Toți îi vedem: copii care se uită hipnotizați la ecrane strălucitoare în restaurante, la locurile de joacă și în propria casă - iar numărul lor crește. Dar cu ce preț? Unii spun că astfel de activități ar putea fi chiar benefice, o formă de instrument educațional interactiv, însă cazurile de dependență de calculator devin din ce în ce mai îngrijorătoare. Citind acest articol veți afla informații despre cum vă puteți da seama dacă cel mic suferă de această dependență și cum îl puteți ajuta s-o învingă.
Dependența de calculator reprezintă utilizarea excesivă și compulsivă a calculatorului. Pentru moment, dependența de jocuri video este singura recunoscută ca tulburare comportamentală de Organizația Mondială a Sănătății.
Marea întrebare este însă cum putem ști dacă utilizarea calculatorului este sau nu un comportament patologic: câte ore trebuie să petreci în fața ecranului pentru a te considera dependent? Răspunsul nu este unul simplu, din păcate.
Dependența de jocuri pe calculator, de rețele sociale sau de Netflix, presupune o obsesie care afectează existența și care are consecințe importante pentru tot restul vieții. Mai mult, aceasta nu depinde atât de mult de numărul de ore petrecute într-un joc sau vizionând filme, ci de comportamentul compulsiv pe care îl induce. Ecranul este doar un vector, la fel cum este un pahar pentru un alcoolic.
Activitățile online utilizează circuitul de recompense în același mod ca și drogurile pentru persoanele dependente. Când un copil joacă World of Warcraft sau stă pe Instagram i se stimulează creșterea nivelului de dopamină, un hormon euforic. Și această stare de euforie este cea pe care dependenții o caută pe Internet din nou și din nou.
Dependența provine dintr-o interacțiune între factorii de mediu, individuali și cei legați de obiectul dependenței (în acest caz, Internetul) și crește pe fondul unor vulnerabilități de tipul:
Consecințe fizice:
Consecințe sociale și emoționale:
Consecințe psihice:
Nu este clar dacă stresul psihologic hrănește dependența sau invers, dar dependența de activități online este prezentă în același timp cu depresia, anxietatea și uneori gândurile suicidale.
Deseori problema ecranelor nu este problema reală ci este în primul rând un simptom, dovada că ceva este disfuncțional în contextul familial sau social.
Ca părinte trebuie să fiți conștient de utilizarea excesivă a rețelelor sociale și capabil să identificați schimbări în comportamentul și interesele copiilor.
….Dacă gândindu-vă la copilul dumneavoastră puteți bifa majoritatea acestor enunțuri, atunci cel mic are nevoie de ajutor.
În cazurile mai dificile, asocierea dintre terapia medicamentoasă și terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi eficientă. De asemenea, este important să se includă terapia printr-un grup de sprijin pentru a combate izolarea socială. Acest sprijin ar trebui să permită persoanei să reinvestească în diferitele sfere ale vieții și să-și recupereze libertatea și capacitatea de a face alegeri prin alte tipuri de activități. În plus, pentru cei tineri, educația în domeniul mass-media joacă un rol crucial în prevenirea dependenței de calculator.
Cum să-ți ajuți copilul să navigheze lumea virtuală într-un mod sănătos?
Fiți conștienți de potențialul pericol și recunoașteți semnele de avertizare. În al doilea rând, trebuie să aflați ce-l motivează pe copilul dumneavoastră: aventura, fantezia, emoția puternică etc. Apoi, trebuie să găsiți modalități de a vă ajuta copilul să satisfacă acea nevoie în lumea reală.
Motivațiile copilului dețin cheia. Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de intensitate sau emoție, poate că este timpul să îl înscrieți la un tip de sport mai antrenant. Dacă jocul de roluri pare a fi factorul motivant, implicați copilul în teatru.
Rolul părinților este:
Nu uitați, în cazul în care situația devine dificil de gestionat, solicitați ajutorul unui terț.
Nu vă faceți speranțe deșarte, abstinența totală este un obiectiv imposibil de atins. Experții sunt de acord în această privință: eliminarea ecranelor ar fi totodată contraproductivă, deoarece acestea sunt inevitabile. Se poate trăi fără alcool sau droguri, dar nu se poate fugi de internet.
Este tehnologia rea? Nu, categoric nu. Este periculoasă? Când nu este folosită cu măsură și cu un scop bine definit, da. Dacă adolescentul sau copilul dumneavoastră va folosi Internetul corespunzător acesta se va dovedi a fi un instrument valoros în educația și devoltarea lui.