Ucenic
Tapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată și în ample regiuni din Africa sau Asia de sud și est, regăsindu-se în bucătăriile mai multor culturi din întreaga lume.
Se poate folosi ca înlocuitor pentru făina de grâu sau cea de orez, pentru deep fry, ca amidon pentru îngroșarea sosurilor, sau rădăcina se poate mânca așa cum e, cum mâncăm cartofii. Însă, cel mai des, se regăsește sub formă de perle.
Perlele de tapioca sunt obținute prin amestecarea făinii de tapioca cu apă clocotită pentru a forma un aluat, care este apoi modelat în bile mici care sunt fierte apoi până când devin moi și gelatinoase. După gătire, perlele sunt adesea înmuiate într-un sirop dulce pentru a le da diverse arome și culori. Cel mai adesea, se fac perle negre, folosind cacao, colorant alimentar și sirop de zahăr brun, pentru a le folosi la bubble tea.
Ingrediente:
● 1/4 cană perle de tapioca negre
● 1 cană apă + 1 cană lapte (luna asta laptele Fine Life e la ofertă, în magazinele LaDoiPași! Vezi toate produsele: aici!)
● 1-2 plicuri de ceai chai (sau mix de: scorțișoară, cardamom, cuișoare, ghimbir, piper negru)
● Miere sau zahăr (după gust)
Mod de preparare:
1. Fierbe perlele 15-20 min până devin moi, apoi clătește-le cu apă rece.
2. Fierbe ceaiul cu laptele și îndulcitorul.
3. Combină perlele cu ceaiul și servește cald sau cu gheață.
După bubble tea, cel mai des vei auzi de budincă de tapioca cu fructe. Se face tot cu perle de tapioca, combinate cu lapte, iaurt și fructe. Dacă fac deja smoothie-uri sau compot acasă poți foarte ușor face și o budincă delicioasă și frumoasă, pentru doritorii de ceva dulce.
Ingrediente:
● 1/2 cană perle mici de tapioca
● 2 căni lapte de cocos
● 1/2 cană apă
● 2-3 linguri zahăr (sau după gust)
● 1/2 linguriță extract de vanilie
● un praf de sare
Mod de preparare:
1. Hidratează perlele în apă rece 30 min.
2. Fierbe laptele de cocos cu apa, apoi adaugă perlele.
3. Fierbe la foc mic 15-20 min, amestecând constant.
4. Când perlele devin translucide, adaugă zahăr, vanilie și sare.
5. Se servește caldă sau rece, simplă sau cu fructe deasupra.
Modificări față de rețeta de mai sus:
● Adaugă caise sau piersici tăiate (proaspete sau din compot) în ultimele 5 minute de fierbere.
● Poți mixa o parte din fructe în blender pentru a le încorpora în lapte înainte de fierbere.
● Deasupra: scorțișoară, migdale feliate sau frunze de mentă.
Hai să vedem cum ar arăta și o mâncare tradițională cu bucăți de rădăcină de yuca/ manioc.
Ingrediente:
Pentru garnitură:
● 1 kg rădăcină de manioc, proaspătă sau congelată, în bucăți
● 1/2 linguriță turmeric
● Sare, după gust
● 2 linguri ulei de cocos (sau alt ulei)
● 1 linguriță semințe de muștar
● 1-2 ardei iuți verzi (opțional)
● 1 fir de pătrunjel
● 1/2 linguriță fulgi de cocos (opțional)
Pentru curry-ul de pește:
● 500 g pește cu carne fermă (macrou, chefal, doradă, cod – file sau bucăți cu os)
● 1 lingură pastă de tamarind (sau 1 linguriță oțet + 1 linguriță zeamă de lămâie)
● 1 ceapă mare, tocată fin
● 2-3 căței de usturoi, pisați
● 1 bucată mică de ghimbir (ras)
● 1 linguriță turmeric
● 2 linguri pulbere de chili (sau boia iute/dulce, după gust)
● 1 lingură coriandru pudră
● 1 linguriță piper negru
● 1 roșie mare (sau 2 mici), tocată
● 2 linguri ulei (de cocos, ideal)
● Frunze de dafin (opțional)
Mod de preparare:
1. Prepararea rădăcinilor de manioc:
● Curăță rădăcinile, taiele în cuburi (ca pentru cartofi) și clătește bine cu apă.
● Fierbe cuburile în apă cu sare și turmeric până se înmoaie (cca 15-20 min).
● Scurge-le bine.
● Într-o tigaie, încinge uleiul de cocos. Adaugă semințele de muștar, ardeiul iute, frunzele de pătrunjel, apoi fulgii de cocos dacă folosești.
● Adaugă rădăcina fiartă și amestecă bine 2-3 minute pentru a se pătrunde de arome. Pune deoparte.
2. Prepararea curry-ului de pește:
● Încinge uleiul și călește ceapa până devine aurie.
● Adaugă usturoiul, ghimbirul, condimentele (turmeric, chili, coriandru, piper) și roșiile. Gătește până se înmoaie roșiile și se formează o pastă.
● Adaugă pasta de tamarind (sau înlocuitorul) și un pic de apă. Fierbe 5 min.
● Pune bucățile de pește în sos și gătește 5-10 min (în funcție de grosime), până ce peștele e fraged.
● Gustă și potrivește cu sare.
Servire:
● Pune garnitura gătită pe farfurie, ca bază.
● Toarnă curry-ul de pește deasupra sau alături, cu sos.
● Opțional: stropește cu puțin suc de lămâie și presară coriandru proaspăt tocat.
Sperăm că v-am făcut poftă și că o să le încercați!
Se serveste rece, este delicios!
Pofta buna!
Când afară este frig, plouă și se întunecă mult mai devreme nu avem prea multe opțiuni decât să stăm la căldură, acasă, și să ne pregătim ceva b...
Vezi rețeta completăTapioca este un tip de făină fără gluten obținută din rădăcinile de cassava (manioc sau yuca), o plantă originară din America de Sud, dar cultivată ...
Vezi rețeta completăToamna vine nu doar cu puțină răcoare, miros de ploaie și copaci îmbrăcați colorat, dar și cu legume și fructe de sezon.
Vezi rețeta completăUneori ajungi foarte obosit seara, acasă și parcă ai mânca ceva delicios, dar nu mai ai foarte multă energie ca să gătești. De aceea, ar fi util să șt...
Vezi rețeta completă