Organizare

Ghidul începătorului în camping (1)

June 04, 2024

« înapoi la sfaturi

Activitatea de a merge cu cortul, fie că mergi într-un camping sau pe cont propriu, poate fi o experiență extrem de plăcută, sau extrem de neplăcută, în funcție în principal de cât de bine te pregătești. Bineînțeles, pot apărea și situații care nu țin de noi, însă cu o planificare cât mai bună majoritatea dintre ele pot fi preîntâmpinate. De aceea, am pus pentru tine la punct un ghid complet pentru începători - poate să îți fie util și dacă ai mers deja de câteva ori deja: vezi dacă afli ceva nou!

În primul rând, ce înseamnă să mergi în camping? Înseamnă să nu cumperi cazare la hotel/pensiune/căsuțe atunci când mergi în excursie și, în loc de asta, să îți iei “casa” cu tine. Cu ocazia asta observi de câte lucruri ai nevoie de fapt, cu care te-ai obișnuit, pe care le iei “de-a gata”. De la prosoape, la lichid pentru spălat vasele, de la curent electric la sare și piper, aparat pentru încălzit apa și scaune. Hai să vedem în continuare cam care ar fi lucrurile principale pe care este bine să le iei în considerare atunci când mergi în camping cu cortul:

 1.Unde mergem?

Mersul cu cortul este și el de două feluri: cu mașina până la locul de campare, sau pe jos/ cu caiacul, etc. Făcutul bagajelor pentru cele două situații este extrem de diferit! Poate ți-ai imaginat deja de ce. Dacă mergem cu mașina până la locul de campare putem să ne luăm cât mai multe lucruri, ca să ne maximizăm gradul de confort, iar dacă mergem pe jos, cu bicicleta, cu barca, sau alte mijloace de transport unde nu avem loc, va trebui în schimb să minimizăm volumul și greutatea lucrurilor pe care le luăm cu noi.

Iată o comparație între cele două tipuri de deplasări și obiectele pe care le putem lua cu noi:

  Cu mașina Pe jos/ alte mijloace de transport unde nu avem loc
Saltea gonflabilă Poate fi mare și va trebui să luăm și o pompă de picior cu care să o umflăm Saltea cât mai pliabilă, autogonflabilă, sau doar un izopren
Cortul Cort 2 seconds*, care poate fi oricât de mare și greu Cort cât mai ușor și pliabil, cât mai mic
Duș și toaletă portabile Putem să luăm orice model // De obicei nu luăm deloc, ne descurcăm cu șervețele umede
Scaune și masă de camping Pot fi și ele cât mai mari/ comode // De obicei nu luăm, sau doar un scaun foarte mic și pliabil

*2 seconds sunt corturile care se montează imediat, pentru că se strâng în așa fel încât atunci când le deschidem se deschid instant, folia de protecție fiind integrată cu scheletul de susținere, care este flexibil. 

Al doilea lucru important pe care este nevoie să îl luăm în considerare atunci când mergem cu cortul, după spațiul disponibil pentru bagaje, este locul în care campăm. Fiindcă este o diferență destul de mare între mersul într-un camping, lângă o cabană, în pădure, la mare într-o stațiune sau la mare izolați, pe malul unui lac/ în deltă, etc. Câteva lucruri specifice pentru fiecare dintre aceste locuri:

Unde mergem Ce luăm în considerare
Camping De obicei avem loc de parcare, toaletă, acces la o sursă de curent, lumină, frigider și eventual bar și restaurant în locație
Lângă o cabană Avem acces la toaleta și restaurantul cabanei, poate și frigider
În pădure Avem nevoie de baterie externă, frotală, instrumente pentru aprins focul (dacă este permis), să ne gândim unde lăsăm mâncarea noaptea ca să nu atragem animalele sălbatice, o sursă de apă (în mod ideal) pentru băut și spălat
Pe plajă Avem nevoie de umbră sau un umbrar, fiindcă în timpul zilei se face foarte cald. Ca să păstrezi mâncarea proaspătă mai mult timp, aceasta poate fi îngropată în nisip. Este bine însă să avem cu noi alimente cât mai neperisabile, ca să evităm alterarea rapidă.

În funcție de toate aceste lucruri ne vom face bagajul în alt mod. 

 2.Care sunt potențialele pericole?

Ca să ne simțim confortabil este nevoie să preîntâmpinăm posibilele neplăceri, prin a lua la noi ce avem nevoie. De exemplu:

  • Insecte: în păduri sunt deseori căpușe, iar în deltă țânțari. Putem să ne protejăm de aceste insecte cu soluții dedicate și îmbrăcăminte adecvată (bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, din materiale rezistente)
  • Soare: cu arsurile solare nu este de glumă, nici la mare, nici la munte, așa că este important să folosim cremă de protecție solară.
  • Animale sălbatice:dacă este vorba de urși putem lua la noi spray repelent și pocnitori sau instrumente de suflat care se folosesc de obicei în cazul în care îi întânești ca să se sperie și să plece. De asemenea, cum ziceam mai sus, este important să nu lăsăm afară mâncare noaptea. Dacă este vorba de șerpi, ajută pantalonii lungi și să fim foarte atenți pe unde călcăm. Dacă este vorba de meduze, este bine să nu le atingem, fiindcă pot fi veninoase. Este nevoie să ne informăm ce animale se găsesc în zonele unde mergem, pentru a le recunoaște și a știi cum să ne ferim de ele.
  • Ploaia, zăpada și frigul: poate fi foarte inconfortabil dacă ne plouă în cort sau ne e frig, așa că putem să ne pregătim cu o prelată specială de ploaie pentru cort, dacă nu e deja foarte bine izolat și cu saci de dormit adecvați, căciulă și mănuși. Dacă mergi cu mașina poți lua chiar și perne, plapumă și așternuturi, ca să dormi cât mai bine! Pentru plimbări, mai ales pe munte, este bine să avem mereu la noi o pelerină de ploaie, iar dacă mergem prin zăpadă să avem pantaloni și bocanci impermeabili + parazăpezi și o cremă pentru protecția pielii.
  • Comunicarea cu exteriorul: dacă plecăm pe trasee mai lungi și mai puțin umblate este important să avem telefonul cu noi, cu bateria încărcată la maximum și eventual una sau două baterii externe, pentru cazul nefericit în care ne rătăcim.
  • Deshidratarea: este foarte important să avem cu noi destulă apă, proporțional cu traseul pe care îl facem, mai ales dacă mergem vara, în timpul zilei, când este foarte cald. Putem bea apă din izvoare, însă nu și din râuri, fiindcă poate fi infestată apa sau poluată.
  • Insolația: indiferent dacă mergem la munte sau la mare, iarna sau vara este bine să avem capul acoperit, pentru a ne proteja de insolație, dacă mergem sau stăm mai mult sub bătaia directă a soarelui. Împotriva insolației ne ajută și o hidratare cât mai bună.
  • Dureri și eventuale accidente: este util să avem la noi mereu o trusă medicală cât mai bine echipată, care să conțină pe lângă cele obișnuite și plasturi pentru bătături, magneziu pentru pre-întâmpinarea febrei musculare, pastile pentru diverse dureri, indigestie, etc.

 3.Și distracția? 

Putem să luăm la noi o boxă portabilă, jocuri de societate și multă voie bună!

Vedeți aici mai multe sfaturi despre cum puteți organiza o vacanță cu cortul de succes!

Pregătiri frumoase, drum bun și distracție plăcută!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.