Știați că roșiile sunt cele mai consumate legume din lume? Ei bine, așa este: roșiile sunt printre cele mai iubite alimente din bucătăria noastră! Crude sau gătite, roșiile fac o combinație perfectă cu preparatele din brânză și din carne în aperitive, sunt vedetele salatelor și bază în tocănițe, cirobe, supe și sosuri.
Gustul lor delicios nu îl contestă nimeni, însă poate nu mulți știu care sunt beneficiile aduse de consumul lor asupra sănătății noastre. Fiind bogate în vitaminele A, B, C și E, precum și în minerale (magneziu, fier și zinc), dar și nutrienți și antioxidanți, pe termen lung, consumul de roșii poate contribui la:
Â
Pentru a te bucura de gustul și de efectele benefice ale roșiilor pe tot parcursul anului, îți propunem câteva metode de conservare a roșiilor pentru iarnă:
Prin congelare - Cea mai simplă metodă de a conserva roșiile este aceea de a le congela. Roșiile se pot pune la congelat în cutii sau pungi de plastic, fie tăiate, fie întregi, în funcție de mărimea lor. Pentru a vă fi mai ușor atunci când gătiți, decojiți roșiile înainte de a le pune la congelat. Tot ce trebuie să faceți pentru a le scoate ușor coaja este să le faceți o mică tăietură în formă de cruce și să le fierbeți pentru un minut. Roșiile congelate se utilizează la gătit fără decongelare.
ÃŽn suc de roÈ™ii - O altă reÈ›etă de conservare a roÈ™iilor în formă întreagă este de a le pune la borcan în suc de roÈ™ii. Această metodă nu necesită fierberea sucului È™i nici a roÈ™iilor, ci doar a borcanelor la final. Mai întâi va trebui să faceÈ›i sucul trecând roÈ™iile prin maÈ™ina de stoarcere, blender sau storcător de fructe, astfel încât să avem la final un suc fără coji È™i seminÈ›e. PuteÈ›i adăuga sare, condimente, bucăți de usturoi, după gust. RoÈ™iile de mărime potrivită È™i destul de tari se vor aÈ™eza în borcane. Peste acestea se va turna sucul de roÈ™ii. Borcanele se închid cu capace È™i se pun la fiert într-o oală cu apă pentru 15-30 de minute. Borcanele se lasă acoperite într-o pătură peste noapte pentru o bună ermetizare, după care vor putea fi puse în cămară.Â
Suc de roșii - Cel mai fin suc de roșii se obține cu ajutorul blenderului. Coaja și semințele vor fi ca și inexistente, și în plus, nimic din roșii nu va fi aruncat. Dacă nu aveți blender puteți folosi metoda clasică de stoarcere a roșiilor la mașina de stors manuală, având grijă ca la final să treceți sucul printr-o sită. Sucul de roșii se va fierbe până ce va scădea până la aproximativ o treime din cantitate. În prealabil se vor pregăti borcanele și capacele sterilizate, iar sucul se va turna cald în borcane. Utilizați aceeași metodă de ermetizare a borcanelor, menționată mai sus. Sucul de roșii poate fi servit natur sau poate fi utilizat în ciorbe, paste și diferite tocănițe.
Bulion - Această formă a roșiilor conservate, denumită și pastă de roșii, este varianta sucului de roșii fiert până la evaporarea întregii cantități de apă. Astfel, sucul de roșii va fi lăsat la fiert până ce va deveni o pastă groasă și închisă la culoare. Nu uitați de ermetizarea borcanelor.
Pentru sosul de paste vom avea nevoie de ceapă tocată și călită, roșii decojite și tăiate în formă de cuburi, busuioc și condimente. După călirea cepei se vor adăuga roșiile, lăsând să fiarbă la foc mic pentru 30 de minute, timp în care vom verifica și amesteca. Adăugați apă dacă sosul scade prea mult. Busuiocul se taie mărunt și se adaugă împreună cu condimentele: sare, piper și puțin zahăr dacă vi se pare acru. Sosul de paste se pune în borcane cald, urmând acceași metodă de ermetizare a borcanelor
Roșiile deshidratate sunt o delicatesă. Acestea pot fi utilizate în salate, paste, în aromatizarea uleiului de măsline, precum și în diferite feluri de mâncare. Roșiile se pot usca prin trei metode: la soare, în cuptor și în aparatul de deshidratare.
Dacă alegeți metoda tradițională prin uscare la soare, temperatura va trebui să fie peste 30 de grade și poate dura până la câteva zile. Trebuie să aveți mare grijă să nu plouă deoarece umezeala favorizează apariția mucegaiului.
În cazul în care alegeți metoda de uscare la cuptor, pe o tavă cu hârtie de copt așezați roșiile și lăsați-le la uscat timp de 3-4 ore la 90-100 de grade, utilizând funcția de ventilație. Prelungiți timpul de uscare atât cât este necesar.
Dacă utilizați aparatul de deshidratare trebuie să respectați instrucțiunile de utilizare ale aparatului. De obicei roșiile se deshidratează în cel mult 3 zile, lăsate cca. 2-3 ore pe zi.
Pentru toate cele trei metode, roșiile se taie în sferturi și se condimentează după preferințe cu busuioc, oregano, rozmarin, cimbru și usturoi tocat mărunt.