să-și susțină ideile
  • - Menține o perspectivă pe termen lung
  • - Iubește copilul pe care îl ai, nu copilul pe care ți-ai dori să-l ai

Să nu faci:

  • - Să încarci programul copilului
  • - Să recompensezi notele de la școală
  • - Să încurajezi starea copilului de neputință
  • - Să-ți compari copilul cu alți copii
  • - Să iubești copiii în funcție de rezultatele lor

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.