Pentru parinti

Sfaturi pentru începerea anului școlar

August 10, 2023

« înapoi la sfaturi

Ați început pregătirile pentru noul an școlar? Haine, ghiozdan, cărți, rechizite! Vara se apropie de sfârșit și prima zi de școală bate la ușa.

Începerea anului școlar este așteptată cu sentimente amestecate de copii. Pe de o parte, înseamnă că își vor reîntâlni colegii sau poate că vor cunoaște unii noi, vor participa la diverse activități școlare și vor avea ocazia să învețe lucruri interesante. Pe de alta parte, vor trebui să se trezească de dimineața, vor avea teme de făcut, un orar strict și mai puțin timp liber la dispoziție și nu-și vor mai putea organiza programul așa cum doresc. Mai jos vei găsi câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți pregătești copilul pentru școală.

Pregătirea copiilor pentru școală – un nou program

Copiii se simt în siguranță atunci când au un program bine stabilit, de aceea începerea școlii poate fi o provocare. Ajută-l pe cel mic să se acomodeze cu noul program prin stabilirea unei noi ore de mers la culcare cu o săptămână înainte de prima zi de școală. Dacă acum începe clasa pregătitoare, îi poți arăta școala de câteva ori înainte de începerea anului școlar, astfel vă veți familiariza amândoi cu ea și cu drumul până acolo. Îți poți ajuta copiii pentru această experiență povestindu-le despre timpul pe care l-ai petrecut tu la școală, menționând însă întâmplările pozitive. Le poți chiar citi cărți relevante despre începerea școlii și tot ce îți trebuie pentru școală: sunt atâtea cărți scrise pentru copii, așa că alege titlurile care ți se par potrivite și povestește-le copiilor îndată ce le-ai terminat de citit.

Explică-i ce urmează să se întâmple

Poate că este pentru prima dată când pășește în băncile școlii, poate va schimba școala sau va începe un nou ciclu de învățământ. Indiferent de motiv, este important să-ți rezervi timp pentru a-i explica, cu răbdare, ce se va schimba în acest an școlar pentru el, la ce se poate aștepta, ce program va avea și la ce fel de activități va putea participa. Insistă pe aspectele pozitive și asigură-l că îi vei sta la dispoziție pentru a-i răspunde la orice fel de întrebări va avea.

Recapitulați cunoștințele acumulate în anul anterior

Vacanța de vară este lungă și ultimul lucru pe care copiii aleg să-l facă este să învețe. Se întâmplă să uite lucruri pe care le știau deja, așa că nu ar strica să vă petreceți puțin timp recapitulând ce a învățat până acum. Faceți-o mai mult în joacă, fără presiune sau stres. Dacă a avut teme pentru vacanța, asigură-te că le-a terminat deja.

Cumpărarea rechizitelor pentru școală

• Organizarea este cheia.

Secretul oricărei reușite este să pui la punct toate detaliile, înainte de a te apuca de treabă. Organizează-te eficient și ține stresul sub control. Cu cât ești mai relaxat, cu atât copilul va pleca mai vesel spre școală, dornic să învețe.

• Implică-l în alegerea ghiozdanului și rechizitelor

Copilul le va folosi, deci ar trebui să aibă un cuvânt de spus în alegerea lor. Astfel se va duce cu mai multa plăcere la scoală dacă simte că ții cont de părerea lui.

GHIOZDANUL

Acesta este piesa de rezistenta pentru orice scolar.

• Copiii poartă ghiozdanul în spate, în medie, 175 de zile pe an. 25% dintre elevii români au probleme la coloana vertebrală.

• Un responsabil de această problemă este ghiozdanul, care ori este prea greu, ori nu are o formă corespunzătoare, avertizează medicii ortopezi. Greutatea maximă a unui ghiozdan nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului.

Mai jos găsești câteva sfaturi pentru achiziționarea ghiozdanului perfect:

1.Alege un ghiozdan ergonomic (să aibă suport lombar și barete ajustabile), prevazut cu întăritură pe trei laturi.

2. Acesta nu trebuie să fie cu mult mai lat decât umerii copilului.

3.După achiziția lui acorda atentie urmatoarelor aspecte:

4. Baretele de umăr trebuie ajustate periodic (copilul este permanent în creștere). Ghiozdanul trebuie să fie cât mai bine strâns pe corpul copilului.

5. Marginea de sus a acestuia trebuie să ajungă la nivelul umerilor, iar cea de jos la nivelul șoldului

Rechizitele școlare

• Fă inventarul rechizitelor rămase de anul trecut înainte de a te apuca de treaba.

• Faceți împreună o lista cu toate lucrurile de care va avea nevoie în acest an școlar și stabilește prioritățile. Mergi la cumpărături cu aceasta listă, astfel nu vei fi tentat să cumperi lucruri inutile.

• Planifică-ți cumpărăturile. Fixează un buget înainte de a merge în magazine și mergi din timp să iți achiziționezi rechizitele, nu lăsa totul pe ultima sută de metri.

• Examinează periodic rechizitele pentru eliminarea obiectelor care sunt stricate/uzate.

Și nu în utimul rand, petreceți timp în familie

Odată cu începerea scolii, veți petrece mai puțin timp împreună. Profitați de ultimele zile de vacanță pentru a organiza câteva activități în familie. Nu contează atât de mult ce veți face; important este fie ceva ce place tuturor, care ajute destindeți și întâmpinați noul an școlar cu forțe proaspete, relaxați.

Succes la școală!

Alte sfaturi:

X

Adaugă adresa de e-mail pentru a putea descărca fișierul.